Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Вересень 2019 15:52

Експансія Нетаньяху

Rate this item
(0 votes)

Ізраїльська газета «Гаарец» повідомила, що ледь не почалася нова війна між проіранською «Хезболлою» у Лівані й Ізраїлем. Запущена «Хезболлою» ракета потрапила в автівку ізраїльської армії на кордоні з Ліваном. На щастя, п’ять солдатівізраїльтян, що були в автомобілі, встигли вискочити з нього за момент до вибуху ракети.

«Ці події могли завершитися п’ятьма похоронами і війною», — написала «Гаарец». Армія провела імітацію спецоперації порятунку нібито поранених солдатів, щоб «Хезболла» була переконана в успішності ракетного нападу. І все це для того, щоб уникнути ескалації конфлікту.
Атака «Хезболли» стала відповіддю на бомбардування Ізраїлем її центру у Бейруті.

Це — перше подібне зіткнення між «Хезболлою» й Ізраїлем від 2006 року, коли загинуло 158 ізраїльських солдатів.
«Повторення подібної ситуації за будьяку ціну прагне уникнути прем’єр Біньямін Нетаньяху напередодні призначених на 17 вересня парламентських виборів, других у цьому році», — заявив професор Ефраїм Інбар, керівник Єрусалимського центру стратегічних досліджень.
Тим більше що у Нетаньяху нема вибору: програш на виборах може прискорити його ув’язнення. Йому загрожує висунення офіційних звинувачень генеральним прокурором у щонайменше двох корупційних справах, щодо яких прокуратура переконана у вині прем’єра.
Щоб уникнути такого сценарію, Нетаньяху треба модифікувати закон, який зробить неможливим висунення звинувачень діючому прем’єру (він може стати ним уп’яте).
Але на перешкоді став недавній союзник Авігдор Ліберман, колишній міністр оборони та голова підтримуваної російськомовними іммігрантами партії «Наш дім Ізраїль». Він і чути не хоче про подальшу співпрацю з Нетаньяху.
На останніх виборах у квітні ц. р. партія Лібермана здобула п’ять (зі 120) мандатів у кнесеті. Без них Нетаньяху та керований ним «Лікуд» у співпраці з кількома партіями релігійних ортодоксів і націоналістів не зміг утворити більшість.
Ліберман вимагав гарантій, що уряд здійснить ефективні дії з метою призову до армії студентів єшів, тобто релігійних шкіл для ортодоксальних євреїв. Цю пропозицію Нетаньяху не міг прийняти в жодному разі, бо його згода загрожувала втратою підтримки ортодоксальних партій.
«Здається, що Ліберман грає на усунення Нетаньяху з політики і не змінить своєї позиції», — вважає Даніель Беттіні з газети «Єдіот Ахронот». Можливо, він розраховує зайняти посаду прем’єра в ситуації, якби могло дійти до реалізації плану «синьобілих» — найсильнішого угруповання опозиції, очолюваного Бенні Гантцом, який пропонує «Лікуду» велику коаліцію, але без Нетаньяху і з партією Лібермана.
Нетаньяху робить можливе і неможливе у виборчій кампанії, борючись за підтримку свого електорату. Він учергове дає йому зрозуміти, що законодавчо оформить включення в Ізраїль так званого Area C Західного берегу (63% окупованих земель, де проживає 300 тисяч із понад 3 мільйонів палестинців і 385 тисяч єврейських поселенців).

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».