Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Травень 2019 16:21

Як безвіз вплинув на українського туриста?

Rate this item
(0 votes)

УК­РА­ЇН­СЬКИХ ТУ­РИС­ТІВ ПО­БІЛЬ­ША­ЛО В ЄВ­РО­ПІ ПРИ­БЛИЗ­НО НА ТРЕ­ТИ­НУ, А ЛО­УКОС­ТИ ТЕ­ПЕР ЗА­МА­НЮ­ЮТЬ ДЕ­СЯТ­КА­МИ НО­ВИХ НА­ПРЯМ­КІВ

Два роки тому ми святкували довгоочікуваний безвіз — цілодобовими чергами за біометричними паспортами у відділеннях міграційної служби. У представництві України при ЄС днями навели підсумкову статистику: за цей час два мільйони наших громадян відвідали країни ЄС та Шенгенської зони, здійснивши 33 мільйони поїздок.

За даними Держприкордонслужби, 34% з них скористались авіасполученням, решта ж перетинала кордон через автомобільні пункти пропуску, найбільше — з Польщею (35%), Угорщиною (12%), Румунією (12%) та Словаччиною (7%).

Звісно, не можна говорити, що всі два мільйони українців поспішали відкривати для себе Європу саме як туристи, але те, що процес запущено, можна побачити принаймні по регулярних фото у соцмережах — друзів, родичів, знайомих — із Праги, Відня, Берліна, Барселони... Тож Укрінформ вирішив дізнатись, як у реальності позначився безвіз на українському туризмі за цей час.
У Держприкордонслужбі зазначають, що в перший рік дії безвізового режиму кордон з ЄС українські громадяни перетинали на 14% частіше (із 11 червня 2017 року по 10 червня 2018 року) порівняно з аналогічним періодом попереднього року, коли ще діяв візовий режим.
Але як же виокремити звідси туристів? За словами директора Центру розвитку туризму Володимира Царука, приблизні висновки можна робити на основі подорожей українців лоукостами чи чартерами.
«Приміром, у 2018 році таких туристів побільшало на 25–30% порівняно з попереднім роком. Думаю, цього року теж побачимо чимале зростання, оскільки постійно відкриваються нові рейси.
Люди тепер стали подорожувати кілька разів на рік, причому різними способами — і пакетними турами через туроператорів, і індивідуально лоукостами. Але говорити про те, що 2 мільйони — це власне туристи, не доводиться.
Якщо виключити з цієї цифри діловий сегмент, людей, які просто їздять до родичів (не є класичними туристами) і просто перетинають кордон автомобілями, то думаю, що реальні туристи становитимуть третину від цієї цифри», — говорить Володимир Царук.
«Український турист ще не змінився повністю, це — повільний процес. Зміни будуть тоді, коли Туреччину чи Єгипет відвідуватимуть не 80% українських туристів, а хоча б 50–60% (для порівняння: лише Туреччину у 2017 році відвідали більше мільйона осіб).
Це залежить від купівельної спроможності населення та зростання економіки, адже попри безвіз і дешеві авіаквитки такі напрямки, як, приміром, скандинавські країни, залишаються недоступними для більшості, бо плата за готелі і харчування залишаються там досить високими», — пояснює директор Центру розвитку туризму.
На думку головного редактора журналу «Український туризм» Юрія Самойлова, найголовніша зміна структури туристичного руху з України, обумовлена безвізом, — це можливість last minute trip (подорож в останню хвилину).
«Цим із задоволенням користуються як туристичні оператори й агенти, так і власне туристи. Оскільки за будьяких умов оформлення візи потребує кількох днів, а з безвізом громадянин України може будьколи перетинати кордон та в’їжджати до ЄС.
Під дією безвізу український турист став почуватися значно більш вільним, ніж раніше. Він набув можливості обирати між значно більшою кількістю пропозицій відпочинку та подорожей, ніж за умов візового режиму. Це і є головна зміна від безвізу», — наголошує Юрій Самойлов.
Експерти у сфері туризму сходяться на тому, що Європа стала доступнішою українським туристам не тільки завдяки безвізу — таку ж важливу роль тут відіграв і прихід лоукостів в Україну. Бо, хоч як крути, та поки що нашого туриста до Європи не заманиш самою лише відсутністю бюрократії, тому що багатьох до омріяної подорожі стримувала ще й ціна квитків.
«Безумовно, ефект від безвізу ми отримали чималий, варто поглянути на зростання кількості чартерних рейсів до ЄС за популярними напрямками на 30–40% за останні два роки.
Приміром, до Барселони таких авіарейсів побільшало в 2,5 раза порівняно з періодом до безвізу, те ж саме можна сказати і про Відень.
Але цей ефект на сьогодні вже практично вичерпано, а от ефект від приходу лоукостів ще триватиме, тим паче що цього року очікується чимало нових напрямків», — зазначає Володимир Царук.
І дійсно, економним туристам, налаштованим на Європу, цього року буде де розгулятися. За інформацією туристичного порталу «У відпустку», дуже активною цього року буде бюджетна авіакомпанія Ryanair. З 1 квітня з аеропорту «Бориспіль» вона відкрила новий рейс до Манчестера (Великобританія), а з 2 травня — до Дубліна (Ірландія).
Із жовтня Ryanair планує відкрити чотири нових напрямки до Німеччини — до Дюссельдорфа (аеропорт Веце), Франкфурта (аеропорт Хан), Карлсруе/БаденБадена і Нюрнберга.
А з 1 лютого дочірня авіакомпанія Ryanair — Laudamotion розпочала польоти до Відня (Австрія), які теж виконуватиме з Борисполя, причому п’ять разів на тиждень. Крім того, з 19 квітня регулярні рейси з Києва (теж аеропорт «Бориспіль») до Парижа розпочала французька компанія Aigle Azur.
У лоукостера SkyUp Airlines (Аеропорт «Київ») теж цього року з’явилися нові рейси — до Грузії (Батумі), Іспанії (Аліканте, ПальмадеМайорка, Тенеріфе), Італії (Неаполь, Ріміні, Катанія), Португалії (Фару), Кіпру (Ларнака), Чорногорії (Подгоріца), а також до Болгарії, Албанії, Греції, Чехії.
Інший лоукостер Wizz Air уже розпочав літати до Латвії (Рига), Німеччини (Бремен), Польщі (Краків) та Данії (Біллунн).
Що ж, міжнародні компанії дуже ретельно вивчають попит перед тим, як відкривати нові рейси, тож, схоже, і цього року спостерігатиметься не менший приріст кількості українських туристів в Європі, ніж у минулому.
За даними міграційної служби, закордонні біометричні паспорти вже отримали більше 11 мільйонів людей, а значить, ще хоча б частина з них незабаром таки гулятиме Європою, попиватиме каву хоча б не на таких уже географічно далеких вулицях Відня чи Варшави...

Юлія ГОРБАНЬ, Укрінформ 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».