Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Жовтень 2016 23:04

Чого прагнуть інвестори

Rate this item
(0 votes)

Ук­раї­на от­ри­мує все мен­ше ін­вес­ти­цій: то­рік рі­вень іно­зем­них вкла­день у на­шу еко­но­мі­ку опус­тив­ся до 15% ВВП, у пер­шо­му пів­річ­чі цьо­го він був та­ким же. Це на­ба­га­то мен­ше, ніж де­сять ро­ків то­му — то­ді цей по­каз­ник ся­гав 20–25% ВВП.

Результати опитування, проведені фахівцями Європейської бізнес-асоціації та інвестиційного банку Dragon Capital за аналітичної підтримки Центру економічної стратегії, засвідчили, що іноземні інвестори найбільшими перешкодами для вкладення своїх грошей у нашу економіку вважають широкомасштабну корупцію (середня оцінка — 8,5 бала з 10 можливих) та низьку довіру до судової системи (7,5 бала).

Військовий конфлікт із Росією (6,1 бала), непередбачуваний валютний курс і нестабільна фінансова система (6 балів) ділять третю сходинку.
Широкомасштабну корупцію та низьку довіру до судової системи підняли на перше й друге місця всі групи інвесторів: портфельні та стратегічні, ті, що вже інвестували в Україну, та які не наважилися це зробити. Цікаво, що для інвесторів, котрі активно шукають можливості вести бізнес у нашій країні, військовий конфлікт із Росією є однією з найменш значущих перешкод.
Натомість до трійки найсуттєвіших бар’єрів на додачу до корупції та судової системи інвестори зарахували складне адміністрування податків (6,1 бала). Загалом розмір податкових ставок турбує їх не так сильно, як складність податкового адміністрування (серед інвестиційних перешкод ставки податку займають останню сходинку).
Інвесторів не задовольняють обмеження на рух капіталу, громіздке й нестабільне законодавство, слабкі перспективи відновлення економічного зростання в Україні, низька купівельна спроможність наших людей.

 

По­ра­ди
На думку інвесторів, аби залучити більше коштів в економіку, українська влада має перезапустити судову систему через переатестацію нинішніх та залучення нових суддів. А також притягти до відповідальності велику кількість високопосадовців і суддів за корупцію, забезпечити вчасне виконання програми співпраці з МВФ, лібералізувати валютний контроль (у тому числі скасувати заборону на репатріацію дивідендів).
Запровадження податкових канікул приваблює менше, аніж спрощення адміністрування податків. Інвестори радять нашому уряду прозоро приватизувати принаймні три великих держпідприємства, оптимізувати податкове адміністрування, лібералізувати рух капіталу, провести капітальний ремонт внутрішньої інфраструктури (автомобільних і залізничних доріг, морських портів, енергосистеми).
Український уряд повинен запропонувати податкові пільги для нових прямих інвесторів, створити офіс зі сприяння інвестиціям як єдине вікно для іноземних інвесторів, скасувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.
Поновити економічне зростання в Україні та скоротити відставання від західних сусідів, яке з 2009 року значно збільшилося, неможливо без іноземних інвестицій, констатує гендиректор Dragon Capital Томаш Фіала. Результати опитування міжнародних компаній, що інвестують по всьому світу, показують, в яких сферах український інвестклімат є неконкурентним та куди керівництво країни має спрямувати зусилля, аби змінити ситуацію на краще.
Дослідження виявило, що основними бар’єрами для іноземних інвесторів в Україні була і залишається корупція на всіх щаблях влади та слабка судова система, зазначає виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Анна Дерев’янко. Попри намагання влади поліпшити ситуацію завдяки створенню антикорупційного відомства й впровадженню нової системи держзакупівель бізнес не відчув радикальних змін.
У судовій системі також немає значного прогресу, бо процес реформування судоустрою є комплексним і передбачає багато стадій. Довіра до судів стрімко падає. тож компанії в очікуванні змін усе частіше віддають перевагу досудовому вирішенню спорів. Однак, незважаючи на негативні фактори, Україна втримує позиції потенційно цікавої держави для інвестування, тому бізнес планує продовжувати тут свою активність, констатує Анна Дерев’янко.

 

Сві­то­вий до­свід
Обговорюючи успішний досвід у боротьбі з корупцією, напевне, лише лінивий не згадує Сінгапур. Але є три особливості, які ускладнюють копіювання досвіду цього азійського міста-держави. Сінгапур — острів, тут легко встановити контроль. Тамтешні реформи проводились автократичним режимом, діловий центр створювався на основі колишньої британської колонії.
Серед демократичних країн, які вдало реалізують антикорупційну політику, експерти виділяють дві, які мають значну частку сільського господарства у структурі економіки. Данію, яка ефективно використовує бюджетні кошти й успішно проводить політику децентралізації, та Нову Зеландію, якій удалось успішно втілити антикорупційну реформу.
Зміг реформувати антикорупційне законодавство й Уругвай, а от у його великої сусідки — Бразилії — цього не вийшло. Негативним є приклад Алжиру, де високий рівень корупції зберігається, незважаючи на глибокі інтеграційні процеси з ЄС.
В Україні впродовж двох років ухвалено низку законів, які вибудовують нову систему органів досудового розслідування, обвинувачення та притягнення до відповідальності високопосадовців за корупційні правопорушення — Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП).
Ухваленими у червні 2016-го змінами до Конституції щодо правосуддя та новим Законом «Про судоустрій і статус суддів» закладено можливості для створення Вищого антикорупційного суду, що розглядатиме справи підслідності НАБУ. Втім, механізм його створення ще не розроблено.
Державне бюро розслідувань (ДБР), яке відповідно до законодавства розслідуватиме всі справи проти правоохоронців, суддів та високопосадовців, мало отримати свої повноваження вже 1 березня 2016 року. Проте воно ще не створене, тож ці справи досі розслідує прокуратура.
Діяльність ДБР повинна стати поштовхом до змін у прокуратурі, яка зосереджуватиметься на представленні інтересів держави у суді. Нині триває конкурс на обрання очільника ДБР, його першого заступника та заступника. Претенденти обов’язково мають скласти тести на загальні здібності та пройти перевірку на поліграфі.

 

Судова система і захист прав інвесторів
Негатив від нестабільності державної політики (перш за все — нестабільності законодавчих правил) посилюється відсутністю ефективної реформи судової системи. За показником ефективності правової системи при оскарженні регуляторних актів Україна — на 131-му місці у світі, а за ефективністю судової системи — на 140-му.
Це означає, що бізнес є апріорі стороною, що програє у спорах із державою, або змушений нести високі корупційні витрати, щоб добиватися справедливих рішень. Суд в Україні не є тим місцем, де суб’єкти господарювання можуть відносно недорого й ефективно вирішити свої спори.
Експерти наводять позитивні приклади розвитку незалежної судової системи у Новій Зеландії та Ірландії, відзначають ефективність правової системи в Південно-Східній Азії, Малайзії та Індонезії.
Важливим маркером, що характеризує інвестклімат країни і його перспективи, є захист прав інвесторів. Реформування акціонерних товариств, інвестиційного законодавства почалось в Україні не так давно і до цього часу не завершилось. При цьому пробіли у захисті прав інвесторів разом із високим рівнем корупції й відсутністю незалежної судової системи належать до числа ключових факторів, які відлякують інвесторів від нашої країни.
А без однозначних правил захисту міноритаріїв неможливо запустити нормальну роботу внутрішнього фондового ринку й позичати капітал на закордонних фондових ринках. Цікавий приклад захисту прав міноритаріїв в Японії, де дуже розвинутий внутрішній фондовий ринок, у тому числі завдяки залученню до нього малих інвесторів. Експерти також радять вивчити досвід нового «азійського тигра» — Таїланду.

 

Соціальна відповідальність
Іноземні компанії, які працюють в Україні, прагнуть бути соціально відповідальними. Цьогоріч EPAM, SoftServe, GlobalLogis, Bayer та «Microsoft Україна» підтримали участь молодих талановитих українців у всесвітній конференції Falling Walls.
Цю конференцію можна порівняти з талант-шоу. Тільки з тією відмінністю, що неординарні, інноваційні розробки й наукові доповіді оцінюють представники найпрестижніших інститутів і лабораторій світу, відомі вчені, нобелівські лауреати, політичні діячі світового масштабу. Falling Walls — для амбітних і сміливих проектів у сфері науки, бізнесу, технологій, культури, мистецтва.
Проект Falling Walls уперше представлено 9 листопада 2009 року. Дата вибрана невипадково — 20 років тому в цей день впала Берлінська стіна. Звідси й гасло проекту: «Яка стіна впаде завтра». Стіни в концепції конференції символізують проблеми, які вирішують її учасники.
У недавньому звіті Єврокомісії про рівень інновацій Україну випереджають більше 30 країн. Тож треба активніше інтегруватись у світове наукове співтовариство, фінансово підтримувати талановитих людей, яких багато в нашій країні, підвищувати інноваційність малого і середнього бізнесу з допомогою великих компаній.
В ІТ-компанії GlobalLogis розуміють, що сьогодні інформаційні технології глибоко проникають в усі сфери життя — медицину, сільське господарство, автомобільну промисловість, медіа і стимулюють їх розвиток. За останні п’ять років ІТ-галузь упевнено зростає в Україні (в середньому +20% за рік).
Тож разом з іншими провідними ІТ-компаніями GlobalLogis підтримує проведення Falling Walls, бо, за словами її керуючого директора в Україні Ігоря Бєди, не тільки вірить в інтелектуальний потенціал нашої країни, а й розуміє, що його треба підживлювати й створювати умови для реалізації.
Компанія Bayer вкладає великі інвестиції в людей, які прагнуть домогтися успіху — у дослідженнях, виробництві, маркетингу, і в тих, які можуть працювати і вчитися у будь-якій точці світу, запевняє керівник її українського аграрного підрозділу Володимир Домалюк. Компанія інвестує у створення умов, які стимулюють молодих людей, що прагнуть знань і хочуть створювати інноваційні продукти.
У нашій країні успішно запроваджено прогресивні ідеї з проектів-переможців Falling Walls. Це — кібернетична рукавичка, яка допомагає спілкуватися сліпоглухим людям, використання харчових відходів для виробництва електроенергії, застосування танінів і наночасток для знищення ракових клітин.
Елла НОВАК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».