Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Листопад 2019 12:47

Білорусь на старті нового політичного циклу

Rate this item
(0 votes)

17 листопада 2019 року відбулися вибори до Палати представників парламенту Білорусі. Виборча кампанія пройшла майже непомітно для зовнішніх спостерігачів. Представники національно-демократичної опозиції, які з 1994 року не емігрували з країни, так і не були офіційно допущені до виборів.
Багато хто з її представників вважає, що треба дати правлячому політичному режиму остаточно вичерпати свій потенціал, після чого серйозно замислитися над майбутнім. Звичайно, правлячі еліти також намагаються зберегти себе у політиці з президентом Олександром Лукашенком або без нього.

На тлі цієї стратегічної дилеми внутрішньої політики Білорусі відбуваються цікаві зовнішньополітичні маневри. Білорусь не поспішає виводити на «новий рівень інтеграції» Союзну Державу Білорусі і Росії. У замороженому стані перебувають питання створення російської військової бази на території Білорусі, так само як і запровадження спільної грошової одиниці.
Кремль, намагаючись підштовхнути Білорусь до «остаточного союзу», погрожує скороченням субсидій та переходом на «світові ціни» у торгівлі багатьма товарами, включно з енергетичними ресурсами. Керівництво Білорусі намагається у цьому вузькому коридорі можливостей маневрувати.
За п’ять днів до парламентських виборів президент Білорусі Олександр Лукашенко відвідав Відень. Це — одна з небагатьох поїздок керівника Білорусі до однієї з країн Євросоюзу за весь час його перебування на вершині влади. Австрія є найбільшим європейським інвестором білоруської економіки, тому демонструє готовність до пошуку компромісів.
Заради приєднання до Ради Європи Білорусь закликали скасувати смертну кару. Правда, Олександр Лукашенко наголошує, що за збереження смертної кари — більшість громадян країни.
Ще цікавішими виявилися заяви президента Олександра Лукашенка на виборчій дільниці 17 листопада. Він наголосив, що братиме участь у наступних президентських виборах, які мають відбутися, якщо все йтиме за планом, восени 2020 року. Щодо президентських виборів 2025 року він заявив, що не збирається триматися за владу «синіми руками», але якщо народ захоче, то балотуватиметься знову.
Правда, багато що проясниться ще до президентських виборів 2020 року. Зокрема, Росія жорстко наполягає на «новому етапі» інтеграції. На що Лукашенко відповідає, що не готовий відмовитися від білоруського суверенітету. Але у будь-якому випадку час істини наближається.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».