Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Листопад 2019 13:10

Руйнування атомного сховища

Rate this item
(0 votes)

Бетонне «сховище-могильник», у якому перебуває понад 85 тисяч кубометрів ядерних відходів, руйнується під впливом кліматичних змін — пише газета «Лос-Анджелес Таймс».
У «Руніт Доум» зберігаються радіоактивні відходи, які виникли після випробувань 67 атомних бомб на Маршаллових Островах у 1946–1958 роках. За даними журналістського розслідування «Лос-Анджелес Таймс», американський уряд провів також кілька випробувань біологічної зброї на островах ще до вилучення відходів із поверхні землі і розміщення всіх цих відходів у могильнику.

Розслідування газети показало, що купол могильника протікає і дав тріщини. Підвищення рівня океану означає, що вода навколо куполу піднімається щорічно, а репортери «Лос-Анджелес Таймс» знайшли докази негативних явищ у змінах коралів і збільшенні смертності риб навколо островів. Також стало відомо про існування впливу могильника на здоров’я місцевих жителів.
З урахуванням обставин уряд Маршаллових Островів попросив допомогу в уряду США, але американці заявили, що об’єкт розташований на території цієї острівної країни в Тихому океані, тому це — його відповідальність, пише «Лос-Анджелес Таймс».
Тим часом Хільда Хайне, президент Маршаллових Островів, задумалася на тим, як атомні відходи можуть належати островам, якщо її країна їх не виробляла.
Наукові дослідження, опубліковані на початку цього року, показали, що рівень випромінювання у деяких частинах Маршаллових Островів близький до його рівня поблизу Чорнобиля і Фукусіми.
Уряд Маршаллових Островів у 1986 році навіть підписав договір із США, а пізніше міжнародний суд визначив, що Сполучені Штати Америки повинні заплатити 2,3 мільярда доларів у рахунок претензій, зокрема щодо стану здоров’я жителів островів. Однак Конгрес США і суди відмовили і, за даними американської газети, до цього часу виплачено лише 4 мільйони доларів.
Розслідування «Лос-Анджелес Таймс» показало, що у могильнику перебувають також 130 тонн ґрунту, відібраного з місця атомних випробувань у Неваді. Це в теорії дозволяє Маршалловим Островам поновити свої вимоги.
За даними науковців, рівень води навколо Маршаллових Островів збільшується майже у три рази швидше, ніж середній глобальний показник. Експерти стверджують, що наприкінці століття рівень води може піднятися навіть на 1,5 м. А це викличе тріщини атомного могильника і витік радіоактивних відходів в океан.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».