Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Травень 2019 16:17

Трудові мігранти вимагають забезпечити їхнє право голосу

Rate this item
(0 votes)

Українські трудові мігранти вимагають від владних інституцій України забезпечення свого конституційного права голосу та повноцінне представництво у Верховній Раді.
Про це йдеться у зверненні представників українських громад та громадських організацій до української влади, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми, представники українських громад та ГО у різних країнах світу, закликаємо українську владу припинити дискримінацію права голосу мігрантів, що перебувають поза межами країни», — наголошується у зверненні, яке відкрите до підписання.

Свої вимоги активісти мотивували результатами моніторингу першого та другого турів виборів Президента України 2019 року.
Зокрема, вони стверджують, що максимальна спроможність 101 виборчої дільниці забезпечує голосування лише 2% громадян, які опинилися за кордоном (на тимчасовій або на постійній основі) на момент виборів.
Українські виборці мають долати величезні відстані (від 100 до понад 4000 км у різних країнах та на різних континентах); виборці мають оплатити великі транспортні витрати, щоб дістатися до дільниць (від 100 до 850 доларів США); українські громадяни мали вистояти величезні черги, деколи до 5 годин, у день голосування на виборчих дільницях.
«Надзвичайно погана організація виборчого процесу за кордоном створює в Україні хибне уявлення, «що мігранти не голосують», відповідно, політичні партії не цікавляться громадянами-виборцями за кордоном та їхні інтереси де-факто не представлені у ВРУ», — вважають представники українських громад за кордоном.
Тому активісти сподіваються, що чинний Президент, а також новообраний Президент України, лідери парламентських фракцій, народні депутати та профільні інституції поставляться відповідально до виправлення цієї ситуації задля забезпечення конституційного права «обирати та бути обраним» мільйонів українських громадян, які перебувають за кордоном.
На переконання ініціаторів звернення, держава має забезпечити громадянам за кордоном можливість волевиявлення у короткостроковій перспективі (до парламентських виборів 2019 року).
Зокрема, задля цього пропонується: забезпечити можливість дистанційної подачі за кордоном заяви про зміну виборчої адреси; впровадити процедуру дистанційного голосування поштою за кордоном (із майбутнім переходом на електронне дистанційне голосування у довгостроковій перспективі); забезпечити квоту для представництва українських трудових мігрантів у ВРУ.
«Архаїчність українського виборчого законодавства призводить до того, що легітимність цілого виборчого циклу під питанням, тому ми вимагаємо невідкладних політичних рішень зі сторони української влади», — наголошується у зверненні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».