Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Липень 2014 03:00

Вісім претендентів на перемогу

Rate this item
(0 votes)

На чем­піо­на­ті сві­ту на­ста­ла по­ра ви­рі­шаль­них мат­чів. І хо­ча на шля­ху до чверть­фі­на­лу жо­ден із фа­во­ри­тів не зій­шов з дис­тан­ції, од­нак всім їм до­ве­ло­ся до­клас­ти чи­ма­ло зу­силь для пе­ре­мо­ги.

Збірна Бразилії з серйозними проблемами пробилася до чвертьфіналу домашнього чемпіонату світу з футболу. У поєдинку з чилійцями чарівникам м’яча вдалося оформити перемогу лише у серії післяматчевих пенальті.
Чилійці, які востаннє перемагали Бразилію ще у 2000 році, того вечора були однією ногою у чвертьфіналі. Згадати варто хоча б момент на останніх хвилинах овертайму, коли Пінілья влучив у поперечину.
Загалом суперники продемонстрували рівний футбол. Єдине, в чому чилійці відверто поступалися своєму опонентові, — це гра на другому поверсі. Саме звідси і прийшов перший м’яч у ворота Браво, коли скидку Тіаго Сілви результативно завершив Давід Луїс.


Однак, як показала гра, бразильці в обороні теж небезгрішні. За десять хвилин Алексіс Санчес після двох поспіль обрізок захисників опинився з м’ячем у штрафному майданчику і майстерно відправив сферу в дальній кут воріт.
Попри відчайдушні зусилля обох команд, змінити рахунок 1:1 протягом 90 хвилин гри не вдалося. Не вийшло забити і в овертаймі, тому долю цього поєдинку мала вирішити серія післяматчевих пенальті.
Тут усе відбувалося так само драматично, як і з моментом наприкінці гри, коли не забив Пінілья. Перші дві свої спроби чилійці не реалізували, але неточні удари Халка і Вілліана вивели це протистояння на стадію, кола гра триває до першого невлучного удару. І тут у чилійців не витримали нерви, Хара залишив свою команду без плей-оф.
Збірна Коста-Рики вперше у своїй історії пробилася до чвертьфіналу чемпіонату світу. У важкому поєдинку з Грецією підопічні Хорхе Луїса Пінто лише у серії післяматчевих пенальті змогли переграти свого суперника. При цьому слід додати, що з 66-ї хвилини костариканці грали в меншості через вилучення Дуарте.
Основний час суперники провели не дуже яскраво. У першому таймі запам’ятався лише момент Салпінгідіса, який мав відкривати рахунок, але влучив у голкіпера.
У другому таймі костариканцям все ж вдалося забити. Руїс після прострілу з флангу з лінії штрафного низом пробивав не дуже сильно, голкіперу здалося, що м’яч іде повз ворота, але шкіряна куля закотилася під самісіньку стійку. І після цього гра почала «оживати».
Грекам, у яких була чисельна перевага, втрачати було нічого, і вони кинули величезні сили на атаку. Коста-Рика майже всією командою тримала оборону, і, здавалося, перемога вже була у неї в кишені, та футбольний бог все ж винагородив еллінів за їх старання. На 90-й хвилині Папастатопулос зіграв на добиванні після удару Гекаса і перевів гру в овертайм.
Та шанс, який отримали греки, вони не використали. За 30 хвилин овертайму елліни створили чимало моментів біля воріт костариканців, але реалізувати хоча б один у них не вийшло. А вже в серії пенальті фортуна від них відвернулася, і нереалізований удар Гекаса залишив їх без дуже близького чвертьфіналу.
Збірна Нідерландів здійснила неймовірний камбек у матчі з мексиканцями. Мексика вела у рахунку майже весь другий тайм, але підопічним Мігеля Еррери не вистачило фарту на завершальні хвилини.
У першому таймі Мексика свідомо віддала ініціативу суперникам, а сама обрала гру на контратаках. Така тактика, в цілому, була успішною, адже «зелені» частіше били по воротах. Найреальніший момент був в Еррери.
Перевернув усе з ніг на голову гол Дос Сантоса на третій хвилині другого тайму. Він перехопив м’яч, змістився у центр та неочікувано для Сіллессена пробив. Воротар запізнився зі стрибком. Луї ван Гал на останні 15 хвилин випустив на поле Хунтелара, який і вирішив долю поєдинку. Нідерландці після пропущеного м’яча великими силами пішли вперед. Голкіпер мексиканців Очоа стримував «помаранчевих» до 88-ї хвилини.
Спочатку Гільєрмо зреагував на удар де Врея буквально з чотирьох метрів. Потім голкіпер відбив удар Роббена з гострого кута, а також добивання Хунтелара. На цьому фарт воротаря завершився. За дві хвилини до закінчення основного часу Роббен вкотре подав з кутового, Хунтелар скинув на лінію штрафного майданчика, звідки Снейдер потужним ударом не залишив шансів Очоа. А на 92-й хвилині Ар’єн випросив пенальті у рефері. Дотик від Маркеса був, але і сам Роббен красиво впав. З 11-метрової позначки Хунтелар розвів воротаря та м’яч по різних кутах — 2:1.
Збірна Колумбії відмінно провела груповий етап. Підопічні Пекермана набрали дев’ять очок з дев’яти можливих. І в матчі 1/8 проти Уругваю вони це вкотре довели.
Перші десять хвилин матчу колумбійці виглядали краще від суперника, лише ближче до середини тайму Уругвай вирівняв становище. Колумбійці вирішили зробити акцент на дальні удари, і один із них на 28-й хвилині матеріалізувався у забитий м’яч. Хамес Родрігес після передачі партнера прийняв м’яч на груди і з розвороту з-за меж штрафного майданчика відправив його під поперечину воріт Муслери. Після пропущеного м’яча Уругвай прокинувся і провів кілька гострих атак.
А на початку другого тайму колумбійці забили другий гол: пройшла навісна передача від Армеро на дальню стійку, де Куадрадо в стрибку перевів м’яч у центр штрафного майданчика на Родрігеса, який спокійно відправив м’яч у ворота. Після цього гра попереду в Уругваю дещо налагодилася, а колумбійці стали відверто грати на утримання і зрештою вперше за свою історію пробилися до чвертьфіналу світової першості.
Збірна Франції у напруженому матчі 1/8 фіналу обіграла команду Нігерії і стала п’ятим чвертьфіналістом світової першості. На 22-й хвилині французи створили по-справжньому небезпечний момент — Вальбуена вивів на ударну позицію Погба, Поль у дотик пробивав під поперечину, але голкіпер Еньяма показав дива реакції і парирував цей постріл.
Другий тайм, як і перший, розпочався на високих швидкостях, але також без моментів. Поступово Франція перехопила ініціативу. Помітно було, що нігерійці втомилися і підсіли, і за 10 хвилин до фінального свистка Франція таки відкрила рахунок. Під час виконання кутового на виході помилився Еньяма, голкіпер Нігерії вибив м’яч точно на голову Погба, який і відправив сферу в порожні ворота суперника. А в доданий арбітром час Грізман змусив капітана Нігерії Йобо зрізати м’яч у свої ворота — перемога Франції з рахунком 2:0.
Збірна Німеччини лише у додатковий час змогла перемогти збірну Алжиру.
Перший тайм підопічні Йоахіма Льова провели просто жахливо, слушних нагод більше було в алжирців. Другу половину німці все ж можуть зарахувати до активу. Був і пресинг, і небезпечні моменти, але все відбивав голкіпер. Забили ж німці на стартових хвилинах овертайму. Мюллер з лівого флангу зробив простріл на Шюррле, який п’ятою переправив м’яч у ворота. Утім, навіть за такого перебігу подій Алжир мав свої шанси зачепитися за серію пенальті. Мостефа з близької відстані не влучив у ворота. А після цього Німеччина подвоїла перевагу. Провалом у захисті скористався Езіл. Алжир у наступній атаці скоротив відставання, та на більше у африканців не вистачило часу.
Збірна Аргентини з величезними проблемами пробилася до 1/4 фіналу. У поєдинку зі Швейцарією команда Ліонеля Мессі була близькою навіть до вильоту з турніру, але на останніх хвилинах доданого часу небесно-блакитним все ж вдалося вирвати перемогу. Загалом, основний час цього поєдинку видався дуже бідним на події, і командам довелося грати овертайм, в якому більше атакували швейцарці. І коли здавалося, що доведеться пробивати пенальті, Аргентина відкрила рахунок. Черговий рейд Ліонеля Мессі завершився ідеальною передачею на Ді Марію, і той свій шанс не змарнував. У підсумку — перемога Аргентини 1:0.
Збірна Бельгії вдруге у своїй історії вийшла до чвертьфіналу мундіалю. Сталося це після тяжкої перемоги над командою США. Американці протримали свої ворота сухими 90 хвилин основного часу, після чого були нокаутовані двома м’ячами впродовж перших 15 хвилин додаткового часу.
Із заміною вгадав тренер бельгійців Марк Вільмотс. Він випустив Лукаку, який разом із де Брюйне став героєм протистояння. На 93-й хвилині Ромелу промчав правим флангом, віддав на Кеіна, який пробив у дальній кут воріт — 1:0. А через 10 хвилин уже Де Брюйне віддав на хід Лукаку, який вдруге пробив Ховарда. Здавалося, все закінчено. Проте щойно стартувала друга 15-хвилинка, Бредлі красивою передачею вивів Гріна на ворота, і молодий нападник скоротив рахунок. Американці побігли вперед великими силами, змусивши бельгійців притиснутися до власних воріт. Апогеєм став штрафний у виконанні американців на 114-й хвилині. Ніхто не очікував розіграшу, і так вийшло, що після серії передач Демпсі опинився перед Куртуа. У цьому епізоді Тібо врятував свою команду. Тож 2:1, і Бельгія виходить до чвертьфіналу.
Отже, в 1/4 фіналу зіграють наступні пари: Франція — Німеччина, Бразилія — Колумбія, Аргентина — Бельгія та Нідерланди — Коста-Рика.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».