Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Листопад 2016 14:29

Загострення психічних захворювань восени

Rate this item
(0 votes)

Во­се­ни, як за­зна­ча­ють лі­ка­рі, страж­дає у пер­шу чер­гу здо­ров’я емо­цій­но сприй­нят­ли­вих лю­дей. Змі­ни по­го­ди, пе­ре­хід від со­няч­них теп­лих до до­що­вих і хо­лод­них днів справ­ля­ють не­га­тив­ний вплив на пси­хі­ку.
Хто біль­ше схиль­ний до се­зон­них за­гос­трень і що мож­на зро­би­ти для по­м’як­шен­ня си­ту­ації? Нам про це роз­по­вів фа­хі­вець — про­фе­сор, док­тор ме­дич­них на­ук Во­ло­ди­мир КО­РО­СТІЙ.

— На психічні розлади страждає багато хто і це не залежить від статі людини. Найчастіше страждають емоційні люди. Вважається, що головною причиною зростання кількості психічних захворювань є постійні стреси. Навколишній світ зумовлює важкі випробування, які не кожна людина здатна витримати. Багато людей перебувають у стані страху перед майбутнім, на їхню психіку впливає важке економічне становище, нестабільна політична обстановка.

Буває, що людина перенесла якусь травму під час пологів або у ранньому дитинстві перехворіла інфекційним захворюванням. Після цього восени при різкій зміні погоди у неї проявлятиметься емоційна неврівноваженість.
Крім того, позначаються на психіці перенесені у минулому операції під загальним наркозом. А взагалі, будь-які порушення кровопостачання мозку можуть згодом проявлятись емоційною нестабільністю й викликати сезонні загострення.
— У чому ж причина реакції організму на зміну сезонів?
— На думку фахівців, емоційний спад пацієнтів настає через зміни тривалості дня і стану природи. Чутливість нервової системи підвищується, тому що на неї впливають певні чинники. На організм негативно діє зменшення світлового дня і зниження активності сонця, магнітні поля і радіаційні випромінювання. У результаті менш активними стають гормональні процеси.
Люди живуть певними циклами — добовими, сезонними, річними. Навіть не важливо, є у них проблеми з психічним здоров’ям чи ні, вони однаково реагують на зміну сезону. Влітку організм перебуває на піку активності. Восени він починає протестувати проти в’янення природи. Коротшає світловий день, часто буває похмура погода, організму не вистачає сонячного світла. Починає проявлятися дратівливість, емоційна нестійкість. Це — сезонна реакція.
— Яку роль відіграє у таких загостреннях сама особистість хворого?
— Багато залежить від психологічних особливостей людини. Буває, що у неї низька самооцінка, тоді вона може бути піддана депресивним реакціям, які восени поглиблюються. Життя може здатися безцільним і нецікавим. Восени навіть здорові люди можуть стати більш дратівливими. У них посилюються страхи, загострюється тривожність, може розвинутися апатія.
— Які саме психічні захворювання загострюються з настанням холодів?
— Восени загострюються всі хронічні психічні захворювання. Сезонні загострення характерні, наприклад, для таких захворювань, як маніакально-депресивний психоз і шизофренія. Емоційні переживання хворих людей можуть призвести до небезпечних наслідків.
У період загострення стан пацієнтів фахівці порівнюють із хмарами у небі, форма яких змінюється дуже швидко. Перебіг захворювання і прогноз поведінки навіть важко спрогнозувати. Багато психічних захворювань перебігають з явною або прихованою агресією. Причому агресивність може бути спрямована не тільки на оточуючих, але й на самого себе.
Щоб полегшити напади загострень, психіатри проводять профілактичне лікування. Восени також особливо уважно треба бути з людьми, у яких є так звані прикордонні розлади. Це неврози і психопатії, а також захворювання, в основі яких — ураження головного мозку.
— Яка може бути профілактика загострень?
— Не треба забувати, що ефективну допомогу пацієнтові може надати лише фахівець-психіатр. Не можна вирішити проблему, залишаючись наодинці із собою. Насамперед необхідно поставити точний діагноз, оскільки помилка може погіршити ситуацію.
Самим хворим слід контролювати рівень нервових і психічних навантажень, намагатись уникати стресових ситуацій, міжособистісних і сімейних конфліктів.
З метою профілактики рекомендується періодично відвідувати психотерапевта або психолога, особливо якщо виникають підозри на порушення функцій психіки.
Медико-генетичне консультування на етапі планування вагітності дозволяє знизити ризик народження дитини з психічними відхиленнями.
Для профілактики загострення і пом’якшення перебігу психічного розладу застосовують тривалу підтримуючу терапію. Якщо лікар постійно спостерігає за пацієнтом, добре знайомий з його побутовою ситуацією, то він здатний своєчасно втрутитися і запобігти рецидиву хвороби.
У рамках профілактики важких наслідків психічних розладів дуже ефективними є методи психотерапії, спрямовані на соціальну адаптацію й зниження агресії пацієнта. Хороший ефект дають водні процедури, масаж, ароматерапія. Рекомендується правильний режим дня. У період загострення слід уникати стимулюючих напоїв: кави і міцного чорного чаю. Слід також виключити з раціону алкоголь.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».