Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Лютий 2015 14:24

Терапія для носа

Rate this item
(0 votes)

Іс­нує дум­ка, що не­жить, яку не лі­ку­ють, три­ває сім днів, а яку лі­ку­ють— тиж­день. Жарт, зви­чай­но. На­справ­ді, як­що з не­жи­тю бо­ро­ти­ся, її мож­на пе­ре­мог­ти знач­но ра­ні­ше. У цьо­му ви мо­же­те пе­ре­свід­чи­ти­ся, ско­рис­тав­шись до­сить ефек­тив­ни­ми на­род­ни­ми за­со­ба­ми, що по­м’як­шу­ють її про­ті­кан­ня і ско­ро­чу­ють її три­ва­лість.

Наприклад, ви прийшли додому промерзнувши. Видимих ознак нежиті ще немає. Але для профілактики радимо прийняти гарячу ванну з додаванням ароматичних олій (найкраще евкаліпт, м’ята і сосна). Якщо такої можливості немає, пропарте стопи в гарячій воді, а потім накиньте на них теплу ковдру або одягніть теплі вовняні шкарпетки.
Після цього випийте зігріваючий напій, приміром червоне вино з гвоздикою, невеликою кількістю меду і щіпкою мускатного горіха. Придатним питвом буде також морський (з ромом) або гірський (з горілкою) чай.


Приготуйте грог, який чудово зігріває і примушує добре пропотіти. У склянці води протягом трьох хвилин мають прокипіти паличка ванілі, дві подрібнені гвоздички й кілька насінин кропу. Потримайте напій на невеликому вогні ще п’ять хвилин, потім додайте сік половини лимона або грейпфрута і чайну ложку меду.
Якщо з’являються перші симптоми нежиті: лоскоче в носі, дошкуляє чхання — з’їжте перед сном 1–2 зубочки часнику. Житній хліб намажте маслом, змішаним із посіченою петрушкою, а зверху покладіть подрібнений часник і плавлений сир.
Запийте цей бутерброд відваром із квіток липи і чорної бузини. Додайте столову ложку меду, сік половини лимона, щіпку імбиру, кориці, кмину і три подрібнені гвоздички. Ця суміш зігріє вмить.
Дуже добре діють контрастні ванночки для ніг: в одному тазу — гаряча, в іншому — холодна вода. Це загартовує і не дає нежиті розвиватися. Ефективно також промивати ніс гарячою водою, глибоко втягуючи воду в ніздрі і видихаючи її.
Якщо з носа ллє, як з крана, важко працювати і важко заснути — пийте як мінімум тричі на день по чашці відвару з деревію, шавлії і звіробою: змішайте по 20 г кожної з трав, столову ложку цієї суміші залийте окропом і варіть протягом 10 хвилин, після чого процідіть.
Декілька разів на день промивайте ніс теплим відваром дубової кори (чайну ложку кори залийте двома літрами киплячої води, проваріть півгодини і процідіть). Відвар можна приготувати на цілий день, а перед кожним промиванням трохи його підігріти.
Використайте лікувальну силу листя капусти: покладіть на лоб і шию великі листки капусти і укутайте фланеллю. З таким компресом можна йти спати. Швидке полегшення настане після щоденного полоскання протягом кількох хвилин ротової порожнини і горла соняшниковою олією (досить столової ложки) і прогрівання навколоносових пазух щойно звареними яйцями.
Інгаляція (протягом 10 хвилин) над щойно відвареним картопляним лушпинням з додаванням невеликої кількості в’єтнамської зірочки (на кінчику ножа) — перевірений засіб для лікування не тільки нежиті, але й кашлю, болю в горлі.
Тетяна КНЯЗКА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».