Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 19 Лютий 2015 23:09

На зустріч з янголами-охоронцями

Rate this item
(0 votes)

Кілька років тому з легкої руки директора та художнього керівника Київського драматичного театру «Браво» Любові Титаренко столична публіка відкрила для себе самобутнього драматурга з Дніпропетровщини Влада Апостоловського.
Його п’єси «Чоловік у відрядженні, або Роги на щастя» та «Вовк у овечій шкурі» вже знайшли свого глядача. А нещодавно Юрій Потапенко здійснив у театрі постановку вистави «Янголи поза розкладом» за п’єсою митця «Новорічний єралаш».
«Уперше ця п’єса була поставлена кілька років тому в перекладі українською мовою у Дніпропетровському українському драматичному театрі імені Тараса Шевченка. А нині, завдяки підтримці заслуженого діяча мистецтв України Любові Титаренко, цей твір уже мають змогу побачити і театрали Києва.


На написання п’єси мене надихнули події з реального життя. Звичайно, допомогла тут і авторська фантазія. У нашому житті зараз, на жаль, багато свавілля, і з ним потрібно вести безкомпромісну боротьбу. А ще рано чи пізно кожен отримає по заслузі. Саме такі думки я намагався вкласти у свою п’єсу. Режисеру та акторам вдалося передати мої ідеї глядачеві, за що я їм дуже вдячний»,— розповів автор.
Режисер Юрій Потапенко практично не змінював тексту твору, лише зробив його більш динамічним, відтак п’єса зазвучала ще сучасніше. До того ж кінцівка вийшла добрішою та оптимістичнішою, ніж була в авторському задумі. Із таким режисерським трактуванням, напевне, погодиться більшість, адже негативу і так вистачає в житті кожного, позитивні емоції ніколи не завадять.
А ще режисер проводить думку, що у всіх людей є янголи-охоронці, потрібно лише частіше прислухатися до їхнього голосу. І вимовлені одним із персонажів слова: «Доля не забуває тих, хто втратив надію», навіть зневіреним серцям дають сподівання, що все ще може змінитися на краще.
«Це не звичайна побутова вистава про банальні суперечки бізнесменів. Автор показав, що Творець постійно спостерігає за нами з небес і щохвилини дає кожному право вибору», — підсумував режисер-постановник.
Новою постановкою театр «Браво» ще раз підтвердив, що до кожної своєї роботи тут підходять по-філософськи, адже театр повинен не лише розважати, а й змушувати замислюватися. Очевидно, у театралів ще буде можливість переконатися в цьому не раз. А вже незабаром нова прем’єра — вистава «Осіння нудьга», за М. Некрасовим, що стане режисерським дебютом для одного з провідних акторів Театру Петра Сови.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».