Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Грудень 2015 00:53

2016-й – рік вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Rate this item
(0 votes)

Пре­зи­дент Пет­ро По­ро­шен­ко ого­ло­сив 2016-й ро­ком вша­ну­ван­ня учас­ни­ків лік­ві­да­ції на­слід­ків ава­рії на Чор­но­биль­ській АЕС і пам’яті жертв Чор­но­биль­ської ка­тас­тро­фи.
Про це йдеть­ся в Ука­зі № 702/2015 «Про за­хо­ди у зв’яз­ку з 30-ми ро­ко­ви­на­ми Чор­но­биль­ської ка­тас­тро­фи», який Гла­ва дер­жа­ви під­пи­сав 14 груд­ня, по­ві­дом­ляє прес-служ­ба Пре­зи­ден­та.

«Кабінету Міністрів доручено розробити з урахуванням пропозицій центральних та місцевих органів виконавчої влади, наукових установ і громадських об’єднань та затвердити план заходів, передбачивши, зокрема, заходи з поліпшення умов соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ліквідаторів.

Уряду доручено підготувати проведення 26 квітня 2016 року у Києві пам’ятних заходів», — ідеться у повідомленні.
Також згідно з Указом Кабінет Міністрів має забезпечити своєчасне та у повному обсязі виконання фінансових зобов’язань України щодо внесків до міжнародних фондів з реалізації міжнародних проектів на Чорнобильській АЕС.
Серед доручень Уряду — у шестимісячний термін внести пропозиції зі створення Чорнобильського біосферного заповідника, а також забезпечити до 1 липня 2016 року перегляд та уточнення меж територій зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, проведення інвентаризації земель, їх належного оформлення та реєстрації прав на землю.
Обласні, Київська міська державна адміністрації за участю громадських організацій постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС мають розробити відповідні заходи на регіональному рівні.
МЗС України доручено організувати проведення закордонними дипломатичними установами заходів у зв’язку з 30ми роковинами Чорнобильської катастрофи, у тому числі за участю представників української громадськості за кордоном, а також забезпечити участь у заходах в Україні іноземних делегацій та дипломатичного корпусу, акредитованого у нашій державі.
Таке рішення Президент ухвалив на підтримку численних звернень громадських, передусім чорнобильських, організацій, які надійшли на його ім’я з метою належного вшанування подвигу ліквідаторів трагедії на ЧАЕС, посилення соціального захисту постраждалих громадян, створення належних умов для економічної реабілітації і розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення, а також привернення уваги суспільства й світової спільноти до згаданих проблем.
* * *
Влада у тісній співпраці з громадськими об’єднаннями має виробити оптимальні механізми ефективного соцзахисту і підтримки постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, зокрема, особлива увага має бути приділена дітям Чорнобиля та людям з інвалідністю.
Про це Петро Порошенко заявив у зверненні до українського народу у зв’язку з Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
«В умовах, коли проти нас ведеться неоголошена війна, коли на першому плані — збереження незалежності та територіальної цілісності української держави, влада у тісній співпраці з громадськими об’єднаннями, які опікуються постраждалими, повинна виробити оптимальні та збалансовані механізми їх ефективного соціального захисту і підтримки. Особлива увага має бути приділена дітям Чорнобиля та людям з інвалідністю», — йдеться у зверненні.
За словами Президента, аварія на Чорнобильській атомній електростанції спричинила національну трагедію, наслідки якої відчуваються й досі, «вона опалила долі мільйонів наших громадян, породила велику кількість проблем, що з плином часу змінюються, трансформуються, але не зникають». Так, для їх розв’язання і безпечного утримання виведених з експлуатації потужностей Україні доводиться постійно залучати значні матеріальні, фінансові, інтелектуальні і людські ресурси. Завдяки самовідданості та професіоналізму вітчизняних і закордонних фахівців, дієвій міжнародній підтримці нині здійснюється комплекс робіт із монтажу нового укриття, вживаються заходи з дезактивації, відродження та розвитку забруднених територій.
«Сьогодні ми складаємо шану мужнім людям, які у трагічний час Чорнобильської катастрофи приборкували ядерну стихію, захищаючи українську землю та увесь світ від смертельної небезпеки. Із глибоким сумом схиляємося перед світлою пам’яттю героїв, що пожертвували собою заради нас і наших нащадків», — наголосив Глава держави.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».