Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Лютий 2018 15:43

Виявлено цікаву особливість нікотину

Rate this item
(0 votes)

Ку­рін­ня шко­дить здо­ров’ю. З цим по­го­джую­ть­ся на­віть ті, хто не мо­же від­мо­ви­ти­ся від цієї шкід­ли­вої звич­ки. Про­те з кож­ним ро­ком усе біль­ше вче­них го­во­рить про те, що ні­ко­тин мож­на застосовувати з ко­рис­тю для ор­га­ніз­му.
Нікотин є психоактивною речовиною, що одержують із тютюну. Однак він міститься не тільки у тютюні. Безпечна кількість його є у картоплі, помідорах, баклажанах і деяких інших овочах.
Уперше про тютюн стало відомо широкому загалу людей ще в ХVI сторіччі, коли Колумб привіз його з Америки до Європи як презент. Куріння досить швидко набуло популярності серед представників як чоловічої, так і жіночої статі.

Незважаючи на те що перший час куріння вважалося звичайною розвагою, вже у ті часи виникли перші суперечки про шкоду і користь тютюну.
У ХХІ столітті людині відомо про всі негативні наслідки куріння. Однак фахівці в останні роки стали знаходити й користь нікотину. Уве Маскос з Інституту Пастера (Франція) провів дослідження і виявив цікаву особливість нікотину. Багато хворих із діагнозом шизофренія генетично схильні до неї. Усе через мутації гена CHRNA5. Людина з такою генетикою необов’язково захворіє на шизофренію, однак ризики у неї значно вищі, ніж в інших.
Безліч людей із мутацією гена виявилися курцями. Фахівці провели експеримент і з’ясували, що нікотин здатний робити менш активними ті ділянки мозку, які призводять до розвитку захворювання.
Ще одна дивна особливість пов’язана з епілепсією. Одна з пацієнток страждає на епілепсію з ранніх років. Після 13 років вона почала курити і часом вона випалювала до 16 сигарет на добу. Кількість нападів епілепсії у цей період скоротилася до двох на рік.
У віці 30 років хвора вирішила позбутися нікотинової залежності, і напади стали траплятися з нею щодня. Тож лікарі порадили їй застосувати нікотиновий пластир, завдяки чому хвороба знову перейшла у стан повної ремісії. Відомо про 22 подібних випадки.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».