Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Жовтень 2016 10:23

Як уникати болю у повсякденному житті

Rate this item
(0 votes)

Біль — про­віс­ник ба­га­тьох за­хво­рю­вань. Од­нак біль є по­зи­тив­ним фак­то­ром, ос­кіль­ки по­ві­дом­ляє, що в ор­га­ніз­мі щось не так. У цьо­му ви­пад­ку біль є кра­щим по­міч­ни­ком.
Як­що ж бо­льо­ві від­чут­тя ста­ють різ­ки­ми, силь­ни­ми або, нав­па­ки, сла­бо­ви­ра­же­ни­ми, але при цьо­му по­стій­ни­ми і ни­ючи­ми, то це при­гні­чує лю­ди­ну, за­ва­жає нор­маль­но­му ро­бо­чо­му про­це­су, ча­сом мо­же при­зво­ди­ти до де­пре­сій і на­віть ін­ва­лі­ди­за­ції.
Як бу­ти, ко­ли бо­лить? Ра­дить фа­хі­вець — кан­ди­дат ме­дич­них на­ук, до­цент Ан­дрій ЛА­БІН­СЬКИЙ.

— Сильні головні болі можуть зумовлювати жахливі страждання і знижувати якість життя. У такому разі слід звернутися до лікаря. Але є ситуації, коли з болем можна впоратися самостійно, наприклад при головних болях напруги, що виникають унаслідок перевтоми, стресів, різних перенесених захворювань або на зміну погодних умов. Тут больові синдроми легко знімають сучасні таблетки від болю.
— Ни­ні у мо­ді міг­рень...
— Тим паче, не варто страждати від сильних головних болів (мігрені) і терпіти всі супутні їй симптоми, такі як блювання, нудота, шум у вухах, потемніння в очах. Отже, якщо виник напад мігрені, що робити і як швидко зняти неприємні відчуття? Часто перед настанням мігрені людина відчуває страх світла, появу різких запахів. Протягом однієї години перед нападом може з’явитися аура.
Щоб зняти головний біль при мігрені вже на цьому етапі, потрібно просто заснути. Багатьом пацієнтам цей спосіб дозволяє зовсім уникнути неприємних відчуттів. Для інших хворих на мігрень перебіг нападу стає значно легшим. Однак не завжди є можливість миттєво відключитися від зовнішнього світу.
Якщо ви відчуваєте, що настає мігрень, то можна скористатися такими способами: випийте маленьку чашку кави (надходження судинорозширювальної речовини в організм полегшить стан); прийміть анальгетики (це правило може допомогти тільки в тому випадку, якщо пульсація в ділянці скронь ще не почалася); використовуйте контрастний душ (цей спосіб допоможе привести ваші судини у нормальний стан); прийміть заспокійливі препарати; проведіть масаж стоп (на ногах розташовані точки, які відповідають за больові імпульси у голові).
— З го­лов­ним бо­лем ро­зі­бра­ли­ся, а от як­що зу­би?
— Якщо зубний біль застукав вас у недоречний час, то необхідно будьякими способами полегшити свій стан. Насамперед це прийом знеболюючих препаратів — таких як седальгін (2 таблетки відразу — дуже потужний засіб — біль зникне за 5 хвилин), анальгін (має побічні дії), баралгін, кетанов, нурофен.
Зубний біль може вгамувати і прополіс. Для цього слід капнути на ватку кілька крапель цього препарату, потім прикласти до хворого зуба. Як правило, біль минає за 15–30 хвилин. Але треба бути акуратним — надлишок прополісу може пошкодити слизову.
Допоможуть також гвоздична олія, олія чайного дерева, камфорна й ялицева олії, які використовують при гострому зубному болю або у вигляді масляних аплікацій на хворе місце, або просочений олією ватний тампончик поміщають у каріозну порожнину на 10–15 хвилин.
— А як­що рап­том з’явив­ся біль у ру­ках?
— Із м’язовими болями стикаються не тільки професійні спортсмени, а й прості люди. М’язові болі виникають у результаті фізичного напруження, коли людина тяжко працювала, виконувала вправи із сильними навантаженнями або після тривалої перерви. Ще один різновид появи м’язових болів — усілякі захворювання (ангіна, грип).
Навіть сильні болі у м’язах допоможе зняти англійська сіль, що складається із сульфату магнію. Як відомо, магній має такі властивості, які допомагають вивести зайву рідину з м’яких тканин, зменшуються набряки, тим самим м’язи швидко розслабляються і спазм зникає.
Дозу солі підбирають індивідуально, почати можна з маленької чашки. У теплій воді розведіть чашку англійської солі і перелийте цей розчин у теплу ванну, в якій полежіть 15–20 хвилин. Полегшення прийде доволі швидко, але такі ванни протипоказані хворим на цукровий діабет і серцевосудинні недуги.
М’язові болі у спині, ногах і м’яких тканинах можна зняти за допомогою масажу з ефірними оліями. М’язовий спазм добре усуває суміш олій лимонника, майорану і м’яти, а напругу у м’язах і біль знімає суміш олій ромашки, лаванди, м’яти, майорану, цмину піскового і базиліка. Але якщо якоїсь олії у наявності немає, то нічого страшного — можна масажувати і у неповному складі.
— А як­що тур­бує ар­троз та ар­трит або прос­то суг­ло­би бо­лять?..
— Болі в суглобах можуть провокувати забої і травми, запалення або спадкові патології, а також артрити і артрози. При суглобовому болю неможливий повноцінний рух, з’являється скутість і невпевненість. Сильний біль краще купірувати анальгетиками.
Про суглоби треба дбати завжди, навіть якщо не турбує артроз. З ранку корисні легкі фізичні навантаження (прогулянка на велосипеді, плавання тощо), а також втирання лікувальних мазей і олій у суглоби та м’язи. Стежте за своєю вагою, надлишок якої збільшує небажане навантаження на суглоби.
Поперекові болі хоч раз відчував кожен із нас. Ці болі з’являються у результаті фізичних навантажень, тривалого стояння або сидіння, вони можуть виникнути навіть через сон у незручній позі. Болі у грудях і спині провокують спинномозкові грижі, остеохондроз, переломи хребта. Больові відчуття яскраво виражені і доставляють сильні страждання людині, але їх можна усунути застосуванням протизапальних і знеболювальних препаратів — це кетанов, мелоксикам, диклофенак. Допоможе й місцеве застосування знеболюючих препаратів у вигляді крему або гелю.
— Кри­тич­ні дні у жі­нок. Чи мож­на змен­ши­ти не­га­тив?
— Менструальні болі відчувають практично всі жінки протягом декількох днів. Дуже інтенсивні або слабо виражені спазми і болі внизу живота можуть бути спровоковані особливостями індивідуальної анатомічної будови або фізичними навантаженнями. Найпростіше: прийміть таблетку будьякого препарату (за винятком аспірину і аспіриновмісних препаратів) або спазмолітика. Це може бути анальгін, баралгін, спазган, ношпа, кетанов (кеторол), ібупрофен, німесулід.
А ще прикладіть грілку або пляшку з теплою водою до живота. Цим ви підсилите кровотік у матці і зменшите больовий вплив спазмів. Час накладання грілки — не більше 15 хвилин, щоб не викликати посилення кровотечі. Також можна випити гарячого чаю з травами або будьякий інший гарячий напій.
Допоможуть і дихальні вправи: на живіт покладіть якийсь неважкий предмет (книгу, наприклад). Повільно починайте дихати носом, синхронно рухаючи стінкою живота і піднімаючи книгу. Напружте м’язи живота і витримайте їх у такому стані 5 секунд. Продовжуйте виконувати вправу протягом двох хвилин.
Сучасна людина живе у дуже швидкому темпі. Не завжди вдається відвідати лікаря відразу ж, як виникло болісне відчуття. Тому навчіться допомагати собі самі — благо досвід у людства величезний, залишається не лінуватися ним користуватися.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».