Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Грудень 2019 13:14

Діти, зачаті від заморожених ембріонів, потрапляють під ризик розвитку раку

Rate this item
(0 votes)

При використанні заморожених ембріонів під час екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) діти, народжені після такого способу лікування безпліддя, мають більш високий ризик розвитку деяких видів раку, ніж їхні однолітки. Такі дані отримали учені з Данії.
Аналізуючи дані про здоров’я понад 1 млн дітей у своїй країні, дослідники виявили, що у дітей, зачатих за допомогою допоміжної репродукції, що включає перенесення заморожених ембріонів, імовірність розвитку раку, особливо лейкемії і нейробластоми (тип раку мозку), вища більш ніж удвічі.
При цьому не виявлено підвищеного ризику при інших видах лікування безпліддя, зазначила керівник дослідження Марі Харгров із Дослідницького центру Данського товариства раку в Копенгагені.

Марі Харгров закликала до проведення додаткових досліджень, щоб підтвердити висновки її групи. Більш того, вона підкреслила той факт, що підвищений ризик малий, оскільки рак у дітей виникає рідше.
У Данії існує одна з найвищих у світі технологій допоміжної репродукції. Дослідники зазначають, що у 2018 році 9,8% новонароджених були зачаті за допомогою лікування безпліддя.
Щоб дізнатися, чи можуть методи, використовувані при допоміжній репродукції, підвищувати ризик розвитку раку у дітей, команда Марі Харгров звернулася до національних реєстрів народжень, смертей і медичних карт.
Аналіз засвідчив, що захворюваність на рак у дитячому віці серед дітей, народжених жінками без проблем із фертильністю, становила 17,5 на 100000 людей. Для дітей, які народилися в результаті перенесення заморожених ембріонів, захворюваність становила 44,4 на 100000, що у 2,43 раза вище.
Не виявлено жодного іншого статистично значущого збільшення ризику раку у дітей, зачатих за допомогою будь-яких інших методів допоміжної репродукції.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».