Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Грудень 2015 05:10

Чому УКРПОШТА має належати українцям?

Rate this item
(0 votes)

Іс­то­рія під­крес­лює той факт, що у біль­шо­сті роз­ви­не­них кра­їн са­ме по­шта бу­ла цен­траль­ним най­по­туж­ні­шим ме­ха­ніз­мом зв’яз­ку, який під­три­мує дер­жа­ва. Як­що взя­ти до ува­ги до­свід успіш­них кра­їн, то По­шта Япо­нії, на­при­клад, яка є дер­жав­ною кор­по­ра­цією, звіль­не­ною від спла­ти по­дат­ків, ви­сту­пає най­біль­шим ощад­ним бан­ком кра­їни. По­шта Гре­ції (ELTA) от­ри­мує суб­си­дії на на­дан­ня уні­вер­саль­них по­слуг.

Пошта Франції на період 2013–2015 рр. для гарантування вигідних тарифів на доставку періодичних видань отримала від держави пряму фінансову допомогу у розмірі 597 млн євро. А для забезпечення завдання територіальної присутності на 2013–2017 рр. було ухвалене рішення щодо звільнення французької пошти від сплати місцевих податків на суму 170 млн євро на рік. Існує ще безліч прикладів державної підтримки вітчизняної пошти.
Україна також має свого національного оператора поштового зв’язку — Укрпошту. Як вона працює у нинішніх ринкових умовах, у яких відносинах із державою, як заробляє, які зрушення та перспективи має підприємство, ми запитували у керівника Укрпошти Ігоря Ткачука, який очолює підприємство вже 11 місяців поспіль.

— Ігоре Віталійовичу, чи отримує дотації або інші засоби державної підтримки Укрпошта, по суті підприємство, яке належить державі?
— Ні. Усі зароблені кошти є виключно результатом плідної роботи нашого підприємства, нашого колективу. Незважаючи на те що Укрпошта в минулих роках була збитковою, у 2015 році вже маємо позитивні зрушення. Доходи пішли вгору. За третій квартал цього року прибуток підприємства становить 30 млн грн, що удвічі більше проти плану та в 2,5 разу більше проти аналогічного періоду минулого року.
Крім того, попри складну економічну ситуацію в Україні, підприємство завжди вчасно поповнює казну держави. Лише за останні 10 місяців цього року Укрпошта сплатила до бюджетів усіх рівнів більше 1 млрд грн податків.
— У 2002 році Кабінет Міністрів України визначив державне підприємство «Укрпошта» національним оператором поштового зв’язку, яким воно є і до сьогодні. Що це означає для українців?
— У першу чергу статус національного оператора передбачає виконання підприємством деяких соціальних функцій та зобов’язань. А саме — лише Укрпошта гарантує нашим громадянам отримання універсальних послуг поштового зв’язку, до яких належить пересилання поштових карток, листів, бандеролей та посилок без оголошеної цінності масою до 10 кг за соціальними тарифами. Відправлення для сліпих — секограми ми взагалі пересилаємо безкоштовно.
Також Укрпошта має виключне право та несе відповідальність за випуск високохудожніх поштових марок і блоків, які, виконуючи свою основну функцію знаків поштової оплати, презентують Україну на міжнародному рівні. Крім того, Укрпошта, будучи членом Всесвітнього поштового союзу, гідно представляє нашу країну на міжнародному рівні, що підтверджується нагородами даної організації та обранням представників Укрпошти до керівних органів Всесвітнього поштового союзу.
— Що сьогодні пропонуєте українцям щодо міжнародної поштової діяльності?
— Світ стає глобальнішим, кордони втрачають свою значущість, а досвід інших поштових адміністрацій у транскордонній торгівлі показує нові перспективи та можливості. Тому, природно, для Укрпошти даний напрям діяльності має стратегічне значення. У цьому році ми вже запропонували декілька нових продуктів для міжнародного ринку e-commerce.
По-перше, це спеціальний продукт e-Packet (доставка товарів, замовлених на китайських торговельних майданчиках, за 7 днів), який користується все більшою популярністю у українських онлайн-покупців, і другий продукт — доставка товарів з Естонії за системою «Консигнація». Поряд із Німеччиною, Чехією, Словаччиною, Литвою та Латвією Естонія стала ще однією країною, з якою почала співпрацювати Укрпошта. Починаючи з липня цього року вже майже 200 тис. громадян отримали свої замовлення за цією системою. Обидва ці продукти дозволяють українцям швидко отримувати замовлення з інтернет-магазинів та економити на поштових витратах. На даний час Укрпоштою відпрацьовується співпраця у сфері обміну відправленнями «Консигнація» з Польщею та Казахстаном.
— Чи контролює вас Всесвітній поштовий союз? Яка користь Україні від того, що Укрпошта є членом ВПС?
— Безперечно, контролює. А для того, щоб полегшити Всесвітньому поштовому союзу цю роботу, Укрпошта приєдналася до мережі Глобальної системи моніторингу (ГСМ), яка дозволяє вимірювати якість нашої міжнародної поштової служби. Суть цієї системи полягає у контролі термінів проходження та схоронності міжнародних відправлень. На сьогодні з гордістю можу сказати, що Укрпошта виконує свої зобов’язання щодо встановлених стандартів.
— Як працює Глобальна система моніторингу у нас?
— За допомогою спеціального електронного обладнання, яке встановлюється в центрах обробки міжнародної пошти на території призначеного оператора поштового зв’язку, незалежними експертами простежується весь шлях проходження відправлень та виявляються проблемні місця у їхньому пересиланні. Відстеження здійснюється завдяки спеціальним RFID-міткам та методу радіочастотної ідентифікації.
Таке обладнання вже встановлено в місці міжнародного поштового обміну в Києві, на черзі — центри обробки пошти в Дніпропетровську, Харкові, Львові, Одесі та Запоріжжі. Використання такого обладнання дозволить і нам отримувати докладну інформацію про пересилання відправлень з транспондерами (чіпи, які містять інформацію та пересилаються в контрольних відправленнях), що надсилаються до незалежних адресатів (мешканців міст — учасників моніторингу).
— На початку літа Укрпошта запустила в Україні нову послугу «Прискорена пошта». Чи користується вона попитом?
— За результатами бета-тестування послуги «Прискорена пошта» ми вже маємо тисячі задоволених клієнтів, кількість яких постійно зростає, оскільки даний продукт забезпечує швидку доставку документів та посилок. Судіть самі, доставка в межах міста — в той же день за умови, що відправлення передано до 12-ї години. При відправці після 12-ї — доставлять не пізніше наступного дня. Між обласними центрами — це 1–2 дні залежно від відстані.
Разом із тим ми не заспокоюємося на досягнутому, тому що клієнти очікують більшого. Ми працюємо над розширенням географії послуги, запропонували нашим клієнтам оформлення відправлень «Прискорена пошта» через особистий кабінет. Спрощуємо процесинг отримання послуги як у відділеннях, так і через сайт підприємства.
З 1 січня 2016 року населенню буде запропоновано економ-формат надання послуги: «склад-склад», «склад-двері» з привабливими для клієнтів тарифами.
— Чи можливе прискорення доставки пошти і за іншими напрямками?
— Так, нині ми продовжуємо працювати над удосконаленням логістики підприємства, опрацьовуємо різні маршрути. Вже є результати. Завдяки оптимізації процесів перевезення пошти та періодичних друкованих видань, оновленню схем руху автотранспорту на магістральних маршрутах ми скоротили терміни доставки між обласними центрами на одну добу. А підприємство на цьому вже отримало економію у 45 млн грн на рік.
— Ігоре Віталійовичу, як керівник Укрпошти що плануєте зробити найближчим часом для підняття рівня обслуговування споживачів?
— Саме зараз ми працюємо над створенням першого в Україні поштово-логістичного центру із сортування пошти. Щоб споживач міг вчасно отримати свою кореспонденцію, посилки чи газети, потрібно змінити технологію обробки поштових відправлень та модернізувати виробничий процес. Планується, що це буде сортувальна лінія європейського зразка, сучасна та максимально комп’ютеризована. Це дозволить суттєво скоротити терміни пересилання кореспонденції та вантажів, зменшити витрати на перевезення пошти, оптимізувати мережу логістики в зоні обслуговування.
— 11 листопада в Укрпошти розпочався процес корпоратизації. Чи можлива приватизація підприємства?
— Я неодноразово говорив і повторюся ще раз, що після перетворення державного унітарного комерційного підприємства «Укрпошта» на акціонерне товариство 100% акцій мають належати державі. Це моя принципова позиція, яку я буду відстоювати. Ми — найбільша поштова та логістична компанія України, яка має найширший спектр послуг і мереж. Реалізація розроблених нами стратегій розвитку дозволить підприємству адаптуватися до ХХІ століття та зміцнити свої ринкові позиції.
Наша нова стратегія спрямована на вдосконалення ефективності роботи, підвищення кваліфікації персоналу для реалізації бізнес-можливостей, що все більше стають цифровими, а також на підвищення якості обслуговування клієнтів в епоху різноманітних цифрових технологій. На цьому міцному фундаменті Укрпошта забезпечить тисячам сімей наших працівників економічну та соціальну захищеність, а всім громадянам країни — підвищення якості обслуговування.
Катерина СИДОРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».