Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Червень 2016 01:40

Війна без припинення вогню

Rate this item
(0 votes)

У роз­па­лі свя­щен­ний для му­суль­ман мі­сяць Ра­ма­дан. У цей час Про­рок Му­хам­мед от­ри­мав спо­ві­щен­ня, яке транс­фор­му­ва­лось у Ко­ран. 
Ця Свя­щен­на кни­га ви­ма­гає від ві­ру­ючих на час Ра­ма­да­ну ут­ри­му­ва­ти­ся від на­сил­ля та будь-яких ін­ших грі­хів. Але ре­аль­ність ви­яв­ляє­ть­ся да­ле­кою від іде­алу. 
На­ра­зі не­має та­кої іс­лам­ської кра­їни ні на Близь­ко­му Схо­ді, ні в Азії, де не від­бу­ва­ло­ся б ма­со­во­го кро­во­про­лит­тя. Не­пев­ною за­ли­шає­ть­ся си­ту­ація в Аф­га­ніс­та­ні та Па­кис­та­ні.

Емісарів «Ісламської держави» дедалі частіше затримують спеціальні служби відносно економічно благополучних мусульманських азійських країн, якими вважаються Малайзія та Індонезія.

Але, звичайно, найбільш нестабільним залишається становище мусульманських країн Близького Сходу і Північної Африки.
Найбільш напружена військовополітична ситуація складається в Іраку, Сирії та Туреччині. Тривають бойові дії у Лівії. Зокрема, в Іраку відбувається наступ урядової армії, яка за американської підтримки намагається встановити контроль над так званим сунітським трикутником.
Ідеться про територію між колишньою батьківщиною Саддама Хусейна — містом Тікріт, Фаллуджею та Багдадом, де мешкає більшість іракських сунітів. Саме ці території, за винятком столиці, де війна проявляється лише у формі терактів сунітів проти шиїтів і навпаки, у 2013 році перетворилися на складову частину «Ісламської держави Іраку і Леванту».
Тепер іракська армія веде наступ на місто Фаллуджа, де тривають бої. Водночас сирійська урядова армія наступає на неофіційну столицю «Ісламської держави Іраку і Леванту» — місто Ракка. Воно розташоване стратегічно важливо, адже дозволяє контролювати розподіл водних ресурсів річок Тигр та Євфрат. Це історичне міжріччя — батьківщина найдавнішої аграрної цивілізації в історії Близького Сходу.
Наразі це територія, де тривають запеклі бої. Причому «Ісламська держава», аби послабити наступ на Ракку сирійської армії, намагається контратакувати на фронті поблизу міста Алеппо. Запеклі бойові дії в Іраку та Сирії дестабілізують становище в Туреччині, де надзвичайно високим є рівень терористичної активності. Унаслідок такого стану справ у Туреччині дедалі частіше лунають заклики поновити переговори з керівництвом Робітничої партії Курдистану.
На думку деяких турецьких супротивників війни з курдами, лише це може допомогти зберегти життя безневинним людям та принесе спокій у суспільство. Але офіційна турецька влада такі заклики кваліфікує як потурання тероризму та суворо карає винних.
За цими подіями на другий план відходить чотирирічна громадянська війна у Лівії. Два місяці тому за підтримки США та Євросоюзу у Тріполі було створено коаліційний уряд національної єдності, який, за фактом, є коаліцією кланів і племінних груп, які намагаються протидіяти прихильникам «Ісламської держави» в Лівії.
Днями збройні загони цього коаліційного лівійського уряду відновили контроль над рідним містом Муаммара Каддафі — Сірт. Утім, найбільш запеклі бої в Лівії тривають із перемінним успіхом за нафтоносні ресурси. Тож навіть у Рамадан не вдається вгамувати пристрасті та спробувати розв’язати протиріччя шляхом досягнення компромісів.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».