Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Лютий 2015 13:10

Вишеград і Росія

Rate this item
(0 votes)

Один із цен­трів спро­ти­ву за­гос­трен­ню санк­цій Єв­ро­со­юзу про­ти Ро­сії іс­нує в Цен­траль­ній Єв­ро­пі. Це ко­рот­ко­зо­рість, за яку цен­траль­но­єв­ро­пей­ські елі­ти мо­жуть за­пла­ти­ти ви­со­ку ці­ну.

Публічні висловлювання лідерів Вишеградської Групи (V4) про «об’єктивність» щодо кризи в Україні (Віктор Орбан), «непотрібність і шкідливість санкцій» (Роберт Фіко) чи «громадянської війни між двома групами українських громадян» (Мілош Земан) свідчать про те, що центральноєвропейські еліти не розуміють ні значення українсько-російського конфлікту, ні теж його загрози для власного регіону. Враховуючи історичний досвід, ця стриманість викликає здивування. Але нині, на жаль, на закордонну політику більше впливає не історія, а економіка.
Складно дивуватись обережній поведінці вишеградської трійки, якщо взяти до уваги хоча б розвиток їх торгових відносин: у 2009–2013 роках відбувся стрибкоподібний ріст продажу товарів і послуг цих країн у Росію — на 25% (Угорщина), 80 (Словаччина) і навіть 130% (Чехія). Злам цього динамічного тренду може принести чималі втрати для їхніх і так проблемних економік.
Якби у відповідь на санкції Євросоюзу Москва, відповідно до своїх погроз, запровадила ембарго на купівлю автомобілів, автомобільних запчастин і електротоварів, воно найбільше вдарило б саме по Чехії, Словаччині та Угорщині — ключовому виробничому хабу для найбільших автомобільних марок. У випадку всіх трьох країн цей сегмент охоплює понад 80% їх експорту в Росію.


Крім того, Кремль володіє «битою» у формі енергетичної сировини. Хоча з часу газової кризи у 2009 році регіон зміцнив свою енергетичну безпеку (розбудовуючи внутрішню інфраструктуру і відкриваючи нові транспортні траси), обсяг закуплених у Росії нафти і газу зменшився незначно. Москва вміло використовує цю (аж до 100% у випадку Словаччини) залежність.
На початку минулого року Угорщина довірила, без жодного тендеру, будівництво атомної електростанції у Паксі російському концерну «Россатом», а Словаччина виторгувала значне зниження ціни на газ. Не випадково обидва договори були підписані якраз під час активізації російської агресії в Україні. Росія тим самим вміло отримала зручний інструмент тиску на Будапешт і Братиславу, чия реакція на анексію Криму та російську агресію на Донбасі була дуже стриманою.
З огляду на ступінь сировинної залежності та підтримуваний великим бізнесом примат поглиблення економічних контактів, три країни V4 — попри різницю у політичних агендах, історичному досвіді чи соціальних настроях — вибрали, по суті, подібну стратегію по відношенню до Москви. З одного боку, вона проявляється в риторичному засудженні поведінки Москви в Україні, а з іншого — в інтенсивних діях на збереження нинішнього рівня економічної співпраці і проголошення сумнівів щодо тих проектів, які можуть привести до її ослаблення.
Чехію, Словаччину і Угорщину надалі об’єднує переконання, що Росія — це найважливіший партнер на сході, і вона не повинна бути ізольована, а всі спірні питання, незалежно від масштабу безпосередньої і посередньої агресії Москви на Донбасі, належить вирішувати шляхом дипломатичного діалогу. На практиці він набирає форми пасивної підтримки існуючого status quo і відсутності власних ініціатив. Така вишеградська політика.
Зрозуміло, що у зміцненні торгових та інвестиційних контактів нема нічого поганого. У роки стабільності та миру такий прагматичний підхід свідчить про відповідальність еліт, які прагнуть до забезпечення тривалого зростання і матеріального достатку своїм суспільствам. Але підпорядкування економічним інтересам закордонної політики в ситуації, коли недавній партнер стає агресором і дестабілізує простір, який безпосередньо межує з Європейським Союзом, здається безпорадним кліпанням очима і вдаванням, що нічого не відбувається. Це короткозорість, за яку центральноєвропейські еліти можуть дуже дорого заплатити.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».