Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Грудень 2019 12:35

Як зарплатне питання пересварило Полтавських чиновників

Rate this item
(4 votes)

У Полтаві знову неспокійно. В обласному центрі ще не «перетравили» недавній скандал про зависокі зарплати місцевих чиновників (див. «Хто в Україні виживає на одну зарплату», «ДУ» від 4 жовтня 2019 року), як полтавців знову шокували новиною, яка збурило місто.
Містяни вкотре заговорили про непомірні зарплатні апетити посадовців місцевого самоврядування, які вже не десятками, а сотнями тисяч гривень натоптують свої кишені з міського бюджету...

Премія за ходіння на роботу
Цього разу новина, яка миттю розбіглась обласним центром, надійшла зі стін Київської районної ради. Її керівнику Сергію Синягівському за листопад 2019 року нарахували зарплату в сумі... 150 тисяч гривень. А на руки чиновник районного штибу отримав 124 тис. грн. Що за нинішнім курсом становить п’ять тисяч доларів США.
Місячний оклад, небачений для Полтави, де середня зарплата ледь перевалює за дев’ять тисяч гривень, а більшість пенсіонерів животіють на 1500–2200 гривень на місяць.
У посоромлених залишилися навіть секретар міськради (Полтава все ще без міського голови. — Авт.) і заступники міського голови обласного центру, які самі недавно опинились в епіцентрі зарплатного скандалу. Справді, при зарплаті у 40–50 тис. грн на місяць вони виглядають бідними церковними мишами порівняно зі своїм грошовитим підлеглим із райради.
Розсекретив статки голови Київської райради на недавньому засіданні виконкому Полтавської міськради її секретар і одночасно виконуючий обов’язки міського голови Олександр Шамота. Після розгляду питань порядку денного він запитав присутніх, хто з них вважає місячну зарплату в 150 тис. грн нормальною для голови районної ради, яких у Полтаві три? Не почувши відповіді збентежених неочікуваним запитанням членів виконкому, він звернувся вже до голови Київської райради С. Синягівського: чи не вважає той себе Президентом України, якщо отримав у листопаді саме таку зарплату?
Напружену тишу, яка запала в залі, де відбувалося засідання, порушив сам голова райради, котрий відповів, що секретар міськради на його зарплаті хоче банально «пропіаритися». Пізніше він пояснив представникам ЗМІ, що не його провина в тому, що отримав таку зарплату.
На переконання С. Синягівського, нічого дивного не сталось, адже він має велику вислугу років на державній службі. До того ж, крім посадового окладу, він отримує, як і всі міські чиновники, щомісяця премію у розмірі половини окладу.
Сталося так, пояснював чиновник, що саме на листопад припало нарахування належної йому матеріальної допомоги, виплати за невикористану відпустку тощо. От так, потроху зі всього і набігла пристойна зарплата. І взагалі, резюмував голова райради, недруги хочуть його усунути з посади, але не мають підстав. Тому і витягли з рукава краплену карту...
С. Синягівський потрапив в епіцентр скандалу одразу після того, як у Полтаві поширилася кампанія за ліквідацію районних рад як не потрібних місту органів самоврядування. Ініціаторами виступили кілька депутатів Полтавської міськради, обґрунтовуючи свою пропозицію тим, що чимало українських міст районних рад уже не мають.
І це правильно, вважають автори пропозиції, розпрощатися з райрадами, адже останні фактично не впливають на соціально-економічну ситуацію у своїх районах і не мають владних повноважень. Навіть ремонтувати дахи будинків або тротуари тощо не можуть. А їхнє багатомільйонне фінансування з міського бюджету, яке непосильним тягарем лягло на плечі полтавців, іде переважно на зарплати чиновникам та вряди-годи на проведення культурно-розважальних заходів перед черговими виборами.
У Полтаві цю ініціативу зустріли схвально, оскільки городяни знають із власного досвіду, що всі питання міського життя вирішуються тільки у міській раді. До районних рад полтавці майже не звертаються, бо знають, що звідти їх з їхніми проблемами все одно «завернуть» до міської ради. Питання ліквідації райрад розглядалося на сесії Полтавської міськради у листопаді 2019 року. Але підтримки більшості депутатів не знайшло....

А судді хто?
Цікаво, що ті, хто розтривожив обласне місто інформацією про захмарну зарплату голови Київської райради, самі наразилися перетворитися на об’єкт нищівної критики і на власну адресу.
Заздалегідь так було зрежисоване чи випадково збіглося у часі, але вже наступного дня після того, як голову Київської райради загнали на слизьке, у соцмережах з’явилась інформація про зависокі премії і самих посадовців Полтавської міськради. Удар був влучним, оскільки щомісячні премії чиновникам мають виплачувати за високі досягнення в роботі.
Натомість останнім наразі похвалитися нібито нічим, адже у полтавців дуже багато претензій до роботи складного міського механізму. За які ж такі заслуги їхнім обранцям, які начебто тільки собі й роблять, що в затишних кабінетах крутять горобцям дулі, платити премії?
Утім, так безкомпромісно розмірковують містяни, котрі не обізнані з роботою чиновників. А от самі посадовці міськради свої заслуги оцінюють тисячами гривень премій.
Як офіційно повідомили з міськради у відповідь на інформаційний запит одного з міських видань, найбільшу суму премій — 331256 гривень протягом 2019 року отримав заступник Полтавського міського голови з питань ЖКГ.
Його колеги — інші заступники, яких призначили на посади відносно недавно, поки що обмежилися преміями у сумі по 50 тис. грн. Секретар міської ради О. Шамота, який дорікнув голові райради за непристойно зависоку зарплату, сам отримав цього року 248896 гривень премії...
Інформація про незаслужено зависокі зарплати і премії посадовців місцевого самоврядування, які вже іноді більші за зарплати самого Президента України та членів Кабміну, викликала гарячу дискусію поміж полтавців.
Обурені користувачі соцмереж говорять не тільки про непомірні апетити чиновників міського і районного рівнів, але й про те, що в Україні створено викривлену систему місцевого самоврядування, в якій чиновники, навіть найменшого рангу, нікому не підпорядковуються. Тож царюють так, як захочуть...
Дивна і позиція центральної виконавчої влади та її представників у регіонах, які не втручаються в діяльність органів самоврядування. Навіть тоді, коли цього вимагають обставини.
Натомість, аби заслужити лояльність місцевих чиновників, регулярно підвищують їм зарплати. Як правило, перед виборами. Коли кореспондент «ДУ» попросив голову Полтавської ОДА Олега Синєгубова прокоментувати скандал із зарплатою голови Київської райради, новопризначений очільник області лише зазначив, що «то райрада і обласної адміністрації це не стосується»...
У Полтавському окружному адміністративному суді нині слухають справу за позовом народного депутата Верховної Ради України VII–VIII скликань Сергія Капліна, котрий просить служителів Феміди скасувати постанову Полтавської міськради про встановлення її чиновникам невиправдано високих зарплат.
Колишній нардеп розповів «ДУ», що справу розглядають дуже повільно. А сторона відповідача — Полтавської міськради всіляко її затягує.
Приміром, суд задовольнив клопотання юриста міськради про те, аби долучити до справи як третіх осіб аж три десятки співвідповідачів. Вони на засідання не з’являються під різними приводами, через що розгляд справи раз у раз переносять...
Щодо справи голови Київської райради, то С. Каплін пояснює, що насправді С. Синягівський отримує меншу, хоча і все ж дуже велику зарплату. А скандальні 150 тисяч гривень, які чиновнику нарахували в бухгалтерії, склалися з різних доплат до окладу, які голова райради приплюсували наприкінці року, бо той їх не отримував раніше.
«Чиновники в Полтаві ледве не побилися через розміри своїх зарплат. Кожен із них, і Шамота і Синягівський, насправді отримують зарплату в межах 60000 гривень на місяць, яка складається із самої зарплати та традиційної премії щомісяця в розмірі 50% посадового окладу, — пояснює С. Каплін механізм нарахування зарплат полтавським чиновникам.
Ще держава платить колосальні податки до цієї суми — 22% єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, аби у них були гарні пенсії. Щороку тільки на внесок до Пенсійного фонду йде з міського бюджету 22 мільйони гривень. І не менше 100 мільйонів на зарплату чиновникам...»
Крім щомісячних преміальних виплат, полтавським чиновникам виплачують ще й різні види матеріальної допомоги — при уході у відпустку, на матеріально-побутові потреби, матеріальну допомогу...
Чим скінчився черговий зарплатний скандал у Полтаві? Практично нічим. Якщо читачі розраховують на інформацію про те, що присоромлені чиновники добровільно повернули свої захмарні премії до бюджету міста, то такого не сталося. Принаймні, публічної інформації про це немає.
Правда, на вищезгаданому засіданні виконкому Полтавської міськради О. Шамота доручив начальнику фінансово-бюджетного управління міськвиконкому простежити за тим, щоб жоден голова райради в Полтаві не отримував більше, ніж секретар міськради. Тобто він сам. При цьому назвавши розмір своєї зарплати в сумі 39 тис. грн...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».