Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 16:14

Симфонічний концерт з аншлагом

Rate this item
(0 votes)

Ки­їв­ський на­ціо­наль­ний ака­де­міч­ний те­атр опе­ре­ти по­зи­ціо­нує се­бе як те­атр ба­га­то­жан­ро­вий. Крім опе­ре­ти, тут уже дав­но впев­не­но по­чу­ває­ть­ся і мю­зикл. У те­ат­рі по­став­ле­но ви­ста­ву «Кар­мен», що вод­но­час є й опе­рою, і ба­ле­том. Ори­гі­наль­ніс­тю від­зна­чає­ть­ся тан­цю­валь­не шоу — «Тан­го жит­тя».

Окрема сторінка у творчому житті театру — концерти, кожен з яких спрямований на певну аудиторію. А любителів класичної музики нещодавно зібрав симфонічний концерт «Симфонія осені».
«Музичний театр є дуже поліфонічним і вбирає в себе різні жанри, зокрема є такий сильний і серйозний стиль, як класичне і оперне мистецтво. Тому будемо продовжувати робити такі речі.

Нам це цікаво: нашим вокалістам, музикантам, не кажучи вже про диригентів. Завжди складаючи такий іспит, ми ставимо перед собою дуже високі вершини, тому що звучатимуть найкращі зразки світового мистецтва, музика всіх континентів», — розповів напередодні концерту художній керівник Національної оперети України, народний артист України Богдан Струтинський, який є режисером-постановником «Симфонії осені».
А за словами диригента-постановника симфонічного концерту Володимира Врубльовського, постановочна група намагалася зробити так, аби він був пізнавальним. І вибирали програму, яка не часто виконується, але цікава і глядачам, і оркестру. Тобто щоб усі виступи пройшли на одному диханні.
Головною дійовою особою концерту цього разу став оркестр театру. Якщо в основному ми його чуємо лише з оркестрової ями, то тепер музиканти розташувалися у центрі сцени і до них була прикута вся увага глядачів. А хор та солісти стали чудовим довершенням концертної програми.
Арії з опер виконували молоді солісти театру Соломія Приймак, Ольга Федоренко, Ігор Левенець, Володимир Одринський, Валерія Туліс, Назар Якобенчук, Тарас Капран, Олена Арбузова, Любов Сагат, Ганна Довбня. Більшість із них ще не має високих звань, але основне, що вони вже встигли завоювати любов глядача, а отже, головні їхні творчі перемоги, напевне, ще попереду.
Ведуча концерту, заслужена артистка України Валентина Донченко-Бутковська розповіла про маловідомі сторінки з життя П. Чайковського, Дж. Верді, Ш. Гуно, Ф. Легара, Дж. Пуччіні, Дж. Росіні, Ф. Мендельсона, Ж. Оффенбаха та інших відомих композиторів. Звучали уривки з уславлених опер «Євгеній Онєгін», «Пікова дама», «Тоска», «Севільський цирульник», «Фауст», «Сицилійська вечеря».
Але найбільше всі чекали прем’єр. Справжнім відкриттям стали номери «Рапсодія для кларнета з оркестром № 1» К. Дебюссі, увертюри з опер «Таємний шлюб» Д. Чімароза та «Обертон» Вебера, композиція Nimrod Е. Елгара.
Окреме місце під час концерту було відведено й українській тематиці. Глядачі прихильно зустріли виконання Тарасом Корпаном арії Остапа з опери М. Лисенка «Тарас Бульба». Українські мотиви відчувалися у мелодії «Ніч на Лисій горі» на музику М. Мусоргського. Однак чи не найбільше оплесків отримала «Карпатська рапсодія», четверта частина, українського композитора Л. Колодуба, якою закінчився концерт.
Хоча симфонічний вечір і відбувався в один із негожих днів, але музика, що здатна зігрівати серця, створювала дійсно по-весняному сонячний настрій.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».