Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Листопад 2019 12:58

Блумберг може стати Президентом

Rate this item
(0 votes)

Майкл Блумберг, мільярдер, філантроп і колишній мер Нью-Йорка, подав документи у штаті Алабама і отримав право на участь у правиборах (праймеріз) Демократичної партії.

Участь Блумберга у президентській кампанії, де від Демократичної партії беруть участь 17 кандидатів, викликає «сейсмічні струси» — так про це написала нью-йоркська преса.
Його багаті фінансові «тили», центристські політичні погляди і близькі відносини з політичним істеблішментом Америки можуть вплинути на шанси безпосереднього суперника, колишнього віце-президента Джо Байдена, чиї рейтинги знижуються і який останнім часом усе важче збирає гроші на проведення виборчої кампанії.

Говард Вольфсон — радник Блумберга — сказав, що «Блумберг стурбований напрямком, в якому відбуваються демократичні праймеріз», і не бачить сильного контр-кандидата для нинішнього президента.
«Блумберг вважає Дональда Трампа безпрецедентною загрозою для нашої країни», — сказав Вольфсон, пояснюючи, чому бізнесмен розглядає можливість участі у виборах.
Як мільярдер він не буде мати легкого життя у кампанії, яка на сьогодні відбувається навколо проблеми соціальних і економічних нерівностей. Його присутність на полі політичної битви буде тою самою «водою на млин» для зірок популістського руху, тобто сенаторки Елізабет Воррен і сенатора Берні Сандерса.
Обоє заявляють, що багаті американці мають занадто великий вплив на політику. «Потенційна кандидатура Блумберга — це черговий приклад багача, який хоче, щоб уряд і економіка працювали за його нотами», — заявила сенаторка Воррен. А керівник виборчого штабу Сандерса заявив: «Мільярдери, які шукають для себе більших політичних впливів, — це не те, чого потребує Америка».
Блумберг, який змінював партійну приналежність із республіканської на демократичну, віддавна є гарячим прихильником ліберальних ідей, у тому числі обмеження доступу до зброї та боротьби зі змінами клімату, на яку витратив мільйони доларів. Тим він може завоювати прихильність частини демократичних виборців, які нині симпатизують Воррен і Сандерсу.
Він також витратив великі суми грошей на допомогу демократам на виборах до Конгресу. «У 2018 році Блумберг призначив 100 мільйонів доларів, щоб підтримати демократичних кандидатів до Конгресу. Тоді він підтримував демократів, які боролися за більшість в обох палатах парламенту у Віргінії», — повідомив Вольфсон.
Блумберг має також багато прихильників серед законодавців і діячів органів самоврядування.
«Захоплена його досвідом у бізнесі і політиці як мера Нью-Йорка, що зміг знайти вирішення для болячок цього міста. Він створив робочі місця, почав боротись з опіоїдною епідемією і боровся за безпеку в межах здорового глузду у питанні володіння зброєю», — сказала губернатор Род-Айленду Джина Раймондо.
Але його політичний і суспільний бекграунд із часів, коли він був мером Нью-Йорка, може виявитися непопулярним серед частини демократичних виборців. Це, наприклад, підтримка напівприватних публічних шкіл чи затримань осіб, які викликають підозру (stop-and-frisk), які були спрямовані значною мірою на расові меншини.
В одному з недавніх інтерв’ю він також скептично висловився про рух #MeToo, а особливо про звинувачення проти Чарлі Роса — відомого журналіста, який записував свою програму в офісі, розташованому у приміщенні медійного концерну Блумберга.
Через це згідно з опитуванням консервативного телеканалу Fox News Блумберг матиме на початку кампанії більше опозиції, ніж підтримки.
Блумберг раніше вже розглядав участь у президентських виборах: уперше — у 2008 році, потім — у 2016-му та навесні цього року. Тоді він не здійснив жодних практичних кроків у цьому напрямку. Лише зараз він почав здійснювати формальності для участі виборах.
Хоча він ще не прийняв остаточного рішення, особи з його оточення стверджують, що цього разу він дуже серйозно розглядає свою участь у виборах. Не тільки тому, що на тлі послаблення рейтингу Байдена він бачить свій шанс як центристську альтернативу колишньому віце-президентові, але й це також радше останній шанс для 77-річного Блумберга реалізувати свої політичні амбіції.
Блумберг, який пізніше приєднається до гонки за Білий дім (якщо взагалі вирішить стартувати), вибере досить незвичайний і ризикований спосіб ведення кампанії. Він омине чотири перших штати, де відбуваються перші правибори, тобто Айову, Нью-Гемпшир, Неваду і Південну Кароліну, і вже кілька місяців завойовують симпатії виборців інші кандидати, і зосередиться на більших штатах із великою кількістю делегатів, які будуть голосувати пізніше.
«Якщо Блумберг наважиться кандидувати, ми переконані, що він виграє у штатах, які голосують у Великий вівторок, і тих, які голосують потім», — сказав Вольфсон. Як заявляють його радники, Блумберг має вирішити про свою участь у виборах найближчими днями, а не тижнями.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».