Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Червень 2016 02:54

Північноатлантичний альянс готується до саміту

Rate this item
(0 votes)

15 червня 2016 року у Брюсселі відбулося чергове засідання Комітету співробітництва «Україна — НАТО» на рівні міністрів оборони. Ця зустріч стала важливим підготовчим етапом до участі України у Варшавському саміті НАТО.
З початком російської агресії в Україні країни — члени НАТО почали надавати Україні вагому технічну допомогу, яка, зокрема, полягає в консультаціях щодо реформування сектора оборони і безпеки. Україна взяла чіткий курс на впровадження в цих секторах стандартів НАТО.
Натомість Північноатлантичний альянс демонструє зацікавлення у вивченні українського досвіду протистояння так званій гібридній війні, яка поєднує класичні бойові дії, залучення до них усіх засобів інформаційнопропагандистської війни, агентів впливу та економічних важелів конфронтації.

На Варшавському саміті НАТО планує ухвалити відповідні документи, які зроблять його стратегію і тактику протидії «гібридній війні» більш гнучкою та ефективною.
Варшавський саміт також має стати історичним для Чорногорії, яка інтегрувалася до Альянсу. На час проголошення незалежності армія Чорногорії мала у своєму складі 6,6 тисячі військових. Військова реформа скоротила цю чисельність до 2,6 тис. солдатівконтрактників.
Головною проблемою країни залишається великий рівень безробіття. На цьому соціальному невдоволенні будують підтримку настроїв проти членства країни в НАТО опозиційні сили. Членство в НАТО розглядається чорногорською елітою як додаткова гарантія збереження територіальної цілісності країни. Водночас Альянсу доведеться вирішувати складні питання, пов’язані із збільшенням військових витрат.
США наполягають, аби європейські країни — члени НАТО фінансували у повному обсязі оборонні витрати. Утім, ця вимога залишається не дуже популярною у багатьох країнах — членах Євросоюзу. Виняток становлять ті, котрі відчувають на собі російську загрозу. Ідеться, передусім, про балтійські країни — члени НАТО, а також Велику Британію та Францію, які потерпають від терористичної загрози.
Набагато повільніше процес збільшення військових витрат відповідно до стандартів НАТО відбувається в Німеччині. На початку червня міністерство оброни ФРН оприлюднило «Білу книгу» з питань оборони, в якій уперше після 1990 року Росія оголошена потенційною загрозою німецькій безпеці.
Також пропонується щорічно збільшувати витрати на оборону відповідно до темпів зростання німецької економіки. Тож Варшавський саміт НАТО, насамперед, має дати відповідь на виклик європейській безпеці з боку агресивної Росії та загроз, які виникли на нестабільному Близькому Сході.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».