Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Грудень 2015 00:57

Переваги нового закону про соцпослуги

Rate this item
(0 votes)

Ухва­лен­ня но­вої ре­дак­ції За­ко­ну про со­ці­аль­ні по­слу­ги спри­яти­ме до­ступ­но­сті цих по­слуг та про­зо­ро­сті про­це­су їх на­дан­ня, за­хис­ту прав от­ри­му­ва­чів.

На цьому наголосила під час проведення круглого столу в Укрінформі начальник Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Міністерства соціальної політики Оксана Суліма.
«Першою перевагою закону є доступність та прозорість процесу їх (соціальних послуг. — Ред.) надання, захист прав їх отримувачів. Це, на наш погляд, можна забезпечити через запровадження звернення за послугами в електронному форматі та розгляд повідомлень будь-яких інших служб та сторонніх осіб, встановлення чітких термінів розгляду звернень за послугами.

Ми пропонуємо також створення відкритого реєстру надавачів соцпослуг», — сказала Суліма.
За її словами, автори закону також пропонують надання послуг здійснювати відповідно до затверджених державних стандартів надання соціальних послуг, на підставі договорів із зобов’язаннями та відповідальністю.
Крім того, прийняття документа дасть змогу запровадити механізм аналізу досвіду надання соцпослуг та його оприлюднення, моніторинг та оцінку якості, запровадити послугу екстреного втручання без додаткових документів, а також визначити мінімальний базовий комплекс послуг на рівні громади.
Другою перевагою ухвалення нової редакції закону, зазначила Суліма, є адресність соцпослуг, що забезпечуватиметься шляхом установлення нових підходів до оплати послуг — виходячи з доходу громадянина, а не наявності у нього родичів; запровадженням диференційованої оплати соціальних послуг та чіткого переліку безоплатних послуг, установлення чітких і вичерпних підстав для визначення складних життєвих обставин, що сприятиме оптимізації чисельності громадян, які можуть отримувати соцпослуги. Передбачається також можливість створення Єдиного центру надання соціальних послуг, оскільки це забезпечить комплексність надання послуг та усунення дублювання функцій.
Ухвалення Верховною Радою нового закону сприятиме створенню ринку соціальних послуг та рівних умов для організацій різних форм власності, а також удосконаленню управління системою в умовах децентралізації та оптимізації видатків.
Ще однією перевагою закону стануть єдині підходи в організації роботи системи. «Ми пропонуємо єдину термінологію та класифікацію соціальних послуг, яка виходить з мети, складності послуг, місця, терміну надання, одноразовості або багаторазовості. Але сам перелік соцпослуг має затверджуватися Міністерством соціальної політики після ухвалення закону», — сказала представник Мінсоцполітики.
«Сподіваємося, що прийняття нової редакції Закону про соціальні послуги дасть нам можливість здійснити адресний підхід до надання соцпослуг, своєчасне їх надання, професійний підхід, зручність для отримувачів, повагу та гідність в обов’язковому порядку», — підсумувала вона.
Олена СОБКО, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».