Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 19 Лютий 2015 22:50

Рівень безробіття в Україні може сягнути 40%

Rate this item
(0 votes)

Невтішні тенденції на ринку праці, причини яких сягають ще двадцятирічної давнини, набирають обертів і нині. Саме тому експерти не виключають, що рівень безробіття в Україні може досягти 40%.
Про це сказав професор кафедри Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості України Василь Костриця на прес-конференції «Українське безробіття: портрет у повний зріст», повідомляє кореспондент Укрінформу.
«За підсумками ІІІ кварталу 2014 р., рівень безробіття, обчислений за методологією МОП, становив 9,3%. Я думаю, що за рік цей показник становитиме понад 10%», — сказав В. Костриця, уточнивши, що остаточні дані за минулий рік Держстат ще не оприлюднив.
Він зауважив, що до цього числа безробітних слід додати й 7,5 млн людей працездатного віку, які не є активними на ринку праці: «Якщо порахувати тих, хто фактично покинув ринок праці, ми й сьогодні маємо показник, який наближається до 40%».


За його словами, вітчизняний ринок праці був «хворим» ще з 1995 р.: «За ці 20 років ми втратили практично половину робочих місць. Лише з 2010 до 2013 р. ми втратили 534 тис. зайнятих людей, з яких 384 тис. припадає на малі та середні підприємства, 17 тис. — на великі підприємства і майже 78 тис. — це фізичні особи-підприємці».
Експерт констатував, що тенденція скорочення чисельності зайнятих в Україні продовжується і цьогоріч.
35–40 тис. вакансій, які з’являються на ринку праці щомісяця, як правило, є вакансіями за рахунок плинності робочої сили, що загалом в економіці становить 20%. Найбільшу проблему в пошуках роботи на ринку праці відчувають люди з низькою кваліфікацією або які не мають її взагалі. Таких на сьогодні серед безробітних, за обстеженням Інституту демографії та соціальних досліджень, — понад 384 тис. осіб, підсумував В. Костриця.
* * *
Жителі Сходу України та Криму, яких війна та анексія півострова змусили змінити місце проживання, в пошуках роботи звертаються до центрів зайнятості. Чисельність таких людей уже сягає майже 40 тис.
Про це повідомили в Державному центрі зайнятості.
«За час після анексії АР Крим та початку проведення АТО 39 тис. мешканців Донецької, Луганської областей та АР Крим, з яких понад
26 тис. осіб офіційно визнані внутрішньо переміщеними особами, звернулися до Державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні не за місцем свого проживання», — йдеться в повідомленні.
Крім того, у Державному центрі зайнятості проаналізували й професійний склад переселенців, які покладаються на допомогу держави в пошуку роботи. Серед внутрішньо переміщених осіб понад 42% становили вищі державні службовці, керівники, менеджери та професіонали; фахівці — понад 15; майже 12 — працівники сфери торгівлі та послуг; 8,4 належали до кваліфікованих робітників з інструментом; понад 8% мали найпростіші професії.
Найчастіше такі люди звертаються до центрів зайнятості Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської областей та міста Києва. При цьому Державна служба зайнятості змогла працевлаштувати лише 6,4 тис. громадян, котрі вимушено покинули рідні домівки.
На 11 лютого 2015 р. продовжували отримувати послуги служби зайнятості 18,9 тис. вимушених переселенців, з них 15,1 тис. осіб — із статусом безробітного, констатували в Державному центрі зайнятості.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».