Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Лютий 2019 13:35

А хто ж буде працювати?

Rate this item
(0 votes)

Чисельність працездатного населення України віком від 20 до 64 років до 2030 року зменшиться з 26,9 млн до 24 млн.
Про це сказала директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова в Укрінформі під час круглого стола на тему: «Чи потребує українська економіка трудових мігрантів з інших країн?»
«Останній прогноз нашого Інституту щойно роздрукували мені до 2030 року. Ми взяли реальний вік, який беруть і в Євросоюзі, — 20–64 років, коли до 20 вони навчаються, а після 60 ще перше п’ятиріччя люди працюють, якщо це неважка фізична праця.

Чисельність населення цього віку зменшиться з 26,9 млн до 24 млн. І оце, щоб ми не робили з народжуваністю і смертністю, — оця цифра вже не зміниться», — сказала Лібанова.
Вона повідомила, що загальна чисельність населення (без Донбасу та Криму) нині в Україні становить 42 млн 200 тис. осіб, а на початок 2031 року населення буде вже 39,5 млн.
Також експерт розповіла, як українські роботодавці б’ють на сполох, що на ринку не вистачає кваліфікованої робочої сили. Так, днями Федерація роботодавців презентувала свій маніфест, де першим пунктом стоїть «зупинити депопуляцію і міграцію».
«Я пояснила, що зупинити це неможливо. Але разом із тим, якщо вже українські роботодавці, які два роки тому питання браку робочої сили взагалі не розглядали, занепокоїлися... Вони вважали, що це торкнеться будь-кого, але не українського бізнесу.
Два роки минули — вже порозумнішали. І те, що європейські країни одна за другою відкривають свої ринки праці для населення з третіх країн, не з Євросоюзу, вони це роблять не для нас, вони це роблять для себе. Тобто в них нема кому працювати», — сказала експерт.
Лібанова зазначила, що наразі у світі зростає попит на працівників кваліфікації високого та низького рівня, а попит на працівників середнього рівня падає. В той час як Україна переважно готує фахівців середнього рівня.
Хоча, на її думку, це, можливо, допоможе вирішити проблему нестачі робочої сили і сприятиме відкриттю українського ринку праці для мігрантів із небагатих країн.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».