Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 19 Лютий 2015 23:05

«Норвегія» Ольги Петрової

Rate this item
(0 votes)

У На­ціо­наль­но­му му­зеї мис­тецтв іме­ні Бог­да­на та Вар­ва­ри Ха­нен­ків відкрито ви­став­ку жи­во­пи­су Оль­ги Пет­ро­вої «Нор­ве­гія», під­го­тов­ле­ну за учас­ті По­соль­ства Нор­ве­гії в Ук­раї­ні. Цей жи­во­пис­ний цикл став ху­дож­нім зві­том про по­до­рож Оль­ги Пет­ро­вої на бать­ків­щи­ну Іб­се­на, Грі­га, Мун­ка. Він про­дов­жує її арт-роз­по­ві­ді про Іс­па­нію (2003), Япо­нію (2005), кра­їни Схо­ду (2007) та Фран­цію (2009), що вже бу­ли пред­став­ле­ні в Му­зеї Ха­нен­ків.

Ольга Петрова — художниця, мистецтвознавиця, доктор філософії, професорка Національного університету «Києво-Могилянська академія», академік Академії гуманітарних наук (Санкт-Петербург). З 1986 року — член Національної спілки художників України. Живе та працює в Києві. Роботи Ольги Петрової були представлені на персональних та групових виставках в Україні, Японії, Австрії, Німеччині, Індії, Болгарії, США, Норвегії, Великобританії.


Норвегія з її незвичними ландшафтами, їх мінливим освітленням, землею і небом, що в негоду зливаються в одне ціле, спочатку відвернула, а потім потужно вразила уявлення Ольги Петрової. Шлях від первісних емоцій до живописних полотен виявився досить довгим. Три роки вона працювала над творами норвезького циклу й наразі вирішила, що може представити їх глядачам.
Картини серії «Норвегія» віддзеркалюють вдалий синтез особистих якостей авторки. Петрова-науковець втілила в ній свої філософські та культурологічні рефлексії. Петрова-мрійниця поєднала міфи про вікінгів з усвідомленням прагматичного коду нації. Петрова-художниця надала досконалої живописної форми рухливим емоціям.
Живописні образи її Норвегії побудовано на відчутті рубіжного краю, останньої межі, що називається землею обітованою. Тут панує атмосфера першотворення, суцільне царство Природи, до якої й досі не дісталась цивілізація. Головними героями живописного циклу є архетипи цієї землі — одвічна трійця Норвегії: Вода, Твердь та Небо у їх неосяжному та різкому зіткненні.
Жорсткий стиль норвезького епосу — «Стародавні еди», що й досі залишається живою поезією країни вікінгів, став одним із стилетворних джерел цієї живописної серії.
Строгий, кришталевий і дещо тривожний образ Норвегії був тонко відчутий серцем художниці та артистично переданий мовою фарб, що постає у живописі Ольги Петрової, як величний епос та водночас як потаємний особистий щоденник.
У живописній «Норвегії» Петрової реальні враження від країни поєдналися з легендами та сюрреалістичними образами. Композиції написано в незвичній для колориста Петрової холодній, аскетичній палітрі. У ній передано послання до Самотності, що є історичною сутністю цієї землі.
Олена КОСЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».