Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Листопад 2019 11:51

Під тиском звинувачень

Rate this item
(0 votes)

Уже другий місяць відбуваються процедури, пов’язані з імпічментом Дональда Трампа. Вісім годин американські конгресмени допитували Філіпа Рікера — американського дипломата, відповідального за європейський напрямок у Держдепартаменті.

Він визнав, що його керівництво заборонило йому заступитися за посла Марі Йованович, коли адміністрація президента Трампа вирішила усунути її з посади у Києві (вона перебувала на посаді до 20 травня), бо була перешкодою в неофіційних розмовах президента з владою України.
Але найбільш переломні свідчення дав Вільям Тейлор — виконуючий обов’язки посла США в Україні.

Під час слухання він заявив, що Трамп проводив власну політику щодо України, поставивши в залежність військову допомогу від обіцянки, що Київ відкриє слідство проти політичних суперників Дональда Трампа, у тому числі колишнього віце-президента Джо Байдена і його родини, що могло би полегшити Трампові виграш другої каденції у Білому домі.
«Я почав турбуватися, бо ці неформальні політичні контакти відчутно відрізнялися від офіційних цілей закордонної політики США щодо України», — сказав Тейлор, дипломат із багаторічним досвідом.
«Ці зізнання разом із заявами інших дипломатів та першого інформатора багато прояснили у нинішньому розслідуванні. Вже нема жодних сумнівів щодо того, що це було quid pro quo (послуга за послугу)», — написав журнал «Нью-Йоркер».
Президент це заперечив, а прес-секретар Білого дому Стефані Грішем стверджувала у своїй заяві, що «це — чергова спроба лівих законодавців і радикальних бюрократів, які оголосили війну Конституції, очорнити президента».
Конгресмени-демократи провели розслідування, яке створило основу для прийняття резолюції про підтримку процедури імпічменту президента Дональда Трампа. Важливість її в тому, що вона встановлює правила і процедури проведення слухань свідків, серед них і офіційних чиновників, а також витребування документів, пов’язаних із розслідуванням.
Білий дім, за великим рахунком, веде оборону. У нього немає ясної стратегії ані навіть особи, визначеної для ведення справ, пов’язаних із розслідуванням у рамках імпічменту. Президент, здається, є головним коментатором подій, пов’язаних із розслідуванням. Сам процес розслідування він називає судом Лінча.
За допомогою Твіттера Трамп висловлює своє незадоволення і засудження противників і тих, чиї свідчення йому явно не на руку, та вдячність тим, хто його підтримує. «Ви тверді, мудрі і розумієте в дрібницях найбільше полювання на відьом в історії Америки», — написав президент.
Дональд Трамп звернувся до Ліндсея Грехема, одного зі своїх найвірніших соратників у сенаті, з надією на мобілізацію підтримки серед республіканських законодавців, які засідають у цій палаті. Сенатор Грехем разом із головою більшості у сенаті Мітом Макконеллом оголосили резолюцію із засудженням розслідування, розпочатого Конгресом, називаючи його неправильним і сповненим таємниць.
Розслідування в рамках імпічменту ставить республіканських сенаторів, які хочуть обратися на наступну каденцію, у складну ситуацію. Вони добре розуміють, що воно не тільки визначить політичну долю Дональда Трампа, а й буде мати вплив на їхню політичну перспективу.
Дистанціювання щодо Трампа може коштувати їхньої підтримки з боку консервативних виборців, які на 90% проти імпічменту, але одночасно багато з них не можуть захищати президента. У зв’язку з тим вони обирають стратегію мовчання, що розцінюється як ослаблення підтримки для Трампа.
«Нема жодних підстав вважати, що республіканці у сенаті масово покинуть Трампа і приєднаються до табору демократів, які потребують двох третин голосів, щоб усунути президента. Однак республіканці, пов’язані з Білим домом, усе більше побоюються, що певна група сенаторів, у тому числі тих, хто не буде переобиратися на чергову каденцію, відійде від президента», — описує ситуацію «Нью-Йорк Таймс».
Лояльні щодо президента конгресмени використовують усі доступні прийоми і засоби, щоб дискредитувати розслідування, яке в самому розпалі. Одні намагаються зрозуміти, ким був працівник ЦРУ, який оприлюднив інформацію про неофіційні розмови Трампа з Президентом України Володимиром Зеленським. Інші хочуть у судовому порядку ускладнити чи навіть припинити розслідування.
Однак Федеральний суд у Вашингтоні надав комісії Конгресу право на доступ до таємних документів, зібраних спеціальним прокурором Робертом Мюллером — керівником слідства щодо російського втручання у президентські вибори.
Як правило, Конгрес не має доступу до подібних документів, але у 1974 році суд дозволив законодавцям переглянути такі матеріали, коли вирішували, чи можна розпочати процедуру імпічменту президента Річарда Ніксона.
«Конгрес нині веде таке саме розслідування відносно Дональда Трампа, і це викликало потребу доступу до таємних документів зі слідства», — обґрунтувала рішення суддя Беріл Гоуелл, додаючи, що ускладнення Білим домом процедури імпічменту тільки додає причин для оприлюднення документів, зібраних Мюллером.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».