Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Вересень 2018 12:47

Народне мистецтво Харківщини

Rate this item
(0 votes)

У Національній спілці майстрів народного мистецтва України працює виставка «Харківщина калинова». До її організації та проведення долучилися Харківський обласний осередок Спілки, Харківський міський клуб писанкарства ім. Алли Овчаренко, Харківське обласне об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. Захід приурочено до 150-річчя Товариства «Просвіта».

В експозиції представлено роботи 35 авторів різних жанрів народного мистецтва. Зокрема, тут можна побачити харківські писанки, кераміку, витинанки та ляльки-мотанки.

Керамічний посуд, прикрашений вишуканою фляндрівкою, презентує Олександр Жовновський, який на сьогодні є одним із найкращих харківських гончарів.
Витинанки представляють майстрині Ганна Коношко і Тетяна Солоха. Керамічну іграшку демонструє представник відомого давнього осередку гончарства м. Валки Ольга Тимошенко. Традиційні ляльки-мотанки виконала Наталія Горошко.
Численну колекцію писанок представив Харківський міський клуб писанкарства ім. Алли Овчаренко, який у цьому році відзначає своє 25-річчя. Цей клуб заснувала Алла Павлівна Овчаренко (1939–2013), яка була викладачем образотворчого мистецтва, талановитим організатором і педагогом.
Члени клубу разом із науковцями Харківського історичного музею С. Бахтіною, В. Буличовою опрацювали колекцію писанок, зібраних академіком М. Сумцовим, зробили їхні точні копії, що стали вагомим внеском у справу збереження нашої культурної спадщини.
Також експозиція розповідає про історію колекції писанок Харківського історичного музею. 1889 року професор Харківського університету Микола Сумцов звернувся до сільських мешканців Слобідської України з проханням збирати як відомості про писанки, так і самі писанки.
14 квітня 1891 року Микола Сумцов прочитав першу публічну лекцію про історію писанки. Того ж року журнал «Киевская старина» опублікував його монографію «Писанки», де вчений уперше розглядав їхнє етнографічне та археологічне значення.
Ця праця стала найповнішим дослідженням не тільки у вітчизняній, але й в іноземній науковій літературі. Пізніше цю монографію видали окремим виданням.
У результаті проведеної роботи Сумцов також створив і першу в Слобідській Україні колекцію писанок. Вона стала однією з 14 відомих на той час зібрань. Інші зберігались у Варшаві, Берліні, Кракові, Львові, Брно, Празі, Києві, Лубнах та Москві.
1920 року в Харкові відкрили Музей Слобідської України, першим директором якого став Микола Сумцов. Протягом 1920–1927 років його співробітники виїжджали з експедиціями до Харківського, Валківського, Зміївського повітів, вивчали народні ремесла і зокрема писанкарство. Вони зібрали нову колекцію писанок.
У ті роки фонди МСУ поповнилися ще й унікальною колекцією, що складалася з 513 подільських та київських писанок із приватного зібрання І. Зборовського — завідувача Тульчинського окружного краєзнавчого музею, сім писанок подарував художник-аматор із Харкова В. Фавр.
Одночасно і Музей сучасного українського мистецтва проводив систематичні експедиції з вивчення і збирання писанок.
У період окупації Харкова фашистами у 1941–1943 роках колекції писанок залишилися в місті. Після війни з більш ніж тисячі писанок зосталося тільки 429.
Сьогодні майже забутий вид народної творчості — писанкарство відроджується. Відтворена руками наших сучасників писанка поповнює колекцію Харківського історичного музею, початок якої поклав учений-етнограф, професор Микола Сумцов.

Едуард ОВЧАРЕНКО
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».