Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Липень 2018 14:14

ЄС розбудовує азійську торговельну мережу

Rate this item
(0 votes)

Попри фактичне оголошення торговельної війни Євросоюз і США намагаються продовжити переговори щодо запобігання її розростанню. Враховуючи це, Євросоюз намагається довести живучість ідеї вільної торгівлі на прикладі своїх відносин із провідними азійськими країнами.

Днями Євросоюз провів традиційні щорічні саміти з Китаєм та Японією. Порядок денний обох зустрічей визначався наявними торговельними протиріччями зі Сполученими Штатами Америки.

Спроби президента США Дональда Трампа повернути фінансові ресурси і робочі місця до Сполучених Штатів Америки реалізуються протекціоністською політикою. Але вона на даному етапі розвитку глобалізації не відповідає інтересам інших провідних гравців світової економіки — Євросоюзу, Китаю та Японії.
Така розстановка сил обумовила зміст домовленостей, досягнутих на обох самітах. Зокрема, Китай залишається на четвертому місці після США, Великої Британії та Швейцарії за обсягами інвестицій у країни — члени Євросоюзу.
У свою чергу, ЄС висловив підтримку відомому стратегічному проекту «Нового Шовкового шляху» Китаю. Утім, у форматі вільної торгівлі з Піднебесною Євросоюз поки що не відмовився від запроваджених ще після придушення демократичного руху на площі Тяньаньмень санкцій на торгівлю зброєю і військовими технологіями з Пекіном.
Але найбільший прорив було досягнуто на саміті ЄС та Японії. За підсумками переговорів Євросоюз і Японія підписали Угоду про створення зони вільної торгівлі.
Ще 40 років тому, коли якісна і відносно дешева японська електроніка та автомобілі починали домінувати на західноєвропейському ринку, про таке не могло бути й мови. Але ступінь консолідації акціонерів транснаціональних корпорацій досягла такого рівня, що неможливе раніше стало можливим зараз.
Показово, що досягнута домовленість зайвий раз засвідчує протилежне ставлення партнерів Євросоюзу — з одного боку — і США — з іншого — до ліберальних принципів вільної торгівлі.
Особливо цікавим у цьому контексті є японський приклад, адже Країна Вранішнього Сонця залишається найближчим військовополітичним союзником США в Азії, але це не заважає Токіо демонструвати інакодумство в принциповому питанні глобальної ліберальної моделі торгівлі.
Це не дуже добра новина для адміністрації Трампа, який замість можливості гри на протиріччях між конкурентами ризикує отримати у Світовій організації торгівлі солідарну позицію Євросоюзу, Китаю та Японії.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».