Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 08 Лютий 2018 18:22

Афганістан у руках талібів

Rate this item
(0 votes)

По­чи­на­ючи від 2001 ро­ку аме­ри­кан­ські плат­ни­ки по­дат­ків ви­тра­ти­ли на вій­ну в Аф­га­ніс­та­ні 830 міль­яр­дів до­ла­рів, але те­ро­рис­ти про­дов­жу­ють ор­га­ні­зо­ву­ва­ти свої кри­ва­ві за­ма­хи. Не­дав­но від рук та­лі­бів за­ги­ну­ли 7 ук­ра­їн­ських гро­ма­дян.

Після понад 16 років війни їй не видно кінця, як лавина зростає кількість замахів. 29 січня відбувся напад на розташування військового підрозділу у безпосередній близькості від престижної військової академії в Кабулі. Загинули 11 солдатів.
Перед тим, у суботу 27 січня, у потужному вибуху медичної карети, наповненої вибухівкою, у кварталі закордонних посольств і урядових будинків загинули щонайменше 103 особи, а 235 поранено.

Це був найкривавіший акт терору в афганській столиці з травня 2017 року, коли внаслідок вибуху біля Посольства Німеччини загинули 150 людей. А 20 січня також у Кабулі відбувся напад на готель «Інтерконтиненталь», в якому загинули 40 осіб, у тому числі 25 афганців і 15 іноземців, серед яких 7 українців.
Дещо раніше в замаху на офіс організації Save the Children у Джелалабаді загинуло шість осіб. Багато гуманітарних організацій розглядають можливість припинення діяльності в країні. З численних аналітичних доповідей про ситуацію в Афганістані проглядає картина держави на краю повного розвалу і падіння.
Уряд розколотий, йому відмовляються підпорядковуватися губернатори провінцій, корупція повсюдна, дезертирство в армії майже загальне, а впливи переможених у результаті інтервенції США у 2001 році талібів поширені на майже 40% території країни.
Як пише у Foreign Affairs Кош Садат і Стенлі Маккрістал, колишній командувач сил США в Афганістані, оснащена і навчена радниками США та їхніми союзниками афганська армія в сумі налічує 180 тисяч солдатів, але помітна лише на численних контрольних пунктах по всій країні. На цьому в принципі обмежується її роль. «Таліби нині найсильніші з 2001 року», — пише Foreign Affairs.
Таліби організовують замахи, засади і напади на окремі об’єкти. Їх підтримують бойовики розгромленої в Сирії та Іраку самозваної «Ісламської держави».
У всьому регіоні діють 22 різні терористичні організації, в минулому році від їх рук загинули 7 тисяч військових. За даними ООН, лише за перші дев’ять місяців утратили життя щонайменше 2,6 тисячі цивільних громадян.
В Афганістані нині перебуває приблизно 13 тисяч військовиків США і 3 тисячі солдатів союзників. Усупереч обіцянкам Дональда Трампа під час виборчої кампанії США не тільки не виводять війська з Афганістану, а й збільшують кількість контингенту.
Цільовою кількістю має бути 16 тисяч військових. «Поспішне виведення може створити вакуум, який негайно заповнить ІСІС і «Аль-Каїда», як це сталося перед 11 вересня», — заявив Трамп у серпні минулого року в промові у Форт-Мейр.
Через кілька місяців стало зрозуміло, що це вже є фактом. Вашингтон гарячково шукає спосіб збільшення ефективності афганської армії. Однією з можливостей має бути призначення американських радників уже на рівні батальйону.
США не мають ясної стратегії, як запобігти ескалації ситуації в Афганістані і частині Пакистану, які віддавна є плацдармом талібів. У торішній промові президент Трамп згадав про давно вже аналізовану можливість участі талібів у процесі нормалізації ситуації в Афганістані, але конкретні рішення не прийняті.
Натомість з’являються звинувачення, що Москва поставляє зброю талібам. Керівник російської дипломатії Сергій Лавров це категорично заперечив, називаючи зростання військової активності в Афганістані терміном «тупик».
Від 2001 року війна в Афганістані коштувала американським платникам податків щонайменше 830 мільярдів доларів, а тільки в минулому році — 70 мільярдів доларів.
«Наша перемога є цілком можливою», — заявив після останніх замахів у Кабулі генерал Джозеф Фотель, командувач американських сил в Афганістані. Він запевнив, що такі події не вплинуть жодним чином на рівень активності США.
«Таліби не можуть виграти, а американці не в стані визнати поразку, а це веде до ескалації», — написав кілька днів тому «Нью-Йорк Таймс».

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».