Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Жовтень 2016 22:39

Перемога «Шахтаря», гідність «Зорі»

Rate this item
(0 votes)

Дру­гий тур гру­по­во­го тур­ні­ру Лі­ги Єв­ро­пи ук­ра­їн­ські пред­став­ни­ки про­ве­ли без сюр­при­зів: «Шах­тар» прог­но­зо­ва­но пе­ре­грав пор­ту­галь­ську «Бра­гу», а «Зо­ря» так са­мо очі­ку­ва­но по­сту­пи­ла­ся на Ту­ман­но­му Аль­біо­ні міс­це­во­му гран­ду — «Ман­чес­тер Юнай­тед». Утім, в обох по­єдин­ках бу­ли де­та­лі, на які вар­то звер­ну­ти ува­гу.

Гірники, які далі проводять міжнародні матчі на «Арені Львів», із перших хвилин заволоділи перевагою в протистоянні з колишньою командою Паулу Фонсеки. І вже на п’ятій хвилині господарі були винагороджені за активність: після подачі зі штрафного у майданчику «Браги» сталося кілька рикошетів, м’яч відлетів до Тараса Степаненка, який потужно пробив фактично у «дев’ятку» воріт Жозе Марафони.

Після цього в малюнку гри нічого не змінилося: донеччани так само тиснули на ворота гостей, команда з Браги відбивалася, як могла. Навіть за півгодини «Шахтар» міг довести рахунок до розгромного, коли б його футболісти не марнували своїх численних нагод.
Друга половина розпочалася із шоку для гірників. Арбітр із Німеччини Тобіас Штілер вбачив симуляцію у падінні Фреда у штрафному майданчику «Браги» та показав тому жовту картку в епізоді, який міг би перетворитися й на пенальті. Цей «гірчичник» став другим для бразильця, і він змушений був залишити поле.
Але і в численній меншості донеччани продовжували створювати небезпеки для португальського клубу. Остаточно стало зрозуміло, що «Шахтар» здобуде три очки, на 56й хвилині, коли Бернард виконав штрафний. Після рикошету від футболістів «стінки» м’яч відскочив на лінію воротарського майданчика, куди по подарунок першим прибіг Віктор Коваленко — 2:0.
Наприкінці гри Дентіньйо й Тайсон мали доводити рахунок до великого, але затягнули зі своїми ударами. Утім, і результату 2:0 гірникам вистачило, щоб одноосібно очолити групу Н, маючи шість очок. Чотири бали після домашньої перемоги над турецьким «Коньяспором» (2:0, голи забили Кеннет Сайєф і Ренато Нето) має бельгійський «Гент», який завітає до Львова 20 жовтня. У «Браги» залишилося одне очко, у турецького клубу — жодного.
Зовсім інший статус команд був на манчестерському стадіоні «Олд Траффорд». У ролі фаворита був місцевий «Юнайтед» на чолі з «особливим номером один» Жозе Моурінью, «хлопчиками для биття» мали стати футболісти луганської «Зорі». Але не все сталося так, як цього хотіли прихильники «червоних дияволів»: Юрій Вернидуб запропонував господарям незручну для них гру.
Господарі тривалий час володіли м’ячем, але впродовж перших 20 хвилин нічого гострого біля воріт Шевченка не відбулося. Натомість «Зоря» два напівмоменти мала: вже на п’ятій хвилині Любенович не зміг добре пробити після пасу Петряка, а згодом Кулач програв боротьбу Смоллінгу у штрафному майданчику і не зміг пробити головою після прострілу з лівого флангу від Караваєва.
Лише на 19й хвилині господарі поля створили щось схоже на момент, однак дальній удар Ібрагімовича після рикошету пройшов повз ворота Шевченка. А вже через хвилину за «Зорю» зіграла поперечка, яка прийняла на себе потужний удар з гострого кута від юного Рашфорда.
Малюнок гри не змінювався й надалі: господарі оновлювали рекорди у володінні м’ячем, а гості відповідали нечастими, але гострими контрвипадами, на завершальній стадії яких бракувало то фарту, то майстерності.
«Зоря» пропустила на «Олд Траффорд» одинєдиний гол, який і виявився вирішальним. На 69й хвилині після флангового прориву невдало ногою пробив з ділянки 11метрової позначки Вейн Руні, якого незадовго перед цим випустив на поле невдоволений діями в нападі Моурінью.
М’яч зрадницьки дострибав до воротарського майданчика, де на «другому поверсі» на нього чекав «баскетболіст» Златан Ібрагімович зі своїм зростом 1 метр 95 сантиметрів. Йому мав опонувати капітан луганчан Микита Каменюка (1 метр 72 сантиметри), але сили були нерівними, і шведський форвард манкуніанців просто «вніс» м’яч у ворота.
Ця поразка — з ряду тих, після яких не соромно. «Зоря» довела, що може показувати якісний футбол, але їй ще бракує єврокубкового досвіду.
В іншому поєдинку групи А турецький «Фенербахче» також завдяки єдиному голу переграв голландський «Феєноорд», гол забив Емануель Еменіке. Стамбульці очолили квартет із чотирма очками, по три мають «Манчестер Юнайтед» і «Феєноорд», «Зоря» з одним балом зараз остання. Все змінити команді Вернидуба до снаги вже в наступному поєдинку: 20 жовтня луганчани зіграють із «Феєноордом» у Роттердамі.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».