Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Жовтень 2019 11:26

Російські розвідники на території Норвегії

Rate this item
(0 votes)

Російські військові з розвідувальних підрозділів Північного флоту були викриті під час проведення розвідувальних дій поблизу інфраструктури і ключових об’єктів на далекій півночі Норвегії. Підрозділи, які були викриті, діяли на островах архіпелагу Свальбард (його найбільшим островом є Шпіцберген), але також і на території континентальної Норвегії.
Розвідувальні дії малих груп російських військовиків були викриті контррозвідувальною службою і підрозділами НАТО, у тому числі, правдоподібно, літаками USA Navy.
Як повідомила норвезька газета Aldi Mer, ця інформація отримала незалежне підтвердження у джерелах серед розвідувальних служб і збройних сил трьох держав.

Активність малих груп, які проникли на острова, що належать Норвегії, і на її територію на континенті, підтримувалася мілітаризованими формуваннями у цивільному і відповідно оснащеними.
Метою російського проникнення є ключова для цього регіону інфраструктура, особливо військові об’єкти, такі як бази і аеродроми. Норвезькі служби відповідають на запитання медіа, що усвідомлюють цілі, масштаб і час цих дій.
Російські військові і шпигуни регулярно з’являються у Північній Норвегії, куди їх переправляють, наприклад, на борту рибальських катерів, а також для цих заходів проводяться туристичні екскурсії та інші дії.
Особливе зацікавлення у росіян викликає Свальбард, висунутий на 800 км на північ від найдальшої частини континентальної Норвегії, архіпелаг, відносно близько розташований від острова Земля Франца-Йосифа, де розміщені російські військові об’єкти та системи ППО С-400.
Частина медіа говорить про те, що у діях Росії на Півночі Норвегії можуть брати участь формування, задіяні у 2014 році на території України в Криму і на Донбасі. Норвезькі служби заспокоюють, що ситуація їм відома і перебуває під контролем.
Однак Баренцове море, в якому розташований Свальбард, — це родовища газу і нафти, поділ яких становив протягом довгого часу предмет спору між Норвегією і Росією.
Нині росіяни приділяють велику увагу створенню військових формувань, здатних вести бойову діяльність на далекій півночі, найкращим доказом чого є адміністративне і організаційне виділення Північного флоту на умовах, що відповідають окремому п’ятому військовому округу.
Територія далекої півночі і Арктики — це напрямки, на яких можна очікувати подальшої військової і економічної експансії Росії. Тому норвежці, зберігаючи пильність, спостерігають за діями Москви, однак без зайвої істерики, яка може перешкодити своєчасно помітити реальні загрози.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».