Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 04 Липень 2019 19:01

Непокірний Стамбул

Rate this item
(0 votes)

Ту­рець­кий пре­зи­дент Ре­джеп Ер­до­ган по­втор­но про­грав ви­бо­ри ме­ра Стам­бу­ла. Пер­ша та­ка не­вда­ча йо­го спіт­ка­ла ще у квіт­ні, ко­ли меш­кан­ці най­біль­шо­го ту­рець­ко­го міс­та про­го­ло­су­ва­ли на ви­бо­рах за кан­ди­да­та від опо­зи­цій­ної На­род­но-рес­пуб­лі­кан­ської пар­тії Ту­реч­чи­ни.
Після цього Ердоган «напружив» виборчу комісію, яка знайшла певні порушення процедури голосування, що стало приводом для скасування небажаного для президента результату народного волевиявлення.

У підсумку навіть палкі прихильники Ердогана тепер кажуть, що краще він би цього не робив. Адже повторний ляпас від виборців виявився ще гучнішим і боліснішим.
Проблеми зі Стамбулом у Ердогана виникли ще 2012 року, коли президент ініціював забудову території центрального парку Гезі. Тоді це спровокувало масові заворушення та дестабілізувало внутрішньополітичну ситуацію у Туреччині.
Після ліквідації у липні 2016 року спроби військового перевороту здавалося, що Ердоган установив абсолютний контроль за країною.
Внутрішньополітична монополія стимулювала певну переорієнтацію зовнішньополітичних пріоритетів Туреччини. Зокрема, Ердоган дистанціювався від спільної із США позиції у Сирії. Фактично він із Росією поділив там зони впливу, намагаючись придушити курдський рух уздовж турецько-сирійського кордону.
Такий прагматичний контакт із Росією сприяв укладанню контракту на купівлю російських систем протиповітряної оборони «С-400», що викликало загострення відносин із США. Але показово, що після гучної поразки у Стамбулі Ердоган зайняв більш примирливу позицію щодо США та запросив президента Дональда Трампа відвідати Туреччину.
Отже, волевиявлення мешканців Стамбула показало, що відновлено внутрішньополітичний баланс між владою та опозицією у Туреччині, та засвідчило факт продовження конкуренції між зовнішньополітичними орієнтаціями.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».