Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Листопад 2016 11:43

Театр майбутьного

Rate this item
(0 votes)

Вже ста­ло доб­рою тра­ди­цією про­во­ди­ти у Ки­їв­сько­му на­ціо­наль­но­му ака­де­міч­но­му те­ат­рі опе­ре­ти ве­чо­ри мю­зик­лу. Са­ме во­се­ни, ко­ли так не ви­ста­чає світ­ла і теп­ла, те­атр да­рує гля­да­чам мо­ре по­зи­тив­них емо­цій.
Осо­бли­віс­тю цьо­го­річ­ної по­ста­но­вки ста­ло те, що її здійс­нив не ху­дож­ній ке­рів­ник На­ціо­наль­ної опе­ре­ти, а го­лов­ний ба­лет­мей­стер те­ат­ру Ва­дим Про­ко­пен­ко.

«Уже третій рік поспіль у нашому театрі відбуваються вечори мюзиклу. У своїх концертах ми намагаємося представити все краще, що є в цьому жанрі. Серед номерів будуть як ті, що вже встигли полюбитися глядачам, так і багато прем’єр», — розповів перед початком концерту пан Вадим.
«Сьогодні на глядачів чекає багато сюрпризів. Зокрема, вони матимуть змогу почути номери з деяких уславлених мюзиклів у перекладі українською мовою. Будемо сподіватися, що такий творчий експеримент театру буде добре сприйнятий», — зазначив диригент-постановник Сергій Дідок.

«Наш театр продовжує нові традиції театру як творчої лабораторії. До уваги глядачів представляємо кілька наших нових оркестрових робіт», — повідомив хормейстер-постановник Ігор Ярошенко.
Звісно, мюзикл — жанр надзвичайно сучасний і водночас має багату сторічну історію. Він легкий для сприйняття, проте і неймовірно складний для виконання. Мюзикл побудований на світових шедеврах літературної класики і зрозумілий кожному. Цей жанр популярний, але й маловідомий, адже велика кількість мюзиклів ще не дійшла до української сцени.
Того вечора на глядачів чекала тонка драматична гра акторів, вишуканий спів, оригінальна хореографія, складні акробатичні трюки, видовищність багатошарового сценічного оформлення з мультиекранним оснащенням, сучасні світлові та звукові ефекти.
Серед уже відомих номерів були уривки з мюзиклів Е. Вебера «Ісус Христос — суперзірка» (арія Ірода) та «Привид опери» («Думай про мене», дует Крістіни та Привида), Р. Коччанте «Нотр-Дам де Парі» («Ти мене знищиш», «Красуня»), О. Рибнікова «Юнонна і Авось» («Я тебя никогда не забуду»), Дж. Бока «Скрипаль на даху» («Схід сонця, захід») та ін.
Найбільше глядачі чекали, звичайно ж, прем’єр. А їх цього вечора було вісім. Серед них створена театром увертюра «Віват, мюзикл!», номер «Все, про що я прошу тебе» з мюзиклу Е. Вебера «Привид опери», балада Джада «Самотня кімната» (мюзикл Р. Роджерса «Аклахома»), дует Едмона Дантеса і Мерседес (мюзикл «Граф Монте-Крісто» Ф. Вайлдхона), пісня Донни (мюзикл Mamma mia Б. Андерссона і Б. Ульвеуса).
Кілька номерів прозвучали українською мовою. Це уривки з добре відомого українському глядачеві мюзиклу К. Портера «Цілуй мене, Кет» — «Пекельний жар» та мюзиклу на музику українського композитора І. Поклада «Різдвяна ніч» — «Червона калина». Спеціально для концерту диригент театру Сергій Дідок переклав українською номер «Тюремне танго» з мюзиклу Дж. Кандера «Чикаго».
Чимало оплесків від вдячних глядачів отримали народний артист України Сергій Бондаренко, заслужені артисти Ірина Беспалова-Примак, Галина Грегорчак, Тамара Ходакова, Ася Середа-Голдун, Ігор Левенець, солісти-вокалісти Ганна Коваль, Олександр Чувпило, Олена Арбузова, Євген Прудник, Володимир Одринський, артисти балету театру.
Відомий композитор, автор численних мюзиклів Олександр Колкер назвав Київську оперету Театром Майбутнього. «Українці мають пишатися, що в їхній країні є такий великий театр, з такою чудовою, професійною, по-сучасному мислячою трупою», — писав митець. Новий концерт вкотре підтвердив слова маестро.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».