Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Грудень 2015 12:09

Медики перестали вважати ВІЛ смертельним захворюванням

Rate this item
(0 votes)

Згідно з даними звіту за міжнародною програмою боротьби з ВІЛ/СНІД хвороба перейшла у категорію хронічних. Прийом препаратів проти вірусу імунодефіциту здатний продовжити життя на десятки років. На сьогодні пацієнти, які одержують терапію від ВІЛ, живуть досить довго, щоб викреслити їх із групи смертельно хворих людей.
Кількість смертельних випадків, пов’язаних із ВІЛ, за останні два десятиліття значно скоротилася. Можливості діагностичної медицини та сучасні препарати дозволяють підтримувати здоров’я хворих людей на гідному рівні. Деякі лікарі впевнені, що ВІЛ за ступенем небезпеки для організму пацієнта поступово наближається до цукрового діабету першого типу та деяким іншим хронічним захворюванням.
Однак розвиток медицини лише продовжує життя ВІЛ-інфікованим. Кількість же людей з ВІЛ-інфекцією залишається критично високою. За даними на 2013 рік, у світі було зареєстровано понад 36 мільйонів людей із ВІЛ. За іншими даними, таких людей значно більше, якщо враховувати хворих, які не знають про свій діагноз.

 

МЕДИЧНА ПОВ’ЯЗКА СИГНАЛІЗУЄ ПРО ІНФЕКЦІЇ

Фахівці Університету Бата розробили медичну пов’язку, яка змінює колір, якщо в організмі людини присутня інфекція. Винахід може значно скоротити темпи використання антибіотиків.
Пов’язка діє, випускаючи флуоресцентний барвник у той момент, коли з рани виділяються токсини і різні бактерії. Ця властивість пов’язки дозволяє медикам швидше визначити наявність у пацієнта бактеріальних інфекцій і ефективніше лікувати їх, особливо це стосується дітей з опіками. Діти з опіковими ранами сприйнятливі до бактеріальних інфекцій через недостатню зрілість імунної системи. Такі інфекції уповільнюють загоєння ран, що збільшує період одужання, а також сприяє появі рубців після загоєння.
У важких випадках зараження інфекція розвивається, а це може завдати відчутної шкоди здоров’ю дітей. Лікування антибіотиками без особливої необхідності робить бактерії, що містяться в організмі, стійкими до антибіотиків у майбутньому. Отже, при реальній необхідності використання антибіотика ефективність його дії буде набагато нижчою.

 

ПРИКЛАД ЗІРОК ІНКОЛИ ВЕЛЬМИ ЗАРАЗЛИВИЙ

Одкровення Анджеліни Джолі про своє рішення видалити обидві молочні залози у зв’язку з ризиком появи пухлини надихнуло британських жінок, кількість яких зростає, вчинити так само задля порятунку життя.
Нагадаємо, що актриса оголосила у травні 2013 року, що вона зробила операцію, аби запобігти розвитку раку молочної залози. Таке рішення зірка прийняла після того, як з’ясувалося, що пошкоджена ДНК дала їй 87-відсотковий шанс захворювання.
Кількість направлень на генетичне тестування у Великобританії збільшилося вдвічі, стверджують фахівці з клініки у Манчестері. Також вони зазначили, що провели 83 двомісні мастектомії за 18 місяців (з січня 2014 року). Цей показник збільшився втричі порівняно з показником за попередній період у 18 місяців.
У багатьох з цих жінок, які зробили операцію, був виявлений такий же ген, як у Джолі, повідомляє Breast Cancer Research.

 

КИШКОВІ БАКТЕРІЇ КОНТРОЛЮЮТЬ ВАШ РАЦІОН

Дослідники виявили, що бактерії в кишечнику можуть контролювати, коли і скільки ви їсте. Через 20 хвилин після їди вони виробляють білки, що активують нейрони у головному мозку, які відповідають за відчуття ситості й апетит.
«Ми зараз думаємо, що бактерії фізіологічно беруть участь у регуляції апетиту відразу після їди шляхом множення. Вони стимулюють вивільнення гормонів насичення з кишечника», — говорить старший автор дослідження Сергій Фетіссов з Університету Руана у Франції.
Сергій Фетіссов та його колеги виявили в лабораторії, що через 20 хвилин після вживання поживних речовин кишкова паличка (E. coli) — бактерія з кишечника починає виробляти різні види білків. Виявилося, що 20-а хвилина прийому їжі збігається з тією кількістю часу, який потрібен людині, щоб почати відчувати себе повністю ситою.
Про результати експерименту можна дізнатися у журналі Cell Metabolism.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».