Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Жовтень 2016 23:40

Живопис і графіка Азії в музеї Ханенків

Rate this item
(0 votes)

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, Національний науково-дослідний реставраційний центр України в рамках спільного проекту «Ars longa: реставратори та реставрація» представляють виставку «Живопис і графіка Азії», повідомляє i-pro.kiev.ua. Проект триватиме до 25 грудня 2016 року.
Скільки витворів мистецтва не дійшло б до наших очей, якби не реставратори? Довгостроковий виставковий проект «Ars longa: реставратори та реставрація» покликаний розкрити громаді величезну роль українських реставраторів у збереженні та відновленні унікальної колекції світового мистецтва музею.

Відомий латинський афоризм Ars longa, vita brevis (у дещо вільному перекладі: «Життя коротке, мистецтво вічне») найкраще висловлює зміст і мету співпраці музейників та фахівців Національного реставраційного центру — всупереч невмолимій дії часу зберегти та передати нащадкам безцінні культурні скарби.
Перша виставка проекту представляє відреставровані твори живопису і графіки країн Азії. Кураторка виставки Галина Біленко розповідає: «На виставці глядачі побачать перлини мистецтва Азії, серед яких — гравюри всесвітньо відомих японських майстрів Хокусая і Хіросіге, твори китайського живопису XVIII–XIX століть та іранської мініатюри XVII століття.
Китайські народні картинки няньхуа, що віщували щастя на Новий рік, за традицією щороку спалювалися, а тому їхні взірці XIX століття є сьогодні рідкісними. Надзвичайно складною була робота реставраторів з відновлення китайської настільної ширми XIX століття із зображенням даоських божеств. Це стосується і буддійських ікон танка — з огляду на особливості техніки виконання їхнє відновлення стало серйозним викликом для сучасних реставраторів».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».