Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 05 Вересень 2019 16:32

Торги навколо Гренландії

Rate this item
(0 votes)

Триває обговорення на перший погляд екстравагантної ініціативи президента США Дональда Трампа щодо купівлі у Данії найбільшого арктичного острова Гренландія.

Ця територія від часу вступу Данії до Євросоюзу у 1973 році користується широкою автономією. Має власний уряд, у справи якого Копенгаген фактично не втручається.
Фактично Данія як член НАТО тільки відповідає за безпеку острова та його зовнішню політику.

Причому й без купівлі Сполученими Штатами Америки Гренландія є їхньою важливою військовою базою, де, зокрема, розміщено радари превентивного попередження про ракетну атаку.
Але такий статускво за існуючих геостратегічних умов не влаштовує Трампа. Насамперед тому, що Гренландія має стратегічне значення для силового контролю Північного морського шляху морями Північного Льодовитого океану.
Вашингтон наполягає на оголошенні Північного морського шляху міжнародними водами. Але проблема у тому, що цей шлях проходить периметром російських арктичних територіальних вод.
Саме там, починаючи з 2012 року, Росія відновила існування військових баз та заблокувала пропозицію Китаю допустити його до спільного використання цього перспективного через глобальне потепління морського шляху з Азії в Європу.
Не менш серйозним приводом для актуалізації проблеми Гренландії є американськокитайське торговельне протистояння. Вашингтон стурбований тим фактом, що Китай економічно проникає у Гренландію, де планує видобувати рідкоземельні метали. Це важливо, зважаючи на той факт, що американськокитайська торговельна війна спровокувала симетричні санкції та обмеження у торгівлі.
Зрештою, поки що Дональд Трамп отримав категоричну відмову від пропозиції купити Гренландію та у відповідь скасував раніше запланований на 2–3 вересня візит до Копенгагена.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».