Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Квiтень 2018 00:21

Ердоган консолідую владу

Rate this item
(0 votes)

Пре­зи­дент Ту­реч­чи­ни Ре­джеп Ердо­ган не­спо­ді­ва­но при­зна­чив на кі­нець черв­ня до­стро­ко­ві пар­ла­мент­ські і пре­зи­дент­ські ви­бо­ри. При­чи­ни цьо­го кро­ку екс­пер­ти вба­ча­ють у на­мі­рі за­крі­пи­ти іс­ну­ючий фор­мат пре­зи­дент­ської вла­ди.

Опозиція пояснює це тим, що економічна ситуація в країні, зважаючи на фактор невизначеності подальшого перебігу сирійської війни, нестабільна. Тому турецька ліберальна опозиція вважає, що Ердоган хоче упередити негативні політичні наслідки, якщо вони проявляться у випадку дестабілізації економічного становища.

Правда, розуміння причин цього з точки зору Ердогана та опозиції різниться. Ердоган вважає, що легітимна консолідація його влади шляхом позачергових виборів примусить західних партнерів Туреччини припинити бойкот його «авторитарної» влади та вимушено піти на інтенсифікацію інвестиційного і торговельного співробітництва.
Натомість турецька опозиція закликає не плутати причини з наслідками. Причиною економічних негараздів турецькі ліберали вважають спроби Ердогана відновити «османську імперську» модель організації державної влади.
Утім, Ердоган навряд чи оголосив би позачергові вибори, якби не був упевнений у тому, що його владі нічого не загрожує. Ліберальна турецька опозиція досі не може відійти від розгрому, якого вона зазнала за наслідками провалу спроби державного перевороту у липні 2016 року.
Відтоді більша частина опозиціонерів емігрувала з Туреччини, а ті, хто залишився, перебувають у стані політичної депресії. Цікаво, що Ердоган намагається впливати на політичну позицію турецької діаспори, принаймні в Європі. У відповідь Німеччина відмовилася від дозволів на ведення турецької виборчої кампанії на німецькій території.
Але найгучніший скандал стосується спроби залучення етнічних турків до турецької виборчої кампанії на території Косова. Натомість у самій Туреччині швидкоплинна виборча кампанія не обіцяє нічого несподіваного. Ліберальна опозиція суттєво ослаблена навіть у великих містах, де позиції Ердогана та його правлячої партії суттєво посилилися.
Крім того, Ердоган зміг обмежити саму можливість зовнішнього втручання у виборчу кампанію. Звичайно, США не видали на вимогу Ердогана одного з ісламських діячів Фетхуллаха Гюлена, якого турецькі спеціальні служби звинуватили в організації спроби державного перевороту у липні 2016 року. Але можливості втручання у виборчу кампанію прихильників Гюлена також обмежені.
Нарешті Ердогану вдалося так трансформувати турецьку армію, що вона фактично більше не є потенційною опозицією до існуючого в Туреччині політичного режиму. Після 2016 року радикально зачищено верховну і середню командні ланки турецької армії, тому зі сторони армії Ердогану більше теж нічого не загрожує.
Власне, розуміння цих факторів дає можливість дійсно максимально консолідувати владу. На думку прихильників Ердогана, це необхідно для трансформації Туреччини в складних зовнішніх умовах, пов’язаних із хаосом у Сирії та нестабільністю на Близькому Сході.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».