Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Жовтень 2019 13:02

Болсонару звинувачує

Rate this item
(0 votes)

Президент Бразилії звинуватив «закордонні потуги» у поширенні брехні на тему пожеж первісних лісів. «Є такі люди, які хотіли би тримати місцевих тубільців на рівні печерних людей», — заявив Жаїр Болсонару з трибуни ООН.

Однак у минулому і позаминулому місяцях бразильське космічне агентство опублікувало дані, згідно з якими в амазонських лісах зафіксовано приблизно 30 тисяч джерел вогню — на 84% більше, ніж у 2018 році.
Міжнародні екологічні організації звинуватили владу країни в тому, що та своєю політикою знищення джунглів призвела до цих гігантських пожеж. Саме таке твердження заперечував Болсонару.

«Наша Амазонія більша від усієї Західної Європи і залишається первозданною і недоторканою», — заявив він. Одночасно Болсонару визнав, що території повні багатств, але це Бразилія буде вирішувати, як їх використовувати.
У серпні група найбагатших країн світу G7 (на пропозицію Франції) запропонувала Бразилії допомогу у розмірі 22,2 мільйона доларів на гасіння пожеж, але Болсонару її відкинув, ствердивши, що «кожна допомога мусить поважати бразильську суверенність».
З нагоди дискусії про пакет допомоги кілька тижнів тому відбувся емоційний обмін висловлюваннями між Болсонару і французьким президентом Макроном, який, щоправда, був ініціатором підтримки Бразилії, але зробив це таким чином, щоб найбільше вразити тамтешню владу.
Париж заявив, що Бразилія повинна «зазнати економічних наслідків», оскільки «не змогла опанувати пожеж». Тоді Макрон прямо пригрозив вето на торговельний договір Бразилії з ЄС саме через пожежі в джунглях.
Тепер Болсонару назвав в ООН його дії «спробою встановлення санкцій, навіть не вислухавши нас», після чого спрямував до нього свою тираду про колоніалізм. «ООН відіграла фундаментальну роль у ліквідації колоніалізму, ми не можемо дозволити, щоб ця ментальність повернулась у ці коридори і кабінети», — сказав Болсонару. При цьому південноамериканський лідер (його називають «бразильським Трампом») подякував із трибуни ООН саме Трампу за те, що став на боці Бразилії.
У серпні більшими від пожеж у бразильських джунглях і російській тайзі стали пожежі у Південній і Центральній Африці (в басейні ріки Конго), однак тамтешні країни не опинилися в центрі уваги міжнародної громадської думки.
У Бразилії у підпалі первозданних лісів (або, щонайменше, у створенні небезпечних ситуацій) звинувачують компанії, які ведуть нелегальні вирубки лісів. Екологи вважають, що їхня діяльність посилилася після приходу Болсонару до влади.
Але сам президент уже з квітня веде суперечку з екологами, від часу, коли у телевізійному виступі заявив, що може дати згоду на експлуатацію захищеної частини джунглів, щоб «використовувати багатства, які дав нам Бог».

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».