Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Лютий 2015 14:37

Мистецтву потрібна підтримка держави

Rate this item
(0 votes)

Жит­тя будь-яко­го твор­чо­го ко­лек­ти­ву не мо­же стоя­ти на міс­ці. Як­що ти не ру­ха­єш­ся впе­ред, по­стій­но не роз­ви­ва­єш­ся та не са­мо­удо­ско­на­лю­єш­ся, то не­од­мін­но поч­не­ть­ся про­цес дег­ра­да­ції. Це доб­ре ро­зу­мі­ють у Кла­сич­но­му Ху­дож­ньо­му Аль­тер­на­тив­но­му Те­ат­рі, де ко­жен но­вий по­каз ви­став, які вже на­віть три­ва­лий час пред­став­ле­ні в афі­ші те­ат­ру, є мі­ні-прем’­єра­ми, адже твор­чий по­шук тут ні­ко­ли не при­пи­няє­ть­ся. Но­вою схо­дин­кою те­ат­ру ста­ла і ви­ста­ва — ве­чір ро­ман­су «...И свя­то ве­рю в чис­то­ту Сне­гов и Слов».

Цей спектакль присвячено Володимиру Висоцькому. У ньому використано як твори самого митця, так і ті, що є суголосними його творчості. У попередніх музичних програмах театру вже неодноразово звучали пісні Володимира Семеновича, але чому саме зараз його постаті приділено стільки уваги?
«У складний час військових дій та ідеологічної боротьби постать Володимира Висоцького набуває особливого значення.

Майже всі його вірші та пісні ніби написані про сьогодення. І невипадково перед фіналом вистави звучить блок українських романсів, що переходить у старовинний романс «Вы, чьи широкие шинели» та вірш Висоцького «Прерванный полёт». Ця вистава спонукає замислитися про колесо історії, про те, як ми жили, і головне, як будемо жити далі.
Класичні та сучасні романси тут органічно переплітаються з творчістю Висоцького. А драматургічною основою цієї вистави стала найгучніша історія кохання ХХ століття — між Володимиром Висоцьким та Мариною Владі. Саме для неї він написав два романси, які у виконанні Олени Хижної і стали кульмінацією вистави», — розповіла художній керівник КХАТу Катаріна Сінчілло.
У новій програмі було зібрано найкращі російські, українські та французькі романси з попередніх музичних вистав театру, що вже встигли полюбитися глядачам, але були й цікаві новинки.
Того вечора чимало оплесків лунало на адресу заслужених артистів України Віктора Кошеля та Олени Хижної; акторів КХАТу Лі Берлінської, Марії Компанець, Валерія Рождественського та акомпаніатора Лесі Грабовської. А для Дениса Воронкова ця вистава-концерт стала дебютом у театрі. Катаріна Сінчілло ділилася з глядачем часткою своєї душі, виконуючи власну поезію. Цього разу всі її вірші були присвячені темі кохання та творчості, як і сама програма. Уже незабаром має відбутися другий показ цього вечора-романсу, вже під назвою «Я поля влюблённым постелю», що буде присвячений коханим жінкам.
Театр має багато творчих планів. Зокрема, до кінця сезону має бути оновлена музична програма «Очи чёрные», завершена робота над новою виставою, а в наступному є сподівання навіть поставити рок-оперу. Однак КХАТ розвивається не завдяки, а всупереч, адже колектив ентузіастів працює без будь-якої допомоги з боку Міністерства культури України чи Управління культури міста Києва. У Європі ж недержавні заклади культури мають підтримку і фінансування, так само як і державні. Напевне, повноцінний професійний репертуарний театр, до того ж не розважального, а в першу чергу просвітницького напряму, яким є КХАТ, заслуговує на таку підтримку.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».