Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 24 Жовтень 2019 21:05

Індійсько-китайський прагматизм

Rate this item
(0 votes)

Днями індійський прем’єр-міністр Нарендра Моді провів переговори з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Упродовж останніх двох десятиліть Делі і Пекін демонструють послідовний курс до нормалізації двосторонніх відносин. Дві найчисленніші за кількістю населення країни світу демонструють іншим учасникам міжнародних відносин приклад повернення до фундаментальних принципів співробітництва.

Ідеться про взаємну повагу суверенітету, невтручання у внутрішні справи, готовність дипломатичними засобами розв’язувати суперечності, послідовно розвивати взаємовигідне співробітництво.

Зазначені принципи були закріплені у двосторонній декларації, прийнятій за результатами чергових індійсько-китайських консультацій.
Складних питань до розгляду глав двох найбільших азійських держав назбиралося чимало. Одним із головних питань став розвиток двостороннього економічного співробітництва, яке дуже важливе для мінімізації збитків від світової економічної кризи.
Цього разу Індія і Китай підтвердили свою підтримку принципам світової вільної торгівлі, всупереч яким діють американські тарифні і митні обмеження на китайський імпорт до США. Індія вкотре підтвердила своє небажання виконувати роль «китайської противаги».
Утім, існують серйозні протиріччя між Китаєм та Індією. Ключовим у цьому сенсі є індійсько-пакистанські суперечності. За місяць до індійсько-китайських консультацій загострилася ситуація у Кашмірі. Індійський уряд на початку вересня фактично скасував автономію своєї частини Кашміру.
Важливою після цього була позиція Китаю. Пекін переконав власті Пакистану у важливості збереження регіональної стабільності. Оскільки Китай залишається головним торговельним партнером Пакистану, Ісламабад вимушений прислуховуватися до думки Пекіна.
У свою чергу, Індія підтримує територіальну цілісність Китаю та засуджує радикальні протести у Гонконгу. На цьому тлі триває демаркація індійсько-китайського кордону у важкодоступних районах Гімалайських гір. Стабільність і прогнозованість сучасних індійсько-китайських відносин сприяє збереженню балансу сил в Азії та позитивно впливає на міжнародні відносини загалом.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».