Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Травень 2014 03:00

Ліга чемпіонів для «ДНІПРА»

Rate this item
(0 votes)

Ось і закінчився сезон, який можна назвати найбільш непередбачуваним і водночас багатостраждальним в історії чемпіонатів України. Донецький «Шахтар» вдев’яте виграв золоті нагороди національної першості. Дніпропетровський «Дніпро» вдруге піднявся на друге місце (перший раз це було ще в далекому 1993-му) і гарантував собі путівку до кваліфікації Ліги чемпіонів. Бронза дісталася харківському «Металісту». Київське «Динамо» вперше у своїй історії залишилося без нагород національного чемпіонату. 

Знову в Лізі Європи виступить одеський «Чорноморець». А от щодо долі останнього представника від України в цьому турнірі, то поки що це — донецький «Металург», який зберіг за собою шосту позицію. Однак, як відомо, УЄФА дискваліфікувала «Металург», однак клуб подав апеляцію. Під час її розгляду рішення призупинено, але, в разі негативного результату, донеччан готова замінити луганська «Зоря», яка вперше і востаннє грала в єврокубках ще 41 рік тому — в 1973 році.


А тепер до матчів останнього, 30-го туру. Інтрига тут зберігалася у двох моментах. «Дніпро» та «Металіст» вели суперечку за місце в Лізі чемпіонів, а «Металург», «Зоря» та «Ворскла» — за місце в Лізі Європи. Усі ці матчі розпочалися в один час, і три з них проходили в Києві. Що ж до невдахи, який мав розпрощатися з Прем’єр-лігою, то мало вірилося, що сімферопольська «Таврія» зможе перемогти «Іллічівець», зважаючи на величезні проблеми зі складом та відсутністю фінансування. Так воно й сталося, і де-факто сімферопольці залишають еліту українського футболу.
У ранзі чемпіона головною мотивацією для «Шахтаря» стало прагнення Луїса Адріано стати переможцем бомбардирської гонки. Бразилець, завдяки зусиллям партнерів, забив по одному м’ячу в кожному з таймів і з 20-ма м’ячами в активі (на один більше, ніж у Мораєса з донецького «Металурга») фінішував на першому місці.
Київські динамівці з великим натхненням провели матч проти луганської «Зорі», і цілком логічно, що по завершенні зустрічі президент «Динамо» повідомив, що новим головним тренером «Динамо» призначено Сергія Реброва. Контракт підписано на три роки.
Минуло вже десять років від того часу, як «Дніпро» востаннє виборював хоча б бронзові медалі чемпіонату України (якщо, звичайно, не враховувати комплект нагород, відсуджений у «Металіста» через Лозанну). Тож, мабуть, перед початком цього сезону навіть третє місце у Дніпропетровську рахували б яким не яким, а успіхом. Але після того, як команда на певному етапі навіть вела боротьбу за «золото», а до останнього туру підійшла на другому місці, про третю сходинку ніхто не хотів і думати. Тому на матч із донецьким «Металургом» дніпряни вийшли з чіткою метою — виграти і, не оглядаючись на «Металіст», гарантувати собі «срібло» та кваліфікацію Ліги чемпіонів.
Бажання це було настільки сильним, що господарі вийшли вперед уже на третій хвилині, коли Джуліано проштовхнув м’яч у ворота. Гостям знадобився деякий час, аби прийти до тями. Та, оговтавшись, «Металург» перебрав ініціативу до своїх рук. Але й господарі не особливо були проти. Показовими були їхні контратаки у середині першого тайму, коли вперед ішли лише три-чотири гравці «Дніпра», решта ж зупинялася біля центру поля.
І саме тоді, коли здавалося, що донеччани от-от покарають господарів за таку ранню гру на утримання, ті подвоїли рахунок. Джуліано знову виявився найспритнішим у штрафному майданчику — 2:0. Однак перед перервою «Металург» таки зумів скоротити рахунок (захисники «Дніпра» загубили О’Ді при подачі кутового).
Другий тайм розпочався під диктовку господарів, і досить швидко це принесло свій результат. Третій гол створив Коноплянка, який обіграв кількох опонентів на фланзі, наблизився до воріт і віддав на Матеуса, якому залишалося закотити м’яча у порожні ворота. Після цього «Дніпро» грав упевнено, та й «Металург» розумів, що шосте місце нікуди не дінеться, адже диктор стадіону оперативно повідомляв про всі зміни рахунку у матчах «Ворскли» та «Зорі».
Десь фортуна посміхалася дніпрянам, коли поруч зі штангою пробивали гравці «Металурга», десь, навпаки, не вистачало зовсім трохи господарям, аби збільшити перевагу. Трохи зіпсувала враження від гри сутичка між футболістами, за підсумками якої були вилучені Мазух та Мораєс, але загалом «Дніпро» спокійно довів гру до переможного завершення.
Отже, вперше після 1993 року «Дніпро» фінішував на другому місці в чемпіонаті України. І нехай десь лишається легкий присмак невдоволеності після програної золотої гонки, але «срібло» після десятиріччя у статусі вічно четвертої команди — це, безперечно, величезний успіх для «Дніпра» і досягнення Хуанде Рамоса, який підвів жирну риску під своїм четвертим сезоном в Україні.
У матчі «Металіст» — «Ворскла» особливої інтриги вже не було. Навіть найбільші оптимісти не вірили в те, що «Дніпро» втратить важливі очки у грі з «Металургом», а з ним і омріянну Лігу чемпіонів. Щоправда, вже на другій хвилині поєдинку Дедечко не зумів реалізувати пенальті. Харківська команда на цей промах гостей відповіла результативною атакою. На шостій хвилині вдало підставив ногу Хав’єр, і рахунок став 1:0 на користь «Металіста».
У перші 45 хвилин обидві команди створили чимало моментів поблизу воріт, але забитих м’ячів глядачі не побачили. У другому таймі харків’яни віддали ініціативу «Ворсклі», яка більше володіла м’ячем, більше била по воротах, однак зрівняти рахунок не змогла. У підсумку «Металіст» здобув перемогу і в наступному сезоні знову повернеться в єврокубки після відбування однорічної дискваліфікації. До того ж по завершенні поєдинку виконуючого обов’язки головного тренера Ігоря Рахаєва було призначено головним тренером «Металіста».

Результати матчів 30-го туру:
«Таврія» (Сімферополь) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 0:3
Голи: 0:1 — Чурко (13), 0:2 — Тотовицький (83), 0:3 — Чурко (87)
«Шахтар» (Донецьк) — «Волинь» (Луцьк) — 2:0
Голи: 1:0 — Адріано (30), 2:0 — Адріано (63)
«Чорноморець» (Одеса) — «Карпати» (Львів) — 0:0
«Динамо» (Київ) — «Зоря» (Луганськ) — 3:1
Голи: 1:0 — Ідейе (69), 2:0 — Ярмоленко (71, пен.), 3:0 — Гармаш (72), 3:1 — Даніло (83, пен.)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Металург» (Донецьк) — 3:1
Голи: 1:0 — Джуліано (3), 2:0 — Джуліано (32), 2:1 — О’Ді (43), 3:1 — Матеус (55)
«Металіст» (Харків) — «Ворскла» (Полтава) — 1:0
Гол: 1:0 — Хав’єр (6)
ФК «Севастополь» — «Говерла» (Ужгород) — не відбувся через неявку Говерли. 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».