Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Листопад 2019 11:26

Президентські перегони у Румунії

Rate this item
(0 votes)

10 листопада 2019 року відбувся перший тур виборів президента Румунії. Виборча кампанія неофіційно тривала фактично впродовж усього поточного року. До тих пір правлячі соціал-демократи відбивалися від звинувачень на свою адресу у корупції та нецільовому використанні коштів Європейського Союзу.

Ці звинувачення рішуче підтримував президент Клаус Йоганніс. Ситуація була тим більше політично неприємною, що у першому півріччі поточного року Румунія головувала в Євросоюзі. На цей час припав гучний політичний скандал із відставкою керівниці головного антикорупційного відомства країни Лаури Кевеші.

Власне, ця відставка розколола правлячу урядову коаліцію Соціал-демократичної партії і «Альянсу лібералів і демократів Румунії».
Прем’єр-міністр того складу коаліційного уряду Віоріка Денчіле висунула свою кандидатуру для участі у президентських виборах. Натомість лідер Національної ліберальної партії Румунії Людовік Орбан (не варто плутати його з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном) сформував новий уряд країни.
Попри велику кількість кандидатів на посаду президента головна конкуренція розгорнулася між чинним президентом Клаусом Йоганнісом, якого підтримали помірковані ліберально-консервативні кола, та лівоцентристською Віорікою Денчіле.
У підсумку обидва провідних кандидати вийшли до другого туру, який за два тижні й визначить нового президента Румунії. Помітну роль у кінцевому результаті голосування можуть відіграти громадяни Румунії, які працюють у більш багатих країнах — членах Євросоюзу.
Вважається, що їхні симпатії перебувають на боці президента Клауса Йоганніса. Але цього йому не вистачило для переконливої перемоги у першому турі голосування.
Попри гучні корупційні скандали навколо її уряду Віоріка Денчіле розраховує зберегтись у румунській політиці, можливо, вже у ролі опозиції. Адже ця позиція з огляду на перспективу судових переслідувань виглядає навіть вигіднішою, позаяк дає можливість апелювати до політичних переслідувань опозиції. Однак усе стане зрозуміло тільки після 24 листопада, коли пройде другий тур виборів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».