Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Листопад 2019 14:46

Чадний газ може бути корисний при низьких концентраціях

Rate this item
(0 votes)

Більшість людей вважають чадний газ шкідливим, і на те є вагома причина: безбарвний газ без запаху щорічно відправляє у США 50 тисяч людей до лікарні, коли їхні пічки працюють зі збоями або автомобільні двигуни працюють у погано провітрюваних приміщеннях.

Але при низьких концентраціях окис вуглецю має корисну властивість, яку вчені намагаються використовувати для лікування захворювань, ідеться у статті в Chemical & Engineering News (C & EN), щотижневому журналі Американського хімічного товариства.
Чадний газ справляє свій шкідливий вплив, займаючи місце кисню у зв’язуванні з гемоглобіном у крові, що призводить до виснаження тканин. Проте організм природним чином виробляє невелику кількість чадного газу, і на цих рівнях газ виконує корисні функції, взаємодіючи і регулюючи сигнальні білки.

Дослідження на клітинах і тваринах показали, що окис вуглецю може пригнічувати запалення, захищати тканини від окисного стресу і запобігати загибелі клітин.
Інші дослідження показують, що універсальна молекула може допомогти у лікуванні багатьох захворювань — від сепсису до раку, але спочатку вчені повинні знайти безпечні та ефективні способи доставки газу в організм.
Хоча клінічні випробування показали, що вдихання невеликих контрольованих кількостей чадного газу є безпечним, таке лікування має проводитися в умовах лікарні. Тому вчені вивчають інші варіанти доставки, такі як пігулки і рідкі форми.
Численні дослідні групи розробляють проліки — з’єднання, які виділяють чадний газ після хімічної реакції в організмі. Компанія під назвою Hillhurst Biopharmaceuticals планує провести клінічні випробування рідкої композиції оксиду вуглецю, розробленої для лікування серповидноклітинної анемії.
А інші планують випробування вдихуваного газу, щоб побачити, чи може він поліпшити результати при пересадці легенів. Ці дослідники сподіваються, що корисний бік окису вуглецю незабаром запрацює на повну.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».