Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Грудень 2015 00:45

Верховна Рада ухвалила закон про державну службу

Rate this item
(0 votes)

На­род­ні де­пу­та­ти ухва­ли­ли в дру­го­му чи­тан­ні та в ці­ло­му За­кон «Про дер­жав­ну служ­бу», по­ві­дом­ляє Укр­ін­форм.
За­кон ре­гу­лює від­но­си­ни, що ви­ни­ка­ють у зв’яз­ку із всту­пом на дер­жав­ну служ­бу, її про­хо­джен­ням та при­пи­нен­ням, ви­зна­чає пра­во­вий ста­тус дер­жав­но­го служ­бов­ця.

Зокрема, документ визначає державну службу як публічну, професійну, політично неупереджену діяльність з практичного виконання завдань і функцій держави.
Законом установлено три категорії посад державної служби: «А» (вищий корпус державної служби), «Б» та «В», а також дев’ять рангів державних службовців.

При цьому державним службовцям забороняється обіймати посади в керівних органах політичних партій, а державному службовцеві категорії «А» взагалі забороняється бути членом політичної партії.
Серед визначених Законом критеріїв, за яких людина не має права обіймати посаду державного службовця, — такі: досягнення особою 60-річного віку; визнання її недієздатною чи обмежено дієздатною; громадянство іншої країни; наявність адміністративного стягнення за корупційне правопорушення або судимості за умисний злочин або якщо особа підпадає під закон про люстрацію.
Крім того, Закон передбачає, що вступ на державну службу відбувається через призначення громадянина України на таку посаду за результатами конкурсу. При цьому автори документа уточнили, що вакантні посади державної служби, на які протягом одного року не було оголошено конкурсу, підлягають скороченню. Відбором кандидатів на посади державної служби займатимуться конкурсні комісії, а для призначення на найвищі посади державної служби буде створено спеціальну конкурсну комісію вищого корпусу державної служби.
Відповідно до нормативного акта щороку результати службової діяльності державних службовців підлягають оцінюванню для визначення якості виконання поставлених завдань, а також з метою ухвалення рішення щодо преміювання, планування їхньої кар’єри, виявлення потреби у професійному навчанні.
Заробітна плата державного службовця складатиметься з посадового окладу; надбавки за вислугу років; надбавки за ранг; виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця в розмірі 50% окладу; виплати за додаткове навантаження та премії (в разі встановлення).
Загальний розмір премій, які може отримати державний службовець упродовж року, не має перевищувати 30% фонду його посадового окладу за рік. Законом передбачено встановлення мінімального окладу державного службовця на рівні двох мінімальних заробітних плат, але підвищуватимуть заробітну плату поступово, починаючи з 1 січня 2017 р.
Під час голосування народні депутати підтримали правку, згідно з якою Закон набирає чинності з 1 травня 2016 р.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».