Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Квiтень 2018 19:41

Кліщі: як уберегтися від паразитів?

Rate this item
(0 votes)

На­ста­ло дов­го­очі­ку­ва­не теп­ло. Усе час­ті­ше ми від­по­чи­ва­ємо на при­ро­ді, бі­ля во­до­ймищ, в лі­сі чи пар­ку. Але не вар­то за­бу­ва­ти про не­без­пе­ку, яка чи­гає на нас. Од­на з них — це клі­щі.
На дум­ку фа­хів­ців, най­не­без­печ­ні­ше те, що клі­щі — це «ре­зер­ву­ар» та­ких за­хво­рю­вань, як клі­що­вий ві­рус­ний ен­це­фа­літ або клі­що­вий сис­тем­ний бо­ре­лі­оз (хво­ро­ба Лай­ма).
Які са­ме за­гро­зи не­суть клі­щі? Як убе­рег­ти­ся від уку­сів па­ра­зи­тів та їх на­слід­ків? Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Окса­ну СЕ­МЕ­НИ­ШИН.

— Чим же не­без­печ­ний ві­рус­ний ен­це­фа­літ?
— На жаль, кліщовий вірусний енцефаліт дуже складно діагностувати, він може маскуватися під іншими інфекційними захворюваннями. У легкій формі ця хвороба нагадує простуду, з підвищенням температури, головним болем, запамороченням, у важкій — вражає центральну нервову систему, серцево-судинну систему і навіть призводить до летального результату.
Хвороба Лайма (лайм-бореліоз, кліщовий бореліоз) — це інфекційне захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі. Кажучи науковим язиком, її збудником є бактерійна інфекція спірохетами роду Borrelia.
В Україні випадки хвороби Лайма зареєстровані на всій території. І кількість захворювань на цю недугу щороку зростає.
— Як роз­ви­ває­ть­ся хво­ро­ба?
— В організм людини борелії потрапляють зі слиною кліща під час присмоктування, після чого з потоком лімфи та крові збудник переміщується у внутрішні органи, суглоби, центральну нервову систему.
Борелії можуть роками зберігатися в організмі людини, обумовлюючи хронічний розвиток хвороби. Інкубаційний період триває від двох до тридцяти днів.
Виділяють три стадії хвороби Лайма. Під час першої на місці укусу з’являється кільцевидне почервоніння, яке швидко збільшується. Лімфатичні вузли збільшуються і стають болючими.
За декілька тижнів або місяців без лікування хвороба переходить у другу стадію — неврологічних та кардіологічних ускладнень. Починаються неврологічні розлади і порушення діяльності серця. Найчастіше спостерігаються такі ураження нервової системи, як серозний менінгіт, синдром радикуліту та ураження черепних нервів.
Третя стадія супроводжується ураженням суглобів. Зазвичай запальний процес охоплює колінні, ліктьові, міжфалангові й скронево-нижньощелепні суглоби.
— Як за­по­біг­ти за­ра­жен­ню?
— Щоб уберегти себе і своїх рідних від хвороби Лайма, слід добре підготуватися до прогулянки на природі. Під час мандрівок фахівці рекомендують триматися середини стежки.
Місце для привалів або табору для сну на природі звільніть від сухої трави та гілок у радіусі 20–25 м. Найпростіший і надійний спосіб захисту під час прогулянки на природі — обрати світлий однотонний одяг, що закриває відкриті ділянки шкіри і щільно прилягає до тіла. Вдягніть довгі штани, заправивши їх у шкарпетки, сорочку з довгими рукавами, капелюх, закрите взуття.
Обов’язково періодично оглядайте себе. Доки «хижак» мандруватиме вашим тілом (близько 2 годин), ви встигнете виявити його, оскільки присмоктується кліщ не одразу.
У першу чергу бережіть ділянки тіла, де шкіра ніжна і тонка, — голову, шию, живіт, ділянки під пахвами й молочними залозами. Особливо ретельно треба обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
Удома одразу треба змінити одяг, білизну, ретельно оглянути покривало, на якому відпочивали, все випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому, оскільки витрушування одягу не позбавляє від кліщів. Обережно з букетами квітів — на них можуть ховатися паразити!
Якщо разом із вами на природі перебував і ваш собака — його теж слід оглянути до того, як впустити до помешкання.
— Що ро­би­ти, як­що кліщ при­смок­тав­ся?
— Не забувайте, що ви можете й не відчути, що кліщ проник у вашу шкіру. Далеко не в усіх людей з’являється болючість, слабкість та навіть почервоніння.
Дуже важливо при виявленні кліща звернутися до лікаря. Лікування проводять як в умовах стаціонару, так і амбулаторно, на дому. Застосовують ефективну терапію антибіотиками, але кожний випадок є індивідуальним.
Якщо немає змоги звернутися до лікаря (під час довготривалого відпочинку), видалення проводять самостійно. Для цього одягніть рукавички або хоча б обмотайте пальці серветкою.
Слід змастити місце, де сховався кліщ, олією та накрити герметичним ковпачком — кліщ задихнеться й виповзе. Після видалення кліща місце присмоктування треба змастити 3%-вим розчином йоду, спиртом або одеколоном, а руки ретельно вимити з милом.
Не вірте чуткам, нібито кліща слід видалити зі шкіри не пізніше як через добу — тоді хвороба Лайма може не розвинутися.
До лікаря треба звернутися у будь-якому випадку, адже кліщ може виявитись інфекційним. І пам’ятайте, що у жодному разі не можна викидати кліща.
Його треба спалити, оскільки самка, насмоктавшись крові, може дати нове потомство на тій території, де її викинули (після кровосмоктання кліщ відпадає та відкладає яйця в ґрунт).

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».