Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Лютий 2015 14:47

Біатлон: юніорки відкривають двері збірної

Rate this item
(0 votes)

Юні ук­ра­їн­ські бі­ат­лон­ні зі­роч­ки — Юлія Жу­ра­вок і Анас­та­сія Мер­ку­ши­на — при­єд­наю­ть­ся до го­лов­ної коман­ди кра­їни на чем­піо­на­ті сві­ту, який 5 бе­рез­ня стар­тує у фін­сько­му Кон­тіо­лах­ті. Про та­ке рі­шен­ня за під­сум­ка­ми юні­ор­ської пер­шо­сті пла­не­ти по­ві­до­мив пре­зи­дент Фе­де­ра­ції бі­ат­ло­ну Ук­раї­ни Во­ло­ди­мир Брин­зак.

Білоруські Раубичі, де змагалися юніори, запам’ятаються українським прихильникам біатлону як місце одного з найбільших успіхів вітчизняних чемпіонів майбутнього. Українська збірна виборола на цих змаганнях дві золоті і по одній срібній нагороді, пропустивши вперед лише визнаних фаворитів — команди Росії, Франції та Норвегії.
«Золотим» виявився уже перший день чемпіонату. Дівчата змагалися в індивідуальній гонці на дистанції 10 км, при цьому за промах замість звичної для змагань дорослих хвилини додавалися 45 секунд.
Чудова за якістю гонка вийшла у Ганни Кривонос. 17-річна спортсменка ще в грудні запам’яталася двома четвертими місцями на дорослому чемпіонаті України, та в Білорусі здобула найвище на цей момент досягнення в кар’єрі — стала чемпіонкою світу у своєму віці!


Разом зі ще двома суперницями Ганна показала найкращу стрільбу в гонці, обмежившись одним промахом. Але в козирях в українки, крім стрільби, була також досить висока швидкість (15-й результат за чистим ходом) і непогана швидкострільність.
Саме в останньому компоненті Кривонос виявилася набагато успішнішою за свою основну суперницю — норвежку Інгрід Тандреволд, яка була набагато швидшою на дистанції, але промахнулася двічі, до того ж на четвертому вогневому рубежі програла переможниці 35 сек у швидкості стрільби: на останню стійку норвежка затратила 1 хв 11 сек.
Підсумкова перевага Кривонос над Тандреволд становила 19 сек — цього виявилося достатньо, щоб першим на чемпіонаті світу пролунав саме український гімн.
«Зараз у мене шалена радість, захоплення і просто сльози щастя від такого результату. Біглося сьогодні важко, але мене підбадьорювали на трасі не тільки наші тренери і спортсмени, але й уболівальники з інших країн підкрикували. Промах, який був на другому рубежі, пояснити важко, я навіть не знаю, куди його промазала. Коли підходила до останньої стрільби, переживала, звичайно, поки спускалася зі спуску, прочитала про себе молитву разів п’ять, мабуть. Було дуже страшно, що зараз «намажу», але спробувала зібратися з думками — і все вийшло», — розповіла після фінішу чемпіонка світу.
Та на цьому українки зупинятися не стали. Уже наступного дня у змаганні дещо старших спортсменок — юніорок Юлія Журавок принесла збірній України друге «золото» чемпіонату світу.
Інтрига в гонці у юніорів зберігалася аж до останнього метра фінішної прямої, де призерів розділили всього дві десятих секунди! Другою фінішувала полька Кінга Міторай, яка також закрила всі мішені. Вона вже давно виступає в Кубку Міжнародного союзу біатлоністів і торік навіть побувала на етапі Кубка світу, тому високий результат можна вважати закономірним. Третьою стала Галина Вишневська з Казахстану. Ця спортсменка, відома своєю швидкістю на дистанції, виборює особисту медаль на своєму п’ятому юніорському чемпіонаті світу поспіль! Такого досягнення, мабуть, не має жодний біатлоніст.
Високі шанси на подіум були і у дворазової чемпіонки Європи в юніорському розряді Анастасії Меркушиної, але єдиний промах на другому вогневому рубежі позбавив її шансів на медалі, довелося задовольнитися сьомим місцем.


«Бронза» пасує до «золота»
Юлія Журавок не стала обмежуватися золотою медаллю в індивідуалці. Уже на фініші особистих змагань у рамках чемпіонату світу вона провела чудову гонку переслідування і здобула свою другу нагороду в Раубичах. Стартувавши за підсумками спринту восьмою, Юля спромоглася стати третьою, знову закривши всі мішені! На цьому чемпіонаті в особистих стартах вона влучила в усі 50 мішеней, а з урахуванням естафети на чемпіонаті Європи в естонському Отепя у Журавок уже 12 безпомилкових вогневих рубежів!
Із кожною стрільбою Юля потроху піднімалася в проміжному протоколі, аж доти, доки на останнє коло вона пішла другою слідом за такою ж точною німкенею Марі Гайнріх, на півсекунди випереджаючи Галину Вишневську з Казахстану.
Але на завершальних кілометрах суперниці виявилися швидшими. Гайнріх зуміла відірватися від обох переслідувачок і виборола першу медаль для Німеччини на цьому турнірі!
Також варто відзначити виступ Анастасії Меркушиної, яка попри два промахи в стрільбах лежачи зуміла піднятися з 11-го місця у спринті на восьме в гонці переслідування. А от переможниця спринту француженка Лена Арно вже на перших двох рубежах заробила три кола штрафу і, зрештою, фінішувала 13-ю.


Естафетний успіх
Свою останню нагороду в Раубичах українська збірна здобула в передостанній день — в естафеті серед юнаків. Хлопці провели відмінну гонку, не тільки нав’язуючи серйозну боротьбу сильним суперникам,— «синьо-жовті» навіть лідирували протягом половини дистанції.
Вперше українська збірна вийшла вперед за кілометр до закінчення першого етапу, коли Віталій Труш, який використовував по одному додатковому патрону на кожній стрільбі, ліквідував відставання у 9 сек від білоруса Павла Поплавського і довів свій відрізок до перемоги. Щоправда, в межах 20 сек позаду йшли сильні збірні Білорусі, Норвегії та фаворит перегонів — російська команда.
На другому етапі Назарій Цебринський гідно продовжив командні зусилля. Виходячи з результатів у Раубичах, другий етап викликав побоювання, але Назар упорався на відмінно! І не завадили цьому навіть три запасних патрони. Ба більше, передаючи першим естафету, Цебринський чудово пройшов останнє коло, і серед суперників нашої збірної залишилися тільки росіяни, а от норвежці та білоруси у компанії швейцарців відставали вже більш ніж на хвилину.
Завершальний етап став дуеллю Дмитра Івасенка і Кирила Стрельцова. Дмитро підтвердив хороший рівень форми на своєму естафетному етапі. Напевно, він міг би спробувати посперечатися і з лідером росіян, але три запасних патрони завадили створити найгучнішу сенсацію турніру. Однак і «срібло» в цій гонці — безсумнівний успіх нашої команди!
Бронзову нагороду виборола команда Норвегії, а от збірна господарів, яка лідирувала протягом першого етапу, через провал Романа Шинкевича на останньому рубежі не зуміла потрапити навіть до шістки найкращих.
Чемпіонат світу серед юніорів тепер передає естафету досвідченим біатлоністам. 5 січня в Контіолахті відбудеться змішана естафета, наступної суботи і неділі відбудуться спринти і гонки переслідування.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».