Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Грудень 2019 12:04

Святий вечір за народними традиціями

Rate this item
(0 votes)

Шостого січня християни східного обряду напередодні Різдва Христового відзначають Святий Вечір. Це — одне з найважливіших родинних свят, магічний день, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди, збираючись разом за одним столом.

Великому святу передує сорокаденний Різдвяний, або Пилипів піст. На останньому тижні ревні віруючі затягували тугіше паски: треба підготуватися до Святої вечері — найсуворішого дня посту. Цього дня (6 січня) бажано не їсти нічого до появи на небі першої зірки, яка символізує Віфлеємську.
Одним із найважливіших обрядів Святвечора вважається Дідух. Такого персонажа — Дідуха — ви не знайдете в Біблії. Але народні традиції — тісне переплетіння християнства з язичництвом. Хоча Церква їх не схвалює і поклоніння духам вважається гріхом, але небіблійні традиції живуть упродовж віків і досі.

У давнину Дідух ототожнювався з місцем духів-пращурів, духу житла та інших добрих духів. Останні, вважалося, після жнив вселяються в сніп-Дідух і з ним переходять із городу до оселі і для них, вважалося, господарі влаштовують Святу вечерю.
На цю Багату кутю, крім добрих духів, приходять і бог урожаю та бог домашніх тварин. Місце ж Дідуха в хаті звалося «Раєм», бо там, вважали, з цього часу перебуватимуть душі пращурів-покровителів роду і дому.
Встановлення Дідуха у хаті, де відбуватиметься вечеря, було магічним обрядом, після якого вже ніхто нічого в хаті не робив.
У домі Дідух перебував до Старого Нового року чи Водохреща, а навесні його прийнято спалювати «на новий добрий урожай».
Накривання стола — це також доволі магічний обряд. Приносили додому оберемок соломи або сіна як нагадування про те, що Христос народився в яслах. Тож під скатертину клали сіно, на чотири кути стола по голівці часнику — «щоб злу силу відігнати», пшеницю, монети (у різних частинах України є своя специфіка).
Приготування страв у давнину розпочиналося із самого ранечку і до появи першої зірки господиня мала впоратися з усім.
Серед традиційних страв: кутя, вареники, грибова юшка, голубці, картопля, риба (не в усіх регіонах), гриби, капуста, квасоля, узвар, пампушки.
На Святвечір, як правило, збиралася вся родина, та й узагалі міг зайти хто хотів, так що людей збиралося багато. З давніх-давен на стіл в останній вечір перед народженням Христа ставили 12 страв (як символ вшанування 12 апостолів). Людей за столом мала бути парна кількість, а якщо непарна, то доставляли порожній стілець і ставили прибор.
Тож із появою першої зірки сім’я сідала за стіл.
Перш ніж перейти від суворого посту до Святої вечері, пригубляли церковного кагору. Разговлялися сочивом — пісною стравою з пшениці або рису з медом. Запалювали лампадки і свічки. Верхівку ялинки прикрашали зіркою (тільки не п’ятикутною, а сріблястою восьмикутною, що символізує Віфлеємську).
Є ще традиція — купувати статуетки овечок і розставляти їх у кімнаті. Тепер залишилося розвісити ангелочків, сніжинки і дощик — хоча б одна кімната має бути святково оздобленою!
У ніч із 6-го на 7-е влаштовували колядки — молодь ходила під вікнами, славила піснями Христа і бажала щастя господарям. За це їм виносили частування, подарунки і гроші. У давнину частину зібраних грошей було прийнято жертвувати на церкву.
Але головне — не забудьте відвідати Різдвяну службу — вона починається рівно опівночі. І прочитайте ті глави Євангелія, де розповідається про народження Христа.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».