Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Листопад 2016 17:40

Жіноча мода: як не зашкодити здоров'ю

Rate this item
(1 Vote)

Ко­ли ми ви­би­ра­ємо для се­бе одяг і взут­тя, то ке­ру­ємо­ся не ли­ше гі­гі­є­ніч­ни­ми мір­ку­ван­ня­ми, а й мод­ни­ми тен­ден­ці­ями. Мо­да — ве­ли­ка си­ла! Але во­на здат­на не тіль­ки тво­ри­ти кра­су, а й руй­ну­ва­ти... здо­ров’я.
Про те, як за­ли­ши­ти­ся мод­ною та здо­ро­вою вод­но­час, ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — гі­не­ко­ло­га, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Іри­ну АНІСІ­МО­ВУ.

— Чи справ­ді мод­ний одяг здат­ний за­шко­ди­ти здо­ров’ю?
— Зовнішній вигляд суттєво впливає на наш настрій. Якщо людина у комфортному модному одязі, то вона відчуває себе добре, впевнено, у неї підвищена працездатність. Але законодавці моди часто придумують моделі, які негативно позначаються на здоров’ї.

Наприклад, колись модні корсети призводили до деформації грудної клітки, хребта, а величезні перуки, обов’язкові головні убори і жабо порушували мозковий кровообіг і викликали головний біль і непритомність.
— Але ж су­час­на мо­да більш щад­на...
— Це справді так, однак і в наші дні деякі віяння моди можуть завдати істотної шкоди здоров’ю. У першу чергу йдеться про моду на «міні». Деякі жінки вже не мислять свого гардероба без численних мініспідниць і коротких суконь. При цьому колекція міні приготовлена на будьякий сезон.
Таким відчайдушним модницям варто пам’ятати, що прагнення виглядати завжди еротично призводить до регулярного переохолодження, внаслідок чого розвивається порушення кровообігу органів малого таза. Систематичне носіння коротких спідниць загрожує захворюваннями матки, яєчників, сечового міхура, з’являються порушення менструального циклу.
Додати «перцю» до вже й так зухвалого вигляду через короткі спідниці модниці намагаються за допомогою тонких панчіх, легких туфель, коротких піджаків і курток, коли пупок виглядає назовні. Оголена талія, можливо, і виглядає еротично, але закінчитися така демонстрація може плачевно. Такий нераціональний одяг призводить до переохолодження нирок, що загрожує пієлонефритом або циститом. І все це не дріб’язкові хвороби, лікування яких полягає у разовому прийомі таблетки. Хронічний цистит і пієлонефрит лікуються довго і нудно, а в майбутньому можуть серйозно дати про себе знати, коли настане вагітність.
— Ни­ні на рин­ку про­да­жів хоч яку бі­лиз­ну мож­на ку­пи­ти, зок­ре­ма у мо­ді так зва­ні стрін­ги.
— Так, на думку лікарів, саме стрінги становлять серйозну загрозу здоров’ю. Стрінги — це дуже маленькі, вузькі трусики, які не помітні під одягом. Вони добре підійдуть під одяг, котрий дуже щільно облягає тіло, наприклад, брюки, спідницю або сукню.
Лікарі стверджують, що стрінги можуть бути небезпечні для жіночого здоров’я. Носіння таких маленьких трусиків може викликати появу грибкових та вагінальних захворювань, а також хвороб сечових шляхів. Зазвичай ті дівчата, які постійно носять стрінги, страждають від молочниці.
Причиною утворення кандидозу стають часом не натуральні тканини, які погано пропускають воду і повітря. І в підсумку утворюється ідеальне середовище для розмноження бактерій і мікробів. Варто зауважити, що тонкий мотузочок стрінгів ззаду може переносити травні віруси у піхву, викликаючи запальні процеси.
Для щоденного носіння використовуйте більш зручні та комфортні моделі трусиків. І завжди варто купувати нижню білизну розмір у розмір, оскільки маленька тісна білизна буде так само створювати незручності і дискомфорт.
— А як утеп­ли­ти но­ги під час силь­них хо­ло­дів?
— Зрозуміло, що ходити всю зиму (яка іноді розтягується і на 6 місяців) тільки у штанях дуже нудно, хочеться носити спідниці і сукні, але так, щоб не мерзнути. Тут у пригоді стануть різні варіанти теплої нижньої білизни, які допоможуть вирішити це питання. Радимо ретельно придивитися до жіночих панталонів і рейтузів, які поєднують чудовий зовнішній вигляд і турботу про здоров’я їх власниці.
— А скіль­ки хо­лод­ної по­ри ро­ку мож­на по­ба­чи­ти мо­ло­дих лю­дей без го­лов­но­го убо­ру!
— При температурі повітря нижче 10 градусів за Цельсієм тепловтрати організму збільшуються до 17%, а при відкритій шиї — до 27 відсотків. Охолодження викликає порушення кровообігу волосяної частини голови, під впливом чого можуть атрофуватися волосяні цибулини, і, як наслідок, призвести до облисіння. Нелюбов до головних уборів узимку може стати причиною запалення лицьового нерва, лобових і придаткових пазух носа.
— А що мож­на ска­за­ти про мод­ні в остан­ні ро­ки вузь­кі брю­ки із за­ни­же­ною та­лією?
— На них варто зупинитися особливо, адже вони у моді як серед жінок, так і серед чоловіків. Саме із запровадженням цієї моди лікарі відзначили часті звернення у зв’язку з деформацією спини, утрудненням дихальних можливостей легенів, захворюванням яєчок.
— А чим ще не­без­печ­ні вузь­кі джинси?
— В ділянці таза порушується нормальний кровообіг, з’являються набряки. Вони натирають інтимні місця, що створює сприятливі умови для розмноження бактерій. Так, ризик появи молочниці збільшується у 15 разів!
Вузькі штанини порушують теплообмін, що негативно позначається на збереженні здорової мікрофлори і викликає нестачу кисню та поживних речовин у клітинах, а це, дорогі модниці, прямий шлях до целюліту.
Жінки вперті у своєму бажанні втиснутися у вузькі джинси, виснажують свій організм постійними дієтами. А ще за деякими медичними даними, вузькі брюки можуть стати причиною імпотенції. До речі, існує думка, що ініціаторами вузьких джинсів із заниженою талією були китайці з метою контролю над народжуваністю.
— Не мож­на не зга­да­ти мод­ниць, кот­рі від­да­ють пе­ре­ва­гу «шпиль­кам». Чим за­гро­жує над­мір­не за­хоп­лен­ня взут­тям на ви­со­ких під­бо­рах?
— Звичайно, на високих підборах жінка виглядає витонченіше і елегантніше. Однак при висоті каблука понад 56 см стан органів малого тазу, які прийнято називати «жіночими», зміщується, що може з часом, при постійному носінні каблуків, призвести до серйозних патологій. А ще рано чи пізно біля великого пальця почне виступати негарна «шишка» через постійне розтягування суглобів стопи.
— Як же то­ді бу­ти? Чи мож­ли­вий ро­зум­ний ком­про­міс?
— Звісно. «Елегантні» дні чергуємо з «днями спортивного стилю», коли ногам комфортно у спортивних черевиках. Якщо на вас очікує день «на ногах», краще віддати перевагу саме цьому виду взуття. Якщо ви працюєте в офісі, заведіть «змінку», якщо їздите на машині, то і в ній має бути пара запасних туфель.
Ортопеди радять не менше трьох разів на день змінювати взуття, щоб чергувати навантаження на стопу. І намагайтеся при будьякій можливості походити босоніж — удома, на теплій землі і траві на дачі.
Постійне носіння вузького одягу, мініспідниць, тугих поясів і корсетів, а ще все це у поєднанні з високими підборами — справжня бомба уповільненої дії, яка не змусить себе довго чекати, і вже років після 30 можна буде відчути всі принади цієї «краси».
Звичайно, мода диктує нам свої правила, але варто знаходити розумний компроміс між одягом і здоров’ям.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».