Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Грудень 2019 15:13

Як взаємопов'язані якість сну і здоров'я кісток?

Rate this item
(0 votes)

Сон настільки важливий для людини, що його недостатня кількість, крім усього іншого, може серйозно позначитися на здоров’ї кісток. Такого висновку дійшли вчені після завершення свого нового дослідження.
У зоні ризику перебувають жінки у період постменопаузи. Американські вчені вивчили це питання, уважно відстежуючи стан понад 11 тисяч жінок, які досягли віку постменопаузи.
Ідея провести подібне дослідження виникла після підбиття підсумків іншого наукового експерименту, який довів збільшення ризику перелому кісток у представниць прекрасної статі, які страждають від безсоння.

У новому дослідженні науковці виявили, що порівняно з жінками, які щодня отримували необхідну кількість годин сну, учасниці, котрі спали не більше 5 годин на добу, мали показники мінеральної щільності кістки нижчі за норму і високий ризик розвитку остеопорозу.
Справа полягає у тому, що кісткова тканина є динамічною системою з активним метаболізмом. Вона має постійно оновлюватися. Це відбувається завдяки двом протилежним процесам — руйнуванню старих шарів кісткової тканини і заміщенню її новими. У медицині це називається кісткове ремоделювання. Однак якщо постійно недосипати, подібний процес не відбуватиметься належним чином.
У свою чергу, остеопороз розвивається, коли якість і щільність кісткової тканини значно знижуються. Він частіше зустрічається у жінок похилого віку, оскільки у перші роки постменопаузи щільність кісткової тканини знижується швидшими темпами. Через це вони піддаються більшому ризику переломів. Найпоширенішими травмами є перелом стегна, зап’ястя і хребта.
Фахівці висловили надію, що результати їхнього дослідження будуть зайвим нагадуванням про те, як важливо для фізичного і психічного здоров’я спати по 7–8 годин на день.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».