Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Вересень 2019 15:47

Криза поглиблюється

Rate this item
(0 votes)

Проти виходу країни з Євросоюзу без угоди виступили як правлячі консерватори, так і опозиційні лейбористи. Джонсон зазнав болісної невдачі, адже правлячу більшість залишив Ніколас Сомс — онук Уїнстона Черчілля.
Фактично «фракція» прихильників Джонсона перетворилася на меншість навіть у парламентській фракції Консервативної партії. Оскільки консерватори, лейбористи і ліберали ініціювали ухвалення закону про заборону виходу Великої Британії з Євросоюзу без ратифікації відповідної угоди.
Джонсон був вимушений погодитись із цією пропозицією в обмін на одночасне призначення дострокових парламентських виборів. Мотивом для такої пропозиції стали сподівання Джонсона на успіх Британської національної партії Найджела Фараджа, яка також послідовно виступає за вихід з Євросоюзу за будь-яку ціну.

Однак не всі запропоновані варіанти виходу з глибокої політичної кризи відповідають реальності, яка склалася. Зокрема, Євросоюз категорично проти перегляду досягнутої, але не ратифікованої палатою громад за прем’єр-міністра Терези Мей угоди про вихід.
Текст цього документа вимагає від Британії майже 100 мільярдів фунтів «відступних» за розлучення з ЄС і згоди на безмитний режим між Північною Ірландією і Ірландською Республікою. Власне, обидві ці вимоги зробили неможливим процес ратифікації цієї угоди і коштували політичної кар’єри Терезі Мей.
Зрештою, Джонсон став лідером торі і прем’єр-міністром саме на тлі розчарування цим процесом. Тепер Борис Джонсон зазначає, що готовий будь-якими засобами утриматись у кріслі прем’єр-міністра, аби вивести 31 жовтня 2019 року Велику Британію з ЄС навіть без угоди.
Нинішня політична криза поглибила розкол у британському суспільстві. Регулярними і дедалі більш радикальними стають демонстрації прихильників виходу з ЄС та їхніх опонентів.
Останні звинувачують уряд Джонсона у намірі порушити законність і запровадити у країні фактичний надзвичайний стан на час «аварійного виходу» з Євросоюзу.
Уряд Британії в середу, 11 вересня, був змушений на вимогу депутатів британської палати громад оприлюднити деталі раніше засекреченого плану, який містить сценарій дій і прогнози на випадок жорсткого Brexit 31 жовтня.
Про це повідомляє DW.
Як випливає з документа, у разі виходу зі складу ЄС без угоди Велика Британія автоматично набуде статус «третьої країни», а відносини з Брюсселем отримають характер «недружніх».
При цьому транспортний колапс, який утворюється в місцях перетину Ла-Маншу, може тривати до трьох місяців, а інтенсивність транспортного потоку скоротиться на 40–60% на день.
Це вплине на ввезення ліків і медичних препаратів у країну. Навіть підготувавшись, повністю уникнути негативного ефекту буде неможливо через короткі терміни зберігання ряду медикаментів.
Експерти також прогнозують проблеми з обміном даними між правоохоронними органами Великої Британії та ЄС. «Значна кількість» поліцейських будуть задіяні у придушенні протестів, зазначається в документі.
Влада спробує дотримуватися політики «ні — новим перевіркам» на кордоні з Ірландією, «за винятком обмеженого числа особливих випадків», однак у довгостроковій перспективі така модель себе не виправдає. При цьому, як очікується, у Північній Ірландії різко зростуть ціни на електроенергію.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».